Publiek Geheim
Non notée
Année : 2010
Nombre de saisons : 4
Durée moyenne d'un épisode : 25 minutes
Genre(s) : Documentaire
Sven Speybrouck gaat in Publiek Geheim op zoek naar spectaculaire verhalen uit niet eens zo ver vervlogen tijden. Hij bezoekt plekken in België waar geen mens het bestaan van afweet. Plekken die het toneel zijn geweest van markante gebeurtenissen. Plekken waar geschiedenis is geschreven. In elke aflevering staat één locatie centraal. Acht weken lang laat Sven zich door experts en getuigen leiden in zijn zoektocht naar een specifiek verhaal. Een zoektocht die het verleden vaak terug tot leven wekt.
Saisons
Saison 1
Saison 2
Saison 3
Saison 4
Épisodes
Choisissez votre saison au dessus et découvrez les épisodes qui vous attendent !
Épisode 1 - De Commandobunker onder de Kemmelberg
23 mars 2010
Épisode 2 - De SS-school in Kwatrecht
30 mars 2010
Épisode 3 - De Grenspalen van Neutraal Moresnet
6 avril 2010
Épisode 4 - De Rijnkaai in Antwerpen
13 avril 2010
Épisode 5 - De Havenmuur in Zeebrugge
20 avril 2010
Épisode 6 - Het Kanaal van Bernistap
27 avril 2010
Épisode 7 - De Mergelgroeven van Caestert
4 mai 2010
Épisode 8 - De Bunker van Hitler in Brûly-de-Pesche
11 mai 2010
Épisode 1 - Tophat-kamp in Antwerpen
4 janvier 2011
Het Sint-Annabos op de Antwerpse linkeroever ziet er op het eerste gezicht uit als elk ander bos. Met de nieuwste techneiken voor archeologisch onderzoek ontdekt Sven Speybrouck dat er sporen van het verleden onder de grond liggen. Ze verwijzen naar een bijzonder stuk militaire geschiedenis. Sven wil meer weten en gaandeweg ontdekt hij het fascinerende verhaal van het Amerikaanse transitkamp Tophat. Tophat was een Amerikaans kamp waar de soldaten van het Europese front na de Tweede Wereldoorlog werden verzameld voor ze de boot naar huis mochten nemen. Het was een Amerikaanse stad met een permanente bevolking van 20.000 man. Een stad met bars, eetzalen, cinema’s, sportzalen en nog veel meer. De soldaten werden er op hun weken bediend door Belgisch personeel en die praten ook 65 jaar na datum nog steeds vol lof over het Amerikaanse kamp. Al heeft niet iedereen geweldige herinneringen aan Tophat… Het kamp heeft nauwelijks tien maanden bestaan maar in die tijd zijn er wel 272.000 GI’s gepasseerd. En met één van hen heeft Sven een heel interessante babbel…
Épisode 2 - Het Belgische automerk Imperia
7 janvier 2011
Je hoeft niet de grootste autoliefhebber te zijn om al eens van het merk Minerva gehoord te hebben. Maar wat zegt de naam Imperia u nog? Toch schreef dat automerk een van de mooiste bladzijden uit de Belgische autogeschiedenis. Tussen 1906 en 1958 rolden er in de fabriek van Nessonvaux bij Luik zo’n 20.000 Imperia’s van de band. Op het dak van die fabriek lag zelfs een testbaan om de wagens uit te proberen. Meer moet Sven niet horen om op onderzoek uit te trekken. Hij zoekt en vindt het publieke geheim achter deze plek en maakt onderweg nog een ommetje langs een ander stukje vaderlandse geschiedenis: de oorsprong van de Belgische autoraces. Sven ontmoet een oud-medewerker van Imperia. Hij vertelt hoe de wagens werden getest en waarom er een testbaan op het dak van de fabriek werd gebouwd. Van die testbaan is trouwens nog een klein stukje overeind gebleven…
Épisode 3 - Het Tacambaroplein in Oudenaarde
18 janvier 2011
Wat hebben een plein in Oudenaarde, een veldslag in Mexico en een Belgische prinses met elkaar te maken? Veel zo blijkt. We schrijven het jaar 1864: meer dan 1.500 Belgische soldaten verzamelen in de kazerne van Oudenaarde . Ze melden zich aan voor het vrijwilligersleger van Charlotte, dochter van Leopold I en keizerin van Mexico. In het zog van hun keizerin trekken ze naar Mexico. Daar begint de Belgische prinses samen met haar man Maximiliaan van Oostenrijk aan een onwaarschijnlijk avontuur dat ook Sven Speybrouck niet onberoerd laat. Hij trekt zelf naar Mexico om te ontdekken wat de Belgen hebben nagelaten in het land, en wat is er nu toch gebeurd in het dorpje Tacambaro? Maar na een wilde tocht en veel avonturen belandt Sven Speybrouck net als prinses Charlotte weer op Belgische bodem, meer bepaald in het kasteel van Bouchout in de plantentuin van Meise. Het verhaal van het Legioen Keizerin Charlotte, een inderhaast opgericht vrijwilligersleger dat Charlotte als een soort van pretoriaanse garde moest beschermen tegen de Mexicaanse guerrillero’s. Of hoe imperialistische waanzin tot nutteloos bloedvergieten kan leiden…
Épisode 4 - Het Duitse vliegveld in Gontrode
25 janvier 2011
wee wereldoorlogen hebben in België veel sporen nagelaten, zo ook in Gontrode. Daar vindt Sven Speybrouck een bunker op een veld met een wel heel apart verhaal. De bunker staat op een voormalig Duits vliegveld uit de Eerste Wereldoorlog. Dit veld herbergt de restanten van een reusachtige hangar, thuishaven van al een even reusachtig luchtschip: de Zeppelin. Met die tuigen werd Londen voor het eerst in de geschiedenis vanuit de lucht aangevallen. Enkele jaren na het begin van de Grote Oorlog vertrokken, eveneens vanuit Gontrode, de eerste zware bommenwerpers (Gotha IV) naar Engeland. Sven komt hier een verbluffend stukje militaire luchtvaartgeschiedenis tegen. Bij de Engelsen staat deze gebeurtenis bekend als the First Blitz. Voor ons is het een nog groot publiek geheim…
Épisode 5 - De Matonge-wijk in Brussel
1 février 2011
Matonge, de kleurrijke Congolese wijk in hartje Brussel: velen kennen de buurt van naam, maar weinigen zijn er ooit geweest. Hoe is de wijk hier ontstaan? En is ze wel zo ‘zwart’ als we steeds denken? Sven gaat met plezier op zoek naar de verborgen geschiedenis van dit stukje Brussel. Hij laat zich leiden door gepassioneerde kenners: blanken en zwarten, buurtbewoners en professoren, kapsters en cultuurfilosofen. Hij komt erachter dat Matonge niet toevallig om de hoek ligt van het koninklijk paleis. Om tenslotte te concluderen dat er dagelijks duizenden mensen – zonder dat ze het beseffen – langs een plek lopen met een wel heel bijzondere geschiedenis… Een zwarte wijk die zich heeft ontwikkelt rond enkele culturele en economische pijlers van de streek. Sven bezoekt ze allemaal en laat zich leiden op het ritme van Matonge.
Épisode 6 - Het Belgische scheepswrak Leopoldville
8 février 2011
Onze geschiedenis laat sporen na op het land, maar ook op zee. Sven Speybrouck laat in deze aflevering het vasteland achter zich. Samen met de Belgische marine en een goed geolied stel zeebenen ontdekt hij een van de grootste mysteries van het Kanaal. Vijf zeemijl buiten de haven van Cherbourg ligt één van de meest indrukwekkende wrakken uit het Kanaal: dat van het Belgische schip ss Leopoldville. De Leopoldville was één van de bekende Congoboten van de Compagnie Maritime Belge, tot het in de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden als troepentransportschip werd gebruikt. Het glipte steeds door de mazen van het net en kreeg terecht de naam Lucky One… Tot Kerstnacht 1944.
Épisode 7 - De vliegtuigloods van Stampe & Vertongen
15 février 2011
Sabena in Zaventem was tot tien jaar geleden onze nationale trots, maar wie weet er nog dat ook in Deurne Belgische luchtvaartgeschiedenis is geschreven? Sven Speybrouck trekt naar het hoekje van de luchthaven waar ooit de SV-4b werd gebouwd, een wereldberoemde tweedekker van de firma Stampe & Vertongen. Waarom was juist dat vliegtuig zo’n succesnummer en wie was Jean Stampe, het creatieve brein achter het toestel? Sven ontdekt dat één van de eerste vrouwelijke piloten van ons land mee aan de basis ligt van deze prachtige tweedekker. Hij krijgt verhalen te horen over fantastische ontsnappingen door de lucht en als blijkt dat zelfs Indiana Jones met een SV-4b heeft gevlogen, is de tijd voor Sven gekomen om zelf een luchtdoop met een SV-4b te maken…
Épisode 8 - De nationale schietbaan
22 février 2011
Onze laatste aflevering begint in de tuin van de VRT. Wat is daar in hemelsnaam geheimzinnig aan? Sven ontdekt beetje bij beetje dat deze groene plek ooit het toneel is geweest van heel aangrijpende gebeurtenissen. En daar wil hij het fijne van weten. Waar nu de tuin van de VRT ligt, bevond zich ooit de Nationale Schietbaan, of in de volksmond, den tir national. Waar het gezellig flaneren was, begin vorige eeuw. Waar eerst door de burgerwacht en later door het leger geoefend werd in het schieten. Waar geregeld schietwedstrijden werden gehouden. Maar waar de Duitsers tijdens twee oorlogen helaas ook verzetsstrijders executeerden. En niet van de minsten: de Britse Edith Cavell en de Belgische Gabrielle Petit werden hier terechtgesteld. Maar ook Constant Vandaele onderging dit lot. Zijn dochter, Mariette, neemt Sven mee op een emotionele tocht door het verleden…
Épisode 9 - Belgen op de Titanic
10 avril 2012
Épisode 1 - Het Sanatorium Van Tombeek
3 septembre 2012
Épisode 2 - Heliopolis
10 septembre 2012
Épisode 3 - Spoorlijn 161 Gembloux
17 septembre 2012
Épisode 4 - De Zoo van Gent
24 septembre 2012
Épisode 5 - Les Wagons-Lits in Oostende
1 octobre 2012
Épisode 6 - Hotel Grand Veneur in Keerbergen
8 octobre 2012
Épisode 7 - De Grafgalerijen van Laken
15 octobre 2012
Épisode 8 - Het Krijgsgevangenenkamp van Zedelgem
22 octobre 2012
Épisode 1 - Het krankzinnigenkerkhof van Rekem
19 mars 2014
Épisode 2 - Aeroport Urano in Maldegem
26 mars 2014
Épisode 3 - Het nieuwe circus van Gent
2 avril 2014
Épisode 4 - Het mundaneum van Brussel
9 avril 2014
Épisode 5 - De Koreakapel van Koekelberg
16 avril 2014
Épisode 6 - Du parc in Aalst
23 avril 2014
Épisode 7 - Het Fort van Walem
30 avril 2014
Épisode 8 - De hippodroom van Groenendaal
7 mai 2014
Vidéos
Oups aucune vidéo pour le moment... Revenez plus tard pour des aventures en images !
Aucun avis pour le momment...