Poster de la serie Worldrecord

Worldrecord

Non notée

Année : 2018

Nombre de saisons : 3

Durée moyenne d'un épisode : 50 minutes

Genre(s) : Documentaire, Sport

In Wereldrecord onderzoekt Maarten Vangramberen zeven straffe wereldrecords in de sport. Al sinds zijn jeugd is hij in de ban van topsporters en hun prestaties. Eerst als fan, later als licentiaat lichamelijke opvoeding en nu ook als sportjournalist. Hoe is het mogelijk dat sommige mensen in staat zijn tot prestaties die voor de gemiddelde sterveling van een andere planeet lijken? Ze zijn het resultaat zijn van uitzonderlijk talent en een minutieuze begeleiding door een team van coaches en wetenschappers.

Saisons

Worldrecord saison 1

Saison 1

Worldrecord saison 2

Saison 2

Worldrecord saison 3

Saison 3

Épisodes

Choisissez votre saison au dessus et découvrez les épisodes qui vous attendent !

Épisode 1 - Usain Bolt – 100 meter sprint – 9.58

8 janvier 2018

16 augustus 2009. Op het WK atletiek in Berlijn verbrijzelt Usain Bolt het wereldrecord op de 100 meter in een waanzinnige 9,58 seconden. Maarten krijgt inzicht in het unieke genetische profiel van de Jamaicaanse sprinter in het labo van Martine Thomis. Op een sprinttraining van Rudi Diels wordt een systeem gebruikt dat de onnavolgbare reflexen van sprinters meet in de startblokken. In het UZ van Gent gaat Maarten onder een van de eerste scanners ter wereld die exact het aantal snelle spieren van een mens kan lezen, de Muscle Talent Scan. En bij professor Christophe Delecluse in Leuven ontdekt hij het grote talent van Bolt waarmee hij na 30 meter de voltallige concurrentie het nakijken geeft.

Épisode 2 - Jürgen Schult – Discuswerpen – 74.08

15 janvier 2018

6 juni 1986. In Neubrandenburg verbetert de Oost-Duitser Jürgen Schult het wereldrecord discuswerpen met meer dan 2 meter. Zijn gigantische worp van 74,08 meter is het oudste nog staande wereldrecord bij de mannen. Maarten verdiept zich in de baanbrekende, maar dubieuze begeleiding van de DDR-atleten in de jaren 80. Op een wedstrijd van onze nationale discustrots Philip Milanov in Herentals ziet hij waarom discuswerpers beter gooien in kleine atletiekstadions. Maarten test bij professor Matthieu Lenoir in Gent het belang en de moeilijkheid van de ingenieuze aanloop van een discuswerper. Hij ontdekt welk geheim er binnenin een discus zit en trekt grote ogen op een training van de Zweedse reus Daniel Ståhl.

Épisode 3 - Javier Sotomayor – Hoogspringen – 2.45

22 janvier 2018

27 juli 1993. De Cubaanse hoogspringer Javier Sotomayor zweeft in Salamanca over 2 meter en 45 centimeter. Maarten komt alles te weten over de perfecte aanloop van de Cubaan en ondervindt zelf dat er voor iedereen één ideale aanloopsnelheid is. Hoogspringster Tia Hellebaut bewijst dat een seconde concentratieverlies je vele centimeters kan kosten. Op een hoogspringtraining in Heusden-Zolder legt Wim Van De Ven uit dat de beste hoogspringer eigenlijk een stok is. Maarten komt alles te weten over het grote succes van de Fosbury Flop en ontdekt dat hoogspringers ware circusartiesten zijn.

Épisode 4 - Hossein Rezazadeh – Gewichtheffen – 263.5

29 janvier 2018

25 augustus 2004. Op de Olympisch Spelen van Athene tilt het Iraanse zwaargewicht Hossein Rezazadeh een massief gewicht van 263,5 kilogram boven het hoofd. Maarten laat zich uitvoerig meten in het labo van professor Jan Bourgois om te leren dat een beetje overtollig vet geen kwaad kan voor een gewichtheffer. In het Instituut voor Toegepaste Trainingswetenschappen in Leipzig ondervindt hij aan den lijve dat gewichtheffers niet alleen sterke, maar ook pijlsnelle atleten zijn.

Épisode 5 - Dennis Kimetto – Marathon – 2.02.57

5 février 2018

28 september 2014. In Berlijn finisht de Keniaan Dennis Kimetto als eerste onder de mythische grens van 2 uur en 3 minuten op de marathon. Zijn toptijd: 2 uur, 2 minuten en 57 seconden. Maarten gaat op zoek naar het aangeboren looptalent van succesvolle Keniaanse langeafstandslopers in het labo van professor Benedicte Vanwanseele. Op een training van marathonloper Koen Naert kan Maarten maar net volgen op de fiets. Op de loopband van professor Andrew Jones komt Maarten te weten wat voor uitzonderlijk uithoudingsvermogen een topmarathonloper heeft. Als Maarten zichzelf meet met de wereldrecordhouder tijdens de halve marathon van Zwolle, komt hij zichzelf heel snel en heel hard tegen.

Épisode 6 - Cesar Cielo Filho – 100 meter vrije slag – 46.91

12 février 2018

30 juli 2009. Op de wereldkampioenschappen zwemmen in Rome duikt de Braziliaan Cesar Cielo Filho onder de 47 seconden op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag. Maarten doet de test in het InnoSportLab De Tongelreep in Eindhoven en stelt vast dat ook hij sneller zwemt met het polyurethaan pak van Cielo. In het zwembad van de KU Leuven krijgt Maarten van sportwetenschapper Jonas Martens te horen dat hij een uitstekende drijver is. Hij is een bevoorrechte getuige op een training van de zilveren medaille op de Spelen van Rio, Pieter Timmers, die ook nu nog elke dag moet schaven aan zijn zwemtechniek. En Maarten stelt vast dat er bij het wereldrecord van Cielo ook nu nog altijd wat bedenkingen zijn. Komen aan het woord: Jonas Martens (KUL), Sander Schreven en Roald van der Vliet (InnoSportLab Eindhoven), trainer Ronald Gaastra en zwemmer Pieter Timmers.

Épisode 7 - Bradley Wiggins – Werelduurrecord – 54.526

19 février 2018

7 juni 2015. Bradley Wiggins fietst 54,526 kilometer in één uur tijd en plaatst daarmee een nieuwe mijlpaal in de roemrijke geschiedenis van het werelduurrecord. In de hypermoderne windtunnel van de Technische Universiteit Eindhoven laat Maarten zich van zijn meest gestroomlijnde kant zien. Op de wielerpiste van Gent probeert Maarten één enkel rondje te rijden aan het tempo van Wiggins. Hij merkt al vlug dat hij daarvoor noch de snelheid noch de stuurmanskunst bezit.

Épisode 1 - Mike Powell - Verspringen - 8.95m

3 février 2020

Hoe slaagde Mike Powell erin om op het WK atletiek van 1991 in Tokio 8.95 meter ver te springen? Dat vraagt Maarten aan de wereldrecordhouder zelf. In de topsporthal van Gent komen we te weten hoe moeilijk het is om maximaal aan te lopen zonder naar de afstootbalk te kijken. Professor Dirk De Clercq legt Maarten uit waarom Mike Powell voordeel haalde uit z'n verleden als basketballer en we ontdekken waarom dezelfde sprong van Mike Powell eigenlijk altijd voorbij de 9 meter had moeten gaan. Met de medewerking van wereldrecordhouder Mike Powell, professoren Dirk De Clercq en Matthieu Lenoir (UGent), verspringer Matthias Broothaerts en trainer Cedric Nolf.

Épisode 2 - Jackie Joyner-Kersee - Zevenkamp - 7291 pts

10 février 2020

Seoel, 1988. De Amerikaanse supervrouw Jackie Joyner-Kersee verpulvert op de Olympische Spelen haar eigen wereldrecord op de zevenkamp en kroont zichzelf tot de meest veelzijdige atlete aller tijden. Maarten gaat op bezoek bij de eerste olympische zevenkampster van ons land, de enige Belg die Joyner-Kersee ooit recht in de ogen keek. Hij beleeft een slapeloze nacht in opdracht van slaapprofessor Ton Coenen en neemt het op tegen tienkamper Thomas Van Der Plaetsen in het eerste, officieuze BK driekamp. We gaan trainen met Nafi Thiam, om uit te vissen hoe een zevenkampster in godsnaam traint voor zeven onderdelen tegelijk. Met de medewerking van zevenkampsters Nafi Thiam en Hanne Maudens, professor Frederik Deconick (UGent), professor Ton Coenen (Radboud Universiteit Nijmegen), trainers Roger Lespagnard en Wim Vandeven, tienkamper Thomas Van der Plaetsen.

Épisode 3 - Marco Pantani - Alpe d'Huez - 36:50

17 février 2020

Alpe d'Huez, 1995. Het Italiaanse klimfenomeen Marco Pantani fietst tijdens de Tour in een recordtijd naar de top van de meest legendarische wielerberg in de Franse Alpen. In de Belgische Ardennen neemt Maarten deel aan de testen van Cycling Vlaanderen, die op zoek gaan naar de grootste klimtalenten van ons land. Professor Bert Blocken nodigt Maarten uit in zijn windtunnel in Eindhoven om te wijzen op het verschil tussen samen of alleen naar boven fietsen. In een hogedrukkamer van de KULeuven ondervindt Maarten zelf hoe adembenemend fietsen in het hooggebergte kan zijn. Met de medewerking van profrenner Serge Pauwels, professor Peter Hespel (KULeuven), trainingscoördinator Erwin Koninckx (KULeuven, Cycling Vlaanderen) en professor Bert Blocken (TU Eindhoven en KULeuven).

Épisode 4 - Stefan Kraft - Schansspringen - 253.5m

24 février 2020

Vikersund, 2017. De Oostenrijker Stefan Kraft vliegt van de grootste schans ter wereld en landt na een duizelingwekkende vlucht meer dan een kwart kilometer verder op z'n ski's. In Noorwegen klimt Maarten naar de top van de springberg om met oud-kampioen Ole Gunnar Fidjestøl ieder detail van de wereldrecordschans onder de loep te nemen. Op een kinderschanstornooi ontdekken we welke jonge talentjes het nooit zullen wagen van de monsterschans en in de windtunnel van de Universiteit van Graz ervaart Maarten zelf wat het is om met een snelheid van meer dan 100 kilometer per uur door de wind te vliegen. Maarten ziet ze ook vliegen, als hij op bezoek gaat bij een training van wereldrecordhouder Stefan Kraft in het Oostenrijkse Salzburg. Met de medewerking van wereldrecordhouder Stefan Kraft, wereldkampioen skivliegen Daniel-Andre Tande, ex-wereldkampioen, Ole Gunnar Fidjestøl, ex-wereldrecordhouder Johan Remer Evensen en professor Wolfram Müller (MU Graz).

Épisode 5 - Nadia Comaneci - Gymnastiek - 10

1 mars 2020

Montreal, 1976. De piepjonge Nadia Comaneci maakt furore met een onnavolgbare routine op de brug met ongelijke leggers. Voor het eerst in de olympische geschiedenis wordt een turnoefening beloond met de perfecte 10. Bestaat de perfectie in sport? In het lab van Kristof Huts blijkt dat die perfectie al heel ver weg is als Maarten nog maar zijn armen in de lucht steekt. We ontdekken bij professor Matthieu Lenoir hoe moeilijk het is om mooi in evenwicht stil te staan, tenzij je een vrouw bent. En in de topsporthal van Gent, op een training van onze Belgische turntrots Nina Derwael, wordt Maarten duizelig van de halsbrekende toeren die hij ziet. In deze aflevering: topgymnasten Nina Derwael en Axelle Klinckaert, trainers Marjorie Heuls en Yves Kieffer, Kristof Huts (VUB/UHasselt), professor Matthieu Lenoir (UGent) en internationaal jurylid Valerie Van Cauwenberghe.

Épisode 6 - Jan Zelezny - Speerwerpen - 98.48m

8 mars 2020

Jena, 1996. Op een kleine atletiekmeeting in Duitsland werpt de beste speerwerper aller tijden zijn speer bijna over de hele lengte van een voetbalveld: een mirakelworp die al 24 jaar onovertroffen is. In Jena komen we erachter wat de zogenaamde Segelwiese is, waar alle speerwerpers naar op zoek gaan. Maarten maakt samen met wereldvermaarde speerprofessor Klaus Bartonietz pijlen en bogen om tot de essentie van het speerwerpen te komen. Op een training van olympisch kampioen Thomas Rohler trekt Maarten grote ogen, zeker als hij plots de kans krijgt om het wereldrecord luciferwerpen te verbeteren. Met de medewerking van olympisch kampioen Thomas Röhler, oud-kampioen Petra Felke, professor Klaus Bartonietz, speerwerpers Jarne Duchateau en Niel Mory, trainer Patrick Bosschaert en de Belgische recordhouder Johan Kloeck.

Épisode 7 - Wayde Van Niekerk - 400m - 43.03

15 mars 2020

Rio de Janeiro, 2016. De Zuid-Afrikaanse sprinter Wayde van Niekerk schiet tijdens de olympische finale uit de startblokken om 43 seconden lang niet meer achterom te kijken. Hij loopt het snelste rondje ooit op een atletiekpiste. Cédric Van Branteghem vertelt Maarten waarom de 400 meter de meest moordende van alle atletiekdisciplines is. Maarten probeert zonder succes met de paslengte van de wereldrecordhouder te lopen en meet samen met juniorenwereldkampioen Jonathan Sacoor het verschil tussen het langste en het kortste rondje rond de piste. Tijdens een loodzware test van professor Wim Derave ondergaat Maarten tegen wil en dank ook eens de pijn van de verzuring in zijn spieren tijdens de eerste en laatste 400 meter van zijn leven. Met de medewerking van voormalig Belgisch recordhouder Cédric Van Branteghem, trainers Jacques Borlee en Patrick Himschoot, professor Wim Derave (UGent), 400m-lopers Hanne Claes, Camille Laus en Jonathan Sacoor.

Épisode 1 - Voetbal - De Rode Duivels

21 mars 2022

De Rode Duivels verslaan Brazilië op het WK voetbal van 2018

Épisode 2 - Boksen - Delfine Persoon

28 mars 2022

Delfine Persoon neemt het in 2019 op tegen Katie Taylor voor de wereldtitel.

Épisode 3 - Tennis - Kim Clijsters

4 avril 2022

Justine Henin vs. Kim Clijsters, halve finale Roland Garros 2001.

Épisode 4 - Wielrennen (Parijs-Roubaix) - Tom Boonen

11 avril 2022

Tom Boonen in Parijs-Roubaix, 2005

Épisode 5 - Tafeltennis - Jean Michel Saive

18 avril 2022

Jean Michel Saive wordt Europees kampioen tafeltennis in 1994

Épisode 6 - Iron Man Hawaii - Luc Van Lierde

25 avril 2022

Luc Van Lierde wint als eerste Europeaan de Iron Man van Hawaii

Vidéos

Oups aucune vidéo pour le moment... Revenez plus tard pour des aventures en images !

Derniers avis

Aucun avis pour le momment...