Poster de la serie Change of Power

Change of Power

4/5

Année : 2017

Nombre de saisons : 2

Durée moyenne d'un épisode : 50 minutes

Genre(s) : Documentaire, Actualité

Docureeks waarin Wetstraat-journalist Marc Van de Looverbosch focust op kantelmomenten in de recente Belgische politiek. Diepgaande interviews met de hoofdrolspelers van toen, samen met het rijke archief van de VRT en de inzichten van de Wetstraat-watcher geven een fascinerende kijk op de politiek.

Saisons

Change of Power saison 1

Saison 1

Change of Power saison 2

Saison 2

Épisodes

Choisissez votre saison au dessus et découvrez les épisodes qui vous attendent !

Épisode 1 - De Volksunie spat uiteen

7 janvier 2017 - 4/5

Eind jaren 90 zit de Volksunie in zak en as: moeten ze een klassieke Vlaams-nationale partij blijven of verruimen ? Bert Anciaux zet de vernieuwingsoperatie ID-21 op poten, tegen de zin van traditionalisten als Geert Bourgeois, die zich ook verzet tegen voorstellen tot nieuwe staatshervorming, de Lambermont-akkoorden. De verdeeldheid blijkt ook na een incident met Johan Sauwens. Wegens zijn aanwezigheid op een viering van de oud-collaborateurs van het Sint-Maartensfonds (waarvan de beelden voor het eerst vertoond worden) vraagt kartelpartner ID zijn ontslag en spat het kartel uiteen. Beide kampen gaan hun weg: Bourgeois sticht de N-VA en Bert Anciaux Spirit. Bij de verkiezingen van 2003 triomfeert het kartel SP.a-Spirit en haalt N-VA amper 1 zetel binnen. Met getuigenissen van Geert Bourgeois, Sven Gatz, Bert Anciaux, Fons Borginon, Johan Sauwens, Patrik Vankrunkelsven en Els Van Weert.

Épisode 2 - De groenen regeren zich kapot

14 février 2017

Het verhaal van een groene partij die door een regeringsdeelname van de kaart wordt geveegd.

Épisode 3 - De ondergang van het belang

21 février 2017

Waarin een jonge vrouw Marie-Rose Morel erin slaagt het leidende trio Vanhecke-Dewinter-Annemans uiteen te spelen en Het Vlaams Belang systematisch kiezers verliest aan N-VA.

Épisode 4 - Het kartel CD&V/N-VA breekt

28 février 2017

Met het "Vlaams kartel" dromen CD&V en N-VA van een grote centrumpartij om de macht te veroveren in Vlaanderen. Die droom loopt stuk op het groeiende onderlinge wantrouwen tussen de 2 partners.

Épisode 5 - De val van Leterme

7 mars 2017

De val van de regering Leterme eind 2008 is een van de pijnlijkste dingen die er in de Wetstraat gebeurd zijn. In de nasleep van de bankencrisis botsen de hoogste politieke gezagsdragers van het land met de hoogste magistraten.

Épisode 6 - De ergste regeringscrisis ooit!

14 mars 2017

Na 541 dagen slopende onderhandelingen (een nieuw wereldrecord) wordt PS-voorzitter Di Rupo eindelijk premier begin december 2011. N-VA heeft dan al lang afgehaakt en de regering Di Rupo presenteert een 6de staatshervorming mét splitsing van BHV.

Épisode 1 - De erfenis van Stevaert

18 novembre 2019 - 4/5

Met Steve Stevaert als minister en partijvoorzitter klimt de SP, later sp.a, na haar moeilijke periode in de jaren 90 steil omhoog. Met hem komen diverse nieuwe, jonge gezichten aan de top, er komt er een kartel met Spirit en Patrick Janssens wint de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Het Stevaert-effect kalft echter af en de nederlagen volgen elkaar op. Stevaert vertrekt, Frank Vandenbroucke valt in ongenade, voorzitterswissels lossen weinig op en Janssens verliest Antwerpen aan Bart De Wever.

Épisode 2 - De liberalen worstelen met zichzelf

25 novembre 2019

Er wordt getoond hoe de (Open) VLD na de paarse triomf van Verhofstadt en co. intern verdeeld raakt – denk aan periode met Jean-Marie Dedecker - en de nieuwe generatie met moeite probeert terug te komen.

Épisode 3 - De tragiek van CD&V

2 décembre 2019

We zien hoe Jean-Luc Dehaene na de verkiezingsnederlaag van zijn partij de CD&V in 1999 de handdoek in de ring gooit. Daardoor komt een einde aan 40 jaar zogenaamde 'CVP-staat'. Yves Leterme noch Kris Peeters kunnen - ondanks hun successen - het tij definitief keren.

Épisode 4 - De vloedgolf van N-VA

9 décembre 2019

De N-VA bezette in 2003 welgeteld één zitje in de Kamer, met stichter Geert Bourgeois. Ondertussen zijn we met Bart De Wever een gele vloedgolf verder en is de partij de grootste van het land geworden.

Épisode 5 - Het Zweedse experiment

16 décembre 2019

De focus ligt op de moeilijke regeringsvorming in 2014 en eindigt in 2018, wanneer N-VA federaal weer uit de regering stapt. Het eindpunt van deze reeks is dus december van vorig jaar. De gemeenteraadsverkiezingen zijn dan net achter de rug en het zogenaamde 'Marrakesh-pact' heeft een einde gemaakt aan de Zweedse regering Michel I.

Vidéos

Oups aucune vidéo pour le moment... Revenez plus tard pour des aventures en images !

Derniers avis

Aucun avis pour le momment...