Poster de la serie Pointer

Pointer

Non notée

Année : 2021

Nombre de saisons : 5

Durée moyenne d'un épisode : 26 minutes

Genre(s) : Documentaire, Actualité

Pointer behoort tot de top van de onderzoeksjournalistiek in Nederland. Pointer is op tv, radio en online. We combineren het beste van het bestaande Pointer, De Monitor en Reporter Radio. We houden je scherp en pakken de kwesties van nu aan. Dit doen we met de nieuwste methoden, de meest ervaren journalisten en ons publiek. Pointer. Voor jou, met jou.

Saisons

Pointer saison 1

Saison 1

Pointer saison 2

Saison 2

Pointer saison 3

Saison 3

Pointer saison 4

Saison 4

Pointer saison 5

Saison 5

Épisodes

Choisissez votre saison au dessus et découvrez les épisodes qui vous attendent !

Épisode 1 - Schulden in tijden van corona

11 janvier 2021

Taxichauffeur Marko zag zijn ritten drastisch afnemen de afgelopen maanden. Terwijl hij normaal zijn klanten naar Schiphol of het café brengt, staat zijn auto nu vaker stil dan ooit. Ondanks de overheidssteun kan Marko het hoofd nauwelijks boven water houden. En hij is niet de enige. Sinds de coronacrisis kampen veel zzp'ers met minder inkomsten. Het aantal zzp'ers met problematische schulden zal naar verwachting toenemen. Zijn gemeenten klaar voor de verwachte golf aan ondernemers die zich straks melden voor schuldhulpverlening?

Épisode 2 - Floriade 2022: Duurzame droom of financiële nachtmerrie?

21 janvier 2021

In 2022 is het zover, dan wordt in Almere Floriade Expo geopend. Dé wereldtuinbouwtentoonstelling die de ruim 200.000 inwoners tellende stad op de kaart moet zetten en een voorbeeld moet zijn voor een groene, duurzame wijk van de toekomst. De Almeerse ondernemer Philippe van Tiel runde jarenlang een watersportbedrijf op de plek waar het evenement – en daarna de duurzame woonwijk - moet herrijzen. In eerste instantie was hij enthousiast over de duurzame en innovatieve plannen, maar inmiddels heeft hij – net als veel andere inwoners van de stad – zijn vraagtekens bij het project. “Als ik het nu zie, is het meer een prestigeproject geworden. Het heeft niks meer te maken met het duurzame idee waarmee het begon. En het kost miljoenen te veel", aldus Van Tiel. Floriade Expo 2022 zou bij het indienen van het plan de gemeente maximaal tien miljoen kosten, maar inmiddels liggen de schattingen tientallen miljoenen hoger. Ook eerdere Floriades waren verliesgevend en veel Almeerders vrezen dat zij de rekening gepresenteerd krijgen voor het evenement in hun stad. Is zo'n Floriade een mooie duurzame droom of wordt het een financiële nachtmerrie? Wat leveren dit soort paradepaardjes van gemeenten eigenlijk op? En is er nog een weg terug als er (te) veel tegenzit?

Épisode 3 - Ziek door je werk

25 janvier 2021

Edward is ziek: hij heeft schildersziekte. Vermoedelijk omdat hij met giftige stoffen heeft gewerkt. Hij stelt zijn oud-werkgever aansprakelijk, maar dat is nog geen gelopen race. Beroepsziektezaken duren in Nederland vaak erg lang. Hoe kan dat? We komen ook in contact met Jaco. Hij werd ook ziek door zijn werk en werd in het gelijk gesteld, maar de zaak duurde in totaal negen jaar en dat was slopend voor hem. Jaco raadt dan ook iedereen af om een beroepsziektezaak aan te spannen. Moeten we in Nederland toe naar een ander systeem, waarbij mensen met een beroepsziekte sneller duidelijkheid krijgen?

Épisode 4 - WhatsApp fraude

1 février 2021

Je herkent het vast wel: je krijgt een berichtje op WhatsApp van een onbekend telefoonnummer met de vraag of je geld kunt overmaken naar een bankrekening. Die persoon doet zich voor als je zoon of dochter, in de hoop dat jij daadwerkelijk geld overschrijft. Het is een kenmerkende vorm van WhatsAppfraude. Maar online-oplichters worden steeds slimmer en gaan steeds geraffineerder te werk. Inmiddels kunnen ze WhatsAppaccounts hacken en lukt het ze steeds beter om iemands identiteit over te nemen. Hoe gaan deze criminelen te werk en hoe groot is de kans dat ze door de politie gepakt worden?

Épisode 5 - Plastic afval over zee sturen: big business

8 février 2021

De Indonesische Nina (12) ziet hoe op haar eiland Oost-Java plastic afval gedumpt en in de open lucht verbrand wordt. Bij die bergen plastic zit ook buitenlands afval. Nina vraagt zich af waarom westerse landen hun eigen afval niet verwerken, zodat haar eiland schoner blijft. Ook Nederland stuurt veel plastic de zeeën over voor recycling. Waarom doen we dat eigenlijk? Hoe kan het dat handelaren er geld aan verdienen? En wordt dat plastic afval daar ook daadwerkelijk op een goede manier gerecycled?

Épisode 6 - Plastic in de bodem

15 février 2021

Ieder jaar verdwijnen grote hoeveelheden plastic onder de grond door het gebruik van recyclinggranulaat. Het gerecyclede bouwpuin, dat wordt gebruikt voor de aanleg van wegen en paden, mag namelijk tot 1% uit plastic bouwafval bestaan. Zelfs Staatsbosbeheer, onze grootste natuurbeschermer, gebruikt dit met plastic vervuild bouwpuin voor de aanleg van wandelpaden in de natuur. Wandelaars vinden zakken vol plastic bouwafval, zoals pluggen, isolatiemateriaal, elektriciteitsdraden en stukjes pvc-buis. Hoe wenselijk is dat? En wat gebeurt er met het plastic als het eenmaal in de bodem zit?

Épisode 7 - Het einde van het 'echte' dorp

22 février 2021

In de afgelopen jaren is het aantal gemeenten in Nederland fors gedaald. Van ruim 900 begin jaren zeventig, naar 613 in 1995 tot 352 anno 2021. Net als inwoners vragen ook verschillende deskundigen zich af of die schaalvergroting altijd wel de gewenste effecten heeft voor burgers én gemeenten. We onderzoeken de voor- en nadelen van de gemeentelijke herindelingen. Kan een gemeente nog wel zelfstandig blijven met al die ingewikkelde taken of is groter niet altijd beter? Kost zo'n fusie alleen maar geld of levert het de burgers juist op de lange termijn ook (financieel) iets op? En wat blijft er nog over van het 'echte dorpsgevoel'?

Épisode 8 - Maakt bomenkap de weg veiliger?

1 mars 2021

Het gaat niet goed met de verkeersveiligheid van provinciale wegen. Een op de vijf dodelijke ongelukken gebeurt op N-wegen. Bestuurders die frontaal tegen een boom klappen, komen er vaak niet levend vanaf. Zonder bomen in de berm wordt het een stuk veiliger, vinden verkeerskundigen, maar kappen van bomen stuit op felle protesten van bewoners en natuurliefhebbers. Wordt het ook echt veiliger als de bomen verdwijnen?

Épisode 9 - De winst van de jeugdzorg

8 mars 2021

Hoge winsten of een dividenduitkering van meer dan een miljoen euro in een paar jaar tijd. Er zijn zorgboerderijen en andere kleine zorginstellingen die een behoorlijk bedrag overhouden met de zorg aan jongeren. Dat is niet per se verboden, maar het roept wel vragen op. Vooral als gemeenten kampen met drastische tekorten op de begroting van de jeugdzorg. Komt het zorggeld eigenlijk wel goed terecht? En hebben gemeenten voldoende zicht op de besteding ervan?

Épisode 10 - De invloed van trollen op de verkiezingscampagne

14 mars 2021

De Nederlandse verkiezingen zijn op 17 maart. Het worden de meest digitale verkiezingen ooit. De invloed van misleidende informatie die online wordt verspreid, moet niet onderschat worden. Pointer onderzoekt hoe sociale media worden gemanipuleerd om verkiezingsinformatie te versterken. Wie verspreiden de misinformatie? En welke gevolgen heeft dat voor jouw stem en voor de democratie?

Épisode 11 - Corona op de werkvloer

15 mars 2021

Een jaar na de eerste besmettingen dreigen de eerste zorgmedewerkers terug te vallen in loon doordat zij nog ziek zijn nadat ze COVID-19 hebben gehad. Van de zorgmedewerkers die in de eerste golf COVID-19 kregen zegt 90 procent nog steeds klachten te hebben.

Épisode 12 - Een betere positie voor vrouwen

22 mars 2021

Het is al jaren bron van discussie, maar nog steeds gaat het niet goed met de economische positie van vrouwen in ons land. De helft van de Nederlandse vrouwen is niet financieel onafhankelijk. Massaal werken vrouwen parttime. Vrouwen zijn inmiddels hoger opgeleid dan mannen, maar nog steeds is het slecht gesteld met het aantal vrouwen aan de top. Als paardenmiddel is nu het vrouwenquotum ingesteld. Maar waarom lukt het niet om vrouwen meer te laten werken? En is dit überhaupt een probleem?

Épisode 13 - Helpt de leefstijlcoach ons van de coronakilo’s af?

29 mars 2021

Corona drukt ons weer met de neus op de feiten: extra kilo's en een ongezonde leefstijl maken je kwetsbaarder voor ziekten. Daarom zit sinds twee jaar de leefstijlcoach in de basisverzekering; die moet 3,5 miljoen Nederlanders gezonder leren leven. Onze ongezonde leefstijl zorgt namelijk voor torenhoge ziektekosten. Maar het loopt nog geen storm bij de leefstijlcoach. Hoe kan dit? Willen we niet gezonder gaan leven? Of hebben de zorgverzekeraars geen belang bij het promoten van de leefstijlcoach?

Épisode 14 - Jong en psychisch in de knel

5 avril 2021

Steeds meer jongeren hebben dringend hulp nodig binnen de ggz. Toch is die hulp niet altijd binnen handbereik. De wachtlijsten voor de ggz worden steeds langer en het afgelopen jaar nam de ernst van psychische problemen onder jongeren toe, zo constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. In de tussentijd staan jongeren vaak met lege handen. Hoe kan het dat jongeren met suïcidale gedachten of zware eetproblemen aan hun lot worden overgelaten, terwijl ze op de wachtlijst staan? Wat heeft dit voor gevolgen? En wat gebeurt er met je als je na maanden wachten op een intake alsnog wordt afgewezen voor behandeling?

Épisode 15 - Klimaatconflict in de polder

12 avril 2021

Een zeldzame roofvogel zorgt voor hoofdbrekens in Gelderland. Tientallen windmolens op de Veluwe moeten daarom voorlopig worden geschrapt uit de klimaatplannen. Maar 'wint' de natuur het altijd van de molen of is dit een uitzondering? We onderzoeken het protest tegen windmolens in en nabij natuur- en recreatiegebieden. Als onderdeel van het Klimaatakkoord is afgesproken dat de CO2-uitstoot in Nederland moet afnemen. Het streven is om de uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990 te halveren. Dertig energieregio's onderzoeken daarom nu onder andere hoe en waar wind- en zonne-energie kan worden opgewekt.

Épisode 16 - Verkeerd gediagnosticeerd

19 avril 2021

Rosalie liep al heel jong tegen grote problemen aan en kreeg het ene na het andere psychiatrische label. Maar geen van die diagnoses bleek te kloppen. Pas een paar jaar weet zij dat zij autisme heeft. Ook bij andere patiënten met ernstige psychiatrische problemen komen misdiagnoses voor. De kwaliteit van de diagnostiek staat onder druk door tijdsgebrek en bezuinigingen. Ggz-instellingen laten net afgestudeerde psychologen diagnostisch onderzoek doen in plaats van ervaren psychiaters en klinisch-psychologen. Misdiagnoses kunnen leiden tot verkeerde behandelingen van de patiënt, die niet of zelfs averechts werken.

Épisode 17 - Een hopeloze huizenjacht

26 avril 2021

Épisode 18 - Arbeidsmigranten

3 mai 2021

Épisode 19 - Langdurig geveld door corona

10 mai 2021

Épisode 20 - De kledingafvalberg

17 mai 2021

Épisode 21 - In de greep van anorexia

24 mai 2021

Épisode 22 - Windmolens: kans of nachtmerrie

31 mai 2021

Épisode 23 - Hokjesdenken in de psychiatrie

7 juin 2021

Épisode 1 - Help! Ik zoek een huurwoning

6 septembre 2021

Er is een schreeuwend tekort aan betaalbare woonruimte. Vaak moet je jaren wachten op een sociale huurwoning, met alle gevolgen van dien. Zo zit Dorien met haar twee dochters vast in een krappe woning en verblijft Inge met drie kinderen na de scheiding op een tijdelijk vakantieadres. Waarom bouwen sommige gemeenten niet meer sociale huurwoningen? Zijn mensen met een smallere beurs nog wel welkom?

Épisode 2 - De strijd om het groenafval

13 septembre 2021

Het grasland van melkveehouder Ernst-Jan Mensink kan wel wat extra verzorging gebruiken, want net als veel andere boeren heeft hij moeite om de bodem gezond te houden. Daarom experimenteert hij met bokashi, gefermenteerd groenafval dat de bodemkwaliteit zou verbeteren. Maar wat blijkt, de bokashi zit vol met restafval zoals blikjes en plastic flesjes. Ook in Zaandam zijn er klachten over vervuiling. Daar heeft de gemeente parken en perkjes bestrooid met bokashi. Bewoners vinden er overal rotzooi. Pointer onderzoekt wat bokashi precies is, wat het verschil is met compost en hoe het zit met de regelgeving.

Épisode 3 - Jeugdzorg

20 septembre 2021

Jeugdzorgmedewerkers zitten veel te veel met hun neus in de papieren. Al jaren schreeuwt de sector moord en brand. Het probleem: er blijft te weinig tijd over voor al die kinderen en gezinnen in de jeugdzorg. De zorg lijdt eronder. En dat vinden niet alleen de jeugdzorgmedewerkers zelf. Niet voor niets werd Rita Verdonk drie jaar geleden door minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aangesteld als speciaal adviseur (Ont)regel de zorg. Haar opdracht: de administratieve lasten voor professionals in de jeugdzorg binnen één jaar merkbaar verminderen. Wij maken de balans op. Wat is er terechtgekomen van die belofte?

Épisode 4 - Ophef over afschieten damherten

27 septembre 2021

Épisode 5 - Wildgroei exoten

4 octobre 2021

Épisode 6 - Wateroverlast

11 octobre 2021

Sinds het hoogwater in Limburg realiseren we ons hoeveel mensen op kwetsbare plekken leven: zo'n 70 procent woont in overstromingsgevoelig gebied. Toch moet er de komende jaren flink bijgebouwd worden om het woningtekort op te lossen, ook vlakbij rivieren en in laaggelegen polders. Bijvoorbeeld in Arnhem, waar bewoners Hilde en Erik door de komst van nieuwsbouw in de uiterwaard vrezen voor natte voeten in eigen huis. Hoe kunnen we met z'n allen veilig blijven in Nederland waterland? Moeten we accepteren dat we leven met het risico op waterschade of erger? Of is er nog een oplossing?

Épisode 7 - Sekswerk

18 octobre 2021

Sekswerk is een legaal beroep, maar complexe regels en stigmatisering maken het voor sekswerkers moeilijk om hun werk uit te oefenen. Er zijn steeds minder plekken waar sekswerkers vergund kunnen werken en in tegenstelling tot andere zelfstandigen mogen sekswerkers in veel gemeenten niet vanuit huis werken. Sekswerkers worden daardoor soms gedwongen om ondergronds te werken en dat brengt ze in een kwetsbare positie. Tegelijkertijd worstelen gemeenten met het houden van toezicht op de prostitutie. Hoe kunnen sekswerkers veilig hun beroep uitoefenen, op de manier zoals zij dat willen?

Épisode 8 - De vis wordt duur betaald

25 octobre 2021

Veel Nederlandse vissers zitten in zwaar weer. De brexit, de komst van windmolenparken op zee en de coronacrisis maken het er niet makkelijker op. En dat terwijl ze ook moeten verduurzamen. Minder bijvangst, minder vernieling van de zeebodem door de visnetten en minder brandstofverbruik zijn nodig voor een beter klimaat en leven in de Noordzee. Hoe kunnen vissers verder verduurzamen en hoe maken we de visserij toekomstbestendig?

Épisode 9 - Online shaming

1 novembre 2021

Een naaktfoto van een meisje dat op Robin lijkt, wordt massaal verspreid via Whatsapp en sociale media. Ze is het niet, maar wordt er wel door allerlei mensen op aangesproken. Wat kan zij, als slachtoffer van online shaming, doen? Kan de foto worden verwijderd en de daders worden bestraft? Op de berichtendienst Telegram bestaan groepen, met tienduizenden mensen leden, waarin dagelijks foto's en contactgegevens van jongens en meisjes ongewenst worden gedeeld. Wat is de verantwoordelijkheid van Telegram? En heeft het zin om aangifte te doen tegen de verspreiders?

Épisode 10 - Geen geld voor gas

8 novembre 2021

De gasprijzen gaan door het dak en dat zorgt voor hoge energierekeningen en steeds meer onrust. Ook in het kabinet is inmiddels doorgedrongen dat er iets moet gebeuren om te voorkomen dat een grote groep mensen vanaf januari massaal in de schulden raakt omdat ze hun gasrekening niet meer kunnen betalen. Toch wordt niet iedereen even hard geraakt door de gascrisis. Volgens onderzoeksinstituut TNO woont driekwart van de mensen die in energiearmoede leven in een sociale huurwoning die vaak slecht geïsoleerd is. Hoe komen zij de winter door? En wat doen woningcorporaties en gemeenten om hen hierbij te helpen?

Épisode 11 - Kink in de kabel

15 novembre 2021

Plannen voor zonneweides stuiten regelmatig op verzet, zeker omdat de daken van bedrijfspanden in de omgeving nogal eens leeg blijven. Slechts twaalf procent van de bedrijfsdaken ligt op dit moment vol met zonnepanelen en om de klimaatdoelen te halen, moeten dat er veel meer worden. Moeten ondernemers gedwongen worden om hun dak te verduurzamen of lost dat het probleem niet op? Welwillende bedrijven lopen namelijk ook nu al aan tegen obstakels bij hun verduurzamingsplannen, zoals een overbelast stroomnet.

Épisode 12 - De seizoenscamping verdwijnt

22 novembre 2021

Grote investeerders azen op de overname van seizoenscampings. Het Kustpact uit 2017 verbiedt bouwen aan de kust, daarom zoeken grote recreatiebedrijven sluiproutes om tóch te kunnen bouwen. Stacaravaneigenaren, zoals Jeroen van Baal, zijn de dupe. Hij moest met caravan en al vertrekken van zijn camping in Zeeuws-Vlaanderen, omdat recreatiegigant Roompot er een grootschalig park met vakantiehuizen gaat bouwen. Valt de kust ten prooi aan grote projectontwikkelaars?

Épisode 13 - Beperkt toegang voor gehandicapten

29 novembre 2021

In 2016 ondertekende Nederland het VN-verdrag Handicap. Sindsdien is het verboden om onderscheid te maken tussen mensen met en mensen zonder beperking. Maar sinds 2016 is de positie van mensen met een handicap op veel vlakken verslechterd. In Nederland wordt al vanaf de kinderopvang tegen kinderen met een handicap gezegd dat ze niet welkom zijn. Ook in het onderwijs zijn er aparte scholen voor kinderen die doof zijn, verstandelijk beperkt of in een rolstoel zitten. Zo ontstaan parallelle samenlevingen voor mensen die gezond zijn en mensen met een beperking. Met welke gevolgen?

Épisode 14 - Vet verleid

6 décembre 2021

Hidde (8 jaar) kampt met overgewicht. Als hij junkfood ziet, krijgt hij zin om nog meer te eten. De maatschappij wijst beschuldigend naar hem en zijn moeder, maar ligt het wel aan hen? Onze biologie maakt dat we snakken naar suiker, vet en zout. Toch blijven we het normaal vinden dat kinderen door influencers en op straat bestookt worden met reclames voor junkfood. Inmiddels is al één op de zeven kinderen ongezond zwaar. Is het eigenlijk wel mogelijk om weerstand te bieden aan al die verleidingen?

Épisode 15 - Leven in luilekkerland

13 décembre 2021

Pizzeria's, hamburgerzaken en donutwinkels schieten als paddenstoelen uit de grond. Het aantal ongezonde verkooppunten in Nederland is de afgelopen tien jaar met 30% toegenomen. Tegelijkertijd zien we de overgewichtcijfers bij pubers stijgen; inmiddels is één op de zes pubers te zwaar. Kun je nog spreken van eigen keuze als je als jongere op elke straathoek wordt verleid om ongezond te eten? Of wordt het tijd dat we jongeren beter gaan beschermen tegen een omgeving die hen dik en ziek maakt?

Épisode 1 - Lessen in online shaming

9 janvier 2022

Épisode 2 - Klimaatconflict in de stad

16 janvier 2022

Épisode 3 - Vrouwengenees(on)kunde

23 janvier 2022

Vrouwen die last hebben van endometriose lopen daar vaak jaren mee rond. Het stellen van de diagnose duurt gemiddeld ruim zeven jaar. En dat terwijl één op de tien vrouwen last heeft van deze aandoening. Veel vrouwen denken dat de heftige pijnklachten bij de menstruatie horen, maar ook artsen zien deze vrouwenziekte regelmatig over het hoofd. Met alle gevolgen van dien. Endometriose kan namelijk leiden tot onvruchtbaarheid. En ook maatschappelijk zorgt deze ziekte voor veel schade vanwege uitval in het arbeidsproces.

Épisode 4 - Spookdorpen vol vakantiewoningen

30 janvier 2022

Épisode 5 - Vechten voor de veiligheid van je huis

6 février 2022

'Onze veiligheid interesseert ze niet', reageert een Groninger boos op het nieuws dat de gaswinning komende tijd omhooggeschroefd wordt. Het is opnieuw een dreun van de politiek die de Groningers moeten incasseren. Veel huizenbezitters weten nog niet eens of hun woning wel veilig is. De versterkingsoperatie verloopt al jaren uiterst traag en stroef. Meer dan 26.000 woningen in het aardbevingsgebied moeten geïnspecteerd en mogelijk versterkt worden. Nog maar tien procent van de huizen is daadwerkelijk versterkt, de rest wacht al jaren. Hoe kán het dat de Groningers nog áltijd moeten vechten voor de veiligheid van hun huizen?

Épisode 6 - De bittere smaak van zoete dranken

13 février 2022

Een paar glazen appelsap of chocolademelk bij de lunch en een colaatje bij het gamen vinden jongeren heel gewoon. Ondertussen is wel één op de zes jongeren te zwaar en hebben hun tanden zwaar te lijden. Het nieuwe kabinet wil dat kinderen gezonder worden en gooit de belasting op frisdrank omhoog. Maar gaat dat wel helpen? En kunnen pubers eigenlijk wel tien dagen zonder zoete dranken? Delano (14), Coert (15), Hayley (14), Nehir (14) en Shiyar (14) gaan voor ons de uitdaging aan.

Épisode 7 - Duurzame vis: bestaat dat wel?

20 février 2022

De meeste viseters zeggen het belangrijk te vinden: het visje op hun bord moet een beetje duurzaam gevangen zijn. In de supermarkt koop je verantwoorde vis met een MSC-keurmerk, maar is die vis wel altijd zo duurzaam? Bij de verkoop van duurzame vis wordt bijvoorbeeld nauwelijks gekeken naar brandstofverbruik. Maar zit de consument wel te wachten op nog duurzamere vis, als het daardoor ook duurder wordt?

Épisode 8 - Niemand wil duurzame vis

27 février 2022

Al sinds de jaren 90 wordt er door de overheid gezegd dat de Nederlandse visserij duurzamer moet. Er moet gevist worden met minder bijvangst, minder bodemberoering en minder brandstofuitstoot. De jonge visser Hendrik Kramer is een van de weinigen die dit echt probeert. Maar ondanks dat iedereen duurzame visserij belangrijk lijkt te vinden, is geld eraan verdienen moeilijk. Want de markt verlangt vooral veel vis voor weinig geld. Wat moet er veranderen om de duurzame vissers te laten overleven?

Épisode 9 - Gescheiden ouders in woningnood

6 mars 2022

Voor alleenstaande ouders met kinderen is het haast onmogelijk om na de scheiding een betaalbaar huis te vinden. Door de woningnood in Nederland krijgen ze geen voorrang meer en de wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn lang. Pointer spreekt met gescheiden moeders die met hun kinderen noodgedwongen in een stacaravan moeten wonen. Gemeenten en woningcorporaties zeggen niets voor hen te kunnen doen. Wie helpt deze ouders? Wordt er wel voldoende rekening gehouden met het belang van het kind? En waarom komt de bouw van betaalbare huurwoningen maar niet van de grond?

Épisode 10 - Ongelijkheid in de spreekkamer

13 mars 2022

Vrouwen leven vaker in slechtere gezondheid dan mannen. Dat komt omdat de gezondheidszorg van oudsher vooral gebaseerd is op het mannenlichaam. Sommige diagnoses worden bij vrouwen nog altijd (te) laat herkend. Is er wel voldoende aandacht voor sekse- en genderverschillen in de gezondheidszorg? Van welke verschillen tussen man en vrouw zijn we ons al bewust, en wat weten we nog niet? En wat moet er gebeuren om het kennisgat verder te dichten?

Épisode 11 - Jehovah's straf

20 mars 2022

Jehovah's Getuigen - bekend van de leden die langs de deuren gaan - kennen harde straffen voor afvalligen. Wie opstapt of wordt geëxcommuniceerd, mag soms zelfs eigen kinderen nooit meer zien. Volgens de geloofsorganisatie schrijft de Bijbel dit voor, maar ex-leden wijzen op het zware leed dat het beleid veroorzaakt. Vooral omdat een veroordeling levenslang doorwerkt en dit leden en ex-leden beschadigt. Een ex-lid vertelt hoe ze hierdoor al op jonge leeftijd op straat kwam te staan. In België en Noorwegen is dit shunning recent verboden. Gaat Nederland volgen?

Épisode 12 - Starters zitten aan de grond

27 mars 2022

Veel starters willen in hun dorp of stad blijven wonen, maar hoe doe je dat als er niet wordt bijgebouwd? En als die paar huizen op Funda ver boven je budget zijn? Zelf het heft in handen nemen en een stuk grond kopen, dachten starters in het Friese Stavoren. Tot er een projectontwikkelaar kwam met een grotere zak geld. Ook in het Limburgse Mechelen gaat het bij zelf bouwende starters niet van een leien dakje. Na vijf jaar is er nog steeds geen schop de grond in. Geschikte bouwgrond blijkt schaars en ook zijn er andere hobbels op de weg. Hoe komen starters nog aan een betaalbare woning?

Épisode 13 - De Gezondheidskloof

3 avril 2022

Kinderen in een gezin met een laag inkomen en lage opleiding leven gemiddeld zes jaar korter en vijftien jaar langer in minder goede gezondheid. Is dat eigen schuld? Je kunt toch ook gezond eten met een kleine portemonnee? Ja, laat Chris (53) uit Amsterdam-Noord ons zien, maar het wordt haar niet makkelijk gemaakt. De meeste producten in supermarkten zijn ongezond en in buurten met veel lage inkomens zitten twee keer zoveel junkfoodlocaties als in buurten met veel hoge inkomens. Je moet dus veel tijd en kennis hebben om gezonde keuzes te maken. Wie gaat de kinderen die hier opgroeien helpen? Is het tijd voor de politiek om in te grijpen?

Épisode 14 - Dementiezorg onder druk

10 avril 2022

Het aantal mensen met dementie gaat de komende twintig jaar verdubbelen, maar het aantal mensen dat voor hen kan zorgen neemt alleen maar af. In de verpleeghuizen moeten daarom alle zeilen bijgezet worden om de zorg niet te laten verschralen. Maar ook nu al merken zorgmedewerkers en familieleden dat het een uitdaging is om echte tijd en de juiste aandacht te geven aan kwetsbare mensen in hun laatste levensfase. Worden de medewerkers wel voldoende geschoold om met deze steeds zwaardere bewoners om te gaan?

Épisode 15 - Hoe menselijk is ons vreemdelingenbeleid?

17 avril 2022

Een jaar geleden presenteerden vreemdelingenrechtadvocaten een zwartboek met misstanden in het vreemdelingenrecht. Ze zagen in het Nederlandse vreemdelingenbeleid een parallel met de toeslagenaffaire. Volgens hen is de menselijke maat uit het oog verloren bij het beoordelen van verblijfsaanvragen en veroorzaakt dat schrijnende gevallen. Mede vanwege politieke keuzes zou bij uitvoeringsorganisatie IND een werkcultuur heersen waarin vreemdelingen worden gewantrouwd en alles gericht is op het afwijzen van verblijfsaanvragen. Hoe zit dit systeem in elkaar en hoe menselijk is ons vreemdelingenbeleid een jaar na het zwartboek?

Épisode 16 - In opstand tegen logistieke 'blokkendozen'

24 avril 2022

Met spandoeken en protestacties komen omwonenden in opstand zich tegen de komst van grote distributiecentra in de buurt. Groene weilanden die plaats moeten maken voor grote blokkendozen, de vele vrachtwagens die door de buurt gaan rijden: ze zien het met lede ogen aan en voelen zich nauwelijks gehoord. Toch zijn er de afgelopen jaren miljoenen vierkante meters logistieke loodsen bijgekomen in ons land. Waarom zijn die grote pakhuizen zo populair? En is een verdere 'verdozing' van ons landschap nog te stoppen?

Épisode 17 - Pillen in het verpleeghuis

1 mai 2022

In het verpleeghuis krijgen veel mensen met dementie een pil om onrustig gedrag, zoals agressie of dwalen, te temperen. Maar aan deze pillen kleven nadelen. Zo werken ze in veel gevallen helemaal niet en kunnen ze forse bijwerkingen hebben. Toch wil het niet goed lukken om het gebruik ervan terug te dringen. En dat heeft alles te maken met de druk op de werkvloer in het verpleeghuis. Verpleegkundigen en verzorgenden zien hun werk namelijk steeds complexer worden en krijgen vaker te maken met agressie. Is het onder deze omstandigheden haalbaar om het pilgebruik terug te dringen?

Épisode 18 - Wie betaalt de duurzame boer?

8 mai 2022

Minder stikstofuitstoot, meer aandacht voor biodiversiteit, minder broeikasgassen en graag ook nog een beetje diervriendelijker. Van boeren wordt heel wat verandering verwacht in de komende jaren. Makkelijk is dat niet, want de consument zit niet altijd te wachten op duurzame, en daardoor ook vaak duurdere producten. De investeringen betalen zichzelf niet terug. Hoe moet de landbouw vergroenen als de consument er niet voor wil betalen?

Épisode 19 - Onvrede in het leerlingenvervoer

15 mai 2022

Het leerlingenvervoer schiet tekort. Ouders klagen al jaren over de kwaliteit van het vervoer van hun kinderen. Van te laat komen op school, volle busjes en slechte communicatie tot wisselende chauffeurs, pestgedrag en het vergeten van een kind. Rapport na rapport met aanbevelingen verschijnt, maar volgens ouders verandert er te weinig. Inmiddels trekken ook taxichauffeurs bij ons aan de bel. Wat is er aan de hand in het leerlingenvervoer? En waarom lukt het maar niet om de kwaliteit te verbeteren?

Épisode 20 - Slapeloze kinderen, radeloze ouders

22 mai 2022

Moeder Jamie had al drie kinderen die niet goed sliepen, maar haar jongste dochter Peyton (1) spant de kroon. Nachtenlang zijn Jamie en haar man in touw en komen ook zelf nauwelijks aan slapen toe. Peyton lijkt nergens last van te hebben, maar haar ouders valt het loodzwaar. Veel jonge ouders kampen met gebroken nachten. En steeds vaker huren zij daarom een kinderslaapcoach in tegen een fors tarief. Zijn kinderslaapcoaches dé oplossing voor jonge kinderen die niet slapen? Kunnen radeloze ouders niet bij de reguliere zorg terecht?

Épisode 21 - Online gokken

29 mai 2022

Al maanden worden we bestookt door flitsende gokreclames. Aanbieders als Toto, Betcity en Kansino mogen sinds kort online gokken aanbieden, zoals roulette op je telefoon. In ruil moeten ze ingrijpen als iemand bijvoorbeeld erg vaak geld inlegt of zeer veel geld verspeelt. Maar grijpen aanbieders ook in? Pointer onderzocht de nieuwe gokmarkt en ontdekte dat Nederlanders nu veel geld kunnen vergokken zonder iets te horen. Een verslaafde gokker verspeelde zelfs een maandinkomen per dag en raakte zo diep in de problemen. Hoe kan dit, en waarom grijpt de overheid niet in?

Épisode 22 - De GGZ-kliniek in nood

4 septembre 2022

Klinieken voor mensen die psychisch in de knel zitten, snijden flink in het aantal opnameplaatsen. Sommige sluiten zelfs de deuren. Zorgaanbieders willen bezuinigen en meer inzetten op het geven van psychische zorg vanuit de thuissituatie. Volgens sommige cliënten werkt dit onvoldoende, ze komen in opstand. Ook psychiaters maken zich zorgen over de afbraak van deze specialistische zorg in Nederland. Waar kunnen cliënten met ernstige, psychische klachten straks nog terecht voor zo'n effectieve behandeling?

Épisode 23 - Wat ziet een tiener online aan alcohol?

11 septembre 2022

Alcohol drinken leidt tot meer ongelukken, meer mishandeling, meer kanker, meer leverziektes en minder IQ-punten. Om jongeren te beschermen is het verboden om voor negen uur 's avonds alcoholreclames op televisie uit te zenden. Want zien drinken, doet drinken. Op sociale media kunnen ze echter de hele dag door van alles zien: van het 'shotje van de week' tot een Licor 43-taart en toffe drankchallenges met balletjes, autootjes en het 'atten' van bierflesjes. Alcohol kopen onder 18 blijkt daarnaast ook nog eens heel gemakkelijk. Hoe kan dit?

Épisode 24 - Gaat alcohol de winkelstraat redden?

18 septembre 2022

Dat jongeren alcohol drinken is een probleem. Alcohol drinken leidt tot meer ongelukken, vechtpartijen, ziektes zoals leverkanker en minder IQ-punten. In het Nationaal Preventieakkoord staat dat alcohol minder normaal moet worden. Vooral voor de gezondheid van jongeren is dit belangrijk. Want zien drinken, doet drinken. Gek genoeg wil het kabinet alcohol bij de kledingzaak, de kapper en de boekhandel juist nu gaan toestaan. Wat is hier aan de hand? Gaan economische belangen boven de gezondheid van jongeren?

Épisode 25 - Kinderopvang in nood

25 septembre 2022

Er is nood aan de man in de kinderopvang. Kinderopvangcentra in het land kampen met een schreeuwend tekort aan personeel. Groepen sluiten, contracten worden verscheurd en locaties blijven dicht. Ouders wachten jaren op een plek op de kinderopvang en gaan soms noodgedwongen minder werken. Kortom: de functie van kinderopvang als arbeidsmarktinstrument hapert. Met bijna 5.000 open vacatures en het voornemen om kinderopvang vanaf 2025 vrijwel gratis te maken, staat de sector voor een grote uitdaging. Hoe lang moeten ouders zich nog in duizend bochten wringen?

Épisode 26 - Langer thuis met dementie

2 octobre 2022

Het aantal mensen met dementie neemt de komende jaren enorm toe, maar nieuwe verpleeghuisplekken komen er niet bij. Volgens de overheid willen mensen namelijk graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Er wordt daarom ingezet op zorg aan huis. Maar is die zorg in de wijk wel klaar voor de stroom aan thuiswonenden mensen met dementie? En wat betekent deze omslag voor mensen met deze diagnose en hun mantelzorgers?

Épisode 27 - Kanaaldrama

9 octobre 2022

Wat als je huis scheurt na werkzaamheden van de overheid? Zo'n vierhonderd Twentse bewoners zagen hun huizen scheefzakken na het uitbaggeren van het kanaal Almelo-De Haandrik. De werkzaamheden zijn al vier jaar afgelopen, maar nog steeds staan er woningen in de stutten en breken er muren los. Het maakt bewoners radeloos. De provincie is veroorzaker, maar mag per woning bepalen of iemand vergoeding krijgt én kan bezwaren zelfstandig afwikkelen. Zelfs een gang naar de rechter is bijna onmogelijk. De onafhankelijkheid is ver weg, zien bestuurskundigen. Waarom mag dit?

Épisode 28 - Natuur verliest terrein

16 octobre 2022

De Veluwe is het grootste aangesloten Nederlandse natuurgebied op land. Een prachtige zandvlakte met bijzondere natuur: van vliegend hert tot burlend edelhert. Grote delen zijn beschermd Natura 2000-gebied. Maar die bescherming weet niet te verhinderen dat het slecht gaat met de kwaliteit van de natuur. Woningbouw, evenementen, vakantieparken en hotels in en vlak bij beschermde natuur zorgen voor extra druk. Welke keuzes worden er gemaakt op de Veluwe? Wat zijn de gevolgen van de kleine stukjes land die telkens worden afgesnoept van de natuur?

Épisode 29 - Wie stopt de uitbuiting van arbeidsmigranten?

23 octobre 2022

Arbeidsmigranten houden de Nederlandse economie draaiende. Ze zorgen ervoor dat onze groenten goedkoop zijn en dat onze pakketjes zo snel mogelijk bezorgd worden. Maar al jaren verschijnen er alarmerende berichten over de uitbuiting van buitenlandse werknemers. Te vaak krijgen ze te weinig uitbetaald en wonen ze onder slechte en onveilige omstandigheden. Ondanks de maatschappelijke verontwaardiging hierover verbetert de situatie voor hen nauwelijks. Wie voelt zich verantwoordelijk voor de arbeidsmigrant?

Épisode 30 - Mag de arbeidsmigrant ergens slapen?

30 octobre 2022

800.000 arbeidsmigranten wonen en werken jaarlijks in Nederland. Maar plekken om te wonen zijn er voor hen nauwelijks. In de Bollenstreek is het tekort aan woningen al jaren bekend. Ondanks intenties van de gemeente lukt het niet om grootschalige huisvesting te realiseren. Daardoor belanden de buitenlandse werknemers vaak in slechte en regelmatig ook illegale huisvesting. Buurtbewoners hebben geen zin in een 'Polenhotel', maar het bedrijfsleven en de lokale economie profiteren van de goedkope en flexibele inzet van arbeidsmigranten. Wie is verantwoordelijk voor een fatsoenlijke woning voor hen?

Épisode 31 - Plastic in paden van Natuurmonumenten

6 novembre 2022

Plastic hoort niet thuis in de natuur. Toch zijn er meerdere wandelpaden van Natuurmonumenten in natuurgebieden verstevigd met plastic vervuild bouwpuin. Dit menggranulaat, waar maximaal 1 procent bouwafval in mag zitten zoals plastic, is ook in het natuurgebied de Marker Wadden gebruikt. Op de nieuw aangelegde eilandengroep in het Markermeer komen we op en rond de paden stukjes pvc-buis, elektriciteitsdraden en zelfs complete stekers tegen. En dat terwijl plastic schadelijke gevolgen kan hebben voor de natuur. Vogels kunnen er verstrikt in raken, of zien het aan voor voedsel. Waarom zet juist Natuurmonumenten dit vervuilde bouwpuin in?

Épisode 32 - Wie helpt ons van de pillen af?

13 novembre 2022

Miljoenen Nederlanders slikken medicijnen voor de geest. We slikken antidepressiva, antipsychotica, slaapmedicatie of middelen die onze stemming bepalen. Soms is het een redmiddel. Maar we slikken het te veel en te lang, vinden psychiaters en apothekers. Te lang doorgaan met een middel als antidepressiva kan bijwerkingen geven als een te hoge of lage bloeddruk, hartritmestoornis, gewichtstoename of emotionele afvlakking. Ondertussen voelen mensen die willen minderen met medicijnen zich aan hun lot overgelaten. Wie helpt ons met afbouwen?

Épisode 33 - In de ban van de Wolf

20 novembre 2022

Na 150 jaar afwezigheid is de wolf sinds 2019 weer officieel 'gevestigd' in Nederland. Dat vinden velen goed nieuws, maar het dier zorgt op bepaalde plekken wél voor schade en angst. Drentse veeartsen maken zich zorgen om 'onnodig dierenleed' bij landbouwhuisdieren in hun provincie en vinden de situatie niet langer houdbaar. Toch weten we al tien jaar dat de wolf terug zou keren. Was Nederland wel goed voorbereid op zijn komst?

Épisode 34 - Donorkind

27 novembre 2022

Er zijn tienduizenden kinderen van anonieme spermadonoren in Nederland. Via nieuwe, goedkope internationale DNA-testen vinden ze alsnog hun vader. Maar wat als het de vruchtbaarheidsarts blijkt? Of wat als je tientallen halfbroers en -zussen hebt omdat het zaad van je donorvader jarenlang is gebruikt? Voor donorkinderen zijn het pijnlijke ontdekkingen en met de opkomst van Deense spermabanken groeien de risico's. Hoe is het donorkind beschermd in Nederland? Wie controleert het systeem?

Épisode 35 - Kan je een oud bos vervangen door nieuwe natuur?

4 décembre 2022

Een eenzame paal met een nestkast voor vleermuizen en een rijtje oude bomen die door stalen kettingen overeind worden gehouden. Ecoloog en vleermuiskenner René Janssen ziet hoofdschuddend toe hoe het Limburgse Sterrebos, een oudbos met 200 jaar oude bomen, na de kap is veranderd in een vrijwel kale vlakte. De vleermuiskasten verderop zijn onderdeel van een natuurcompensatieplan, een wettelijke verplichting voor natuur die vernietigd is. Maar kan dat eigenlijk wel, een gekapt bos compenseren als het om een zo'n oud natuurgebied gaat? Of is natuurcompensatie vooral een papieren werkelijkheid die in de praktijk weinig voorstelt?

Épisode 1 - De aanpak van laaggeletterdheid

15 janvier 2023

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen, waardoor ze niet volledig mee kunnen doen in de maatschappij. In het Zuid-Limburgse Heerlen, waar relatief veel laaggeletterden wonen, komen we veel losse initiatieven tegen om taalachterstanden aan te pakken: van projecten op de peuterspeelzaal tot extra leeslessen in het onderwijs en taalcursussen voor volwassenen. Toch lijkt een meer structurele oplossing voor dit probleem uit te blijven. Wat is er nodig om te zorgen dat volgende generaties zonder taalachterstanden opgroeien?

Épisode 2 - Student zoekt kamer

22 janvier 2023

Woningen met ongedierte en schimmel, slapen in een tent op een camping of urenlang in de trein zitten om een college te volgen. Studenten accepteren veel, want er is een groot tekort aan studentenwoningen. Nederlandse universiteiten zijn in de afgelopen jaren enorm gegroeid. Bijna elke studie is in het Engels te volgen en de deuren staan wagenwijd open voor studenten van over de hele wereld. De verwachtingen zijn dat de studentenaantallen de komende jaren alleen nog maar verder gaan groeien. Maar wie is verantwoordelijk voor een fatsoenlijke studentenkamer?

Épisode 3 - Honger in de klas

29 janvier 2023

Afgelopen najaar ging er een schok door Nederland toen bleek dat kinderen in ons rijke land zonder eten naar school gaan. De verontwaardiging was groot, vrijwilligers gingen broodjes smeren en Den Haag maakte miljoenen vrij om kinderen eten te geven op school. Wat zit hierachter? Hoe groot is het probleem van armoede en slecht eten onder kinderen? En wat vinden scholen ervan dat zij het nu op hun bordje krijgen?

Épisode 4 - De geestelijke gezondheidszorg moet op de schop

5 février 2023

Op dit moment wachten 85.000 mensen op een behandeling in de geestelijke gezondheidszorg. De ggz staat onder enorme druk. Naast oplopende wachtlijsten is er ook nog eens een groeiend personeelstekort. Dat leidt weer tot spanning en agressie op de werkvloer. Ondertussen neemt de behoefte aan psychische hulp alleen maar toe. Eén op de vijf Nederlanders komt mentaal ooit in de knel. De schoen wringt dus aan alle kanten en makkelijke oplossingen zijn er niet. Er gaan steeds meer stemmen op om de ggz drastisch op de schop te nemen.

Épisode 5 - Heeft het broodtrommeltje zijn langste tijd gehad?

12 février 2023

Miljoenen worden vrijgemaakt voor noodhulp omdat kinderen met honger in de klas zitten. Dit is een tijdelijke oplossing voor een probleem dat al jaren speelt. Honger en slecht eten staan gelijke kansen in de weg. Leerkrachten Jean-Paul en Susanne zijn daarom begonnen met het organiseren van een gezonde schoollunch. Maar dat valt in de praktijk niet mee. Hoe doen andere landen in Europa dit? En wat is de visie van dit kabinet?

Épisode 6 - Groningers in de aardbevingsellende

19 février 2023

Afgelopen jaar heeft de parlementaire enquêtecommissie onderzocht hoe de Groningers toch zo in de aardbevingsellende terecht hebben kunnen komen. Een ding is duidelijk: de veiligheid van de Groningers is jarenlang genegeerd. Maar hoe zit dat nu? Nog steeds wachten duizenden bewoners op versterking van hun huizen. Maar worden de onveilige huizen nu wél met spoed aangepakt?

Épisode 7 - Vervoersarmoede: minder bussen, minder kansen

26 février 2023

Het busvervoer staat onder druk, vooral op het platteland. Bijna lege bussen zijn voor de vervoerder niet rendabel, maar de leefbaarheid is er wél van afhankelijk. Want wat als je als scholier niet meer kunt thuiskomen na een college? Sommige dorpen zijn in de avonduren en in het weekend niet meer bereikbaar met het openbaar vervoer, terwijl in de stad elke vijf minuten een bus rijdt. Dat zorgt voor kansenongelijkheid, vinden deskundigen. Is het tijd voor een ondergrens? Heeft ieder dorp recht op een buslijn?

Épisode 8 - De slapeloze nacht

5 mars 2023

In Nederland werken 1,3 miljoen mensen soms of regelmatig in de nacht. Heerlijk rustig, vinden sommigen. Maar dat kost je wel je nachtrust. Want wie 's nachts werkt, heeft meer kans op slaapproblemen. De Gezondheidsraad concludeerde in 2017 dat nachtwerk ongezond is en zoveel mogelijk moet worden beperkt. Maar lukt dat ook? En doen bedrijven wel voldoende om klachten door nachtwerk te voorkomen? Pointer duikt in de wereld van de slapelozen. We gaan in het holst van de nacht op pad met vrachtwagenchauffeur Dion en gaan langs bij oud-collega Chiel, die de nacht na jarenlange trouwe dienst gedag heeft gezegd door chronisch slaapgebrek.

Épisode 9 - Wie stopt de bouwstop?

12 mars 2023

De woningnood is groot en de huizenprijzen zijn nog hoog. En toch bouwen we niet op hoog tempo nieuwe huizen bij. Het tegenovergestelde gebeurt juist: investeerders zetten hun nieuwbouwplannen stil, omdat het nu beter uitkomt even te wachten. Door het hele land gebeurt dit. Vooral de huizen die zo hard nodig zijn - de betaalbare huurwoningen voor leraren en zorgpersoneel - worden geraakt. Hoe kan het dat het voor bedrijven nu beter is om niet te bouwen dan wel? En hoe gaat de overheid dit oplossen? Het kabinet wil juist tot en met 2030 bijna één miljoen huizen erbij. Wordt de woningnood nu nóg erger?

Épisode 10 - Jaren te veel huur betalen door fout energielabel

19 mars 2023

We zijn in Groningen stad, waar sommige huurders al jaren te veel betalen, omdat het energielabel op hun woning niet klopt. Wie is verantwoordelijk voor de foute energielabels op honderden woningen? Is er opzet in het spel? En waarom is het voor (oud-)huurders zo lastig om hun geld terug te krijgen, zelfs als duidelijk is dat er iets niet klopt? We gaan in de stad op zoek naar antwoorden.

Épisode 11 - Aanpak jeugdcriminaliteit

26 mars 2023

Jongeren belanden steeds jonger achter tralies en de delicten waarvoor ze vastzitten worden ernstiger. Een criminele carrière gaat soms razendsnel, van drugs rondbrengen tot het plegen van een huurmoord. De impact van deze delicten is gigantisch voor slachtoffers, nabestaanden en de samenleving. Het Rijk stelt miljoenen beschikbaar, maar slechts enkele gemeenten profiteren daarvan. Pointer onderzoekt de aanpak van jeugdcriminaliteit. Hoe effectief is dat? Werkt de harde aanpak van straf en repressie, of moeten we jongeren juist helpen met hun problemen?

Épisode 12 - Toetsstress

2 avril 2023

De eindtoets komt er weer aan voor groep 8. Dat betekent bleke snoetjes, korte lontjes en buikpijnklachten, zeggen leerkrachten. Maar niet alleen de eindtoets zorgt voor stress. Ook rond de toetsen in groep 5, 6 en 7 zien leerkrachten gestreste kinderen. Deze toetsen worden namelijk meegenomen in het schooladvies voor het voortgezet onderwijs. Om dit te beïnvloeden gaan kinderen buiten school trainen. Ouders kopen toetsen via internet of ze sturen hun kroost naar toetstrainingen. Waarom hechten we zoveel waarde aan die toetsen? Zorgt onze toetscultuur niet voor ongelijke kansen? En kan het ook anders?

Épisode 13 - De vogelgriep: wíe ruimt de dode wilde vogels op?

9 avril 2023

Dierenambulances vrezen een vogelgrieppandemie. Nu al ruimen ze elke dag tientallen besmette dode wilde vogels op, vaak ook nog op eigen kosten. Maar wat als het virus zich steeds verder verspreidt? Al bijna zes miljoen kippen zijn geruimd en steeds meer zoogdieren raken besmet met het virus. Deskundigen waarschuwen: de vogelgriep kan een gevaar worden voor de volksgezondheid. Maar wie is verantwoordelijk voor al die wilde vogels met vogelgriep? En wie draait er voor de kosten op?

Épisode 14 - Wonen op vakantieparken

16 avril 2023

Maaike woont met haar gezin - tegen de regels van de gemeente in - op een vakantiepark. De gemeente is de laatste jaren strikt gaan handhaven en verzegelt daarom vorig jaar hun huis. Met alle gevolgen van dien. Het gezin zwerft van tijdelijke woning naar tijdelijke woning en de schoolresultaten van de kinderen kelderen. Hoe terecht is deze strikte handhaving? En hoe gaan gemeenten überhaupt om met de dilemma's rond permanente bewoning van vakantieparken? Moeten de plekken om te recreëren worden beschermd of is het omturnen van vakantiewoningen naar woonwijken dé oplossing voor de wooncrisis?

Épisode 15 - Gehandicaptenzorg

23 avril 2023

Terwijl de 24 uurszorg steeds zwaarder wordt, kiezen veel ouders ervoor om hun kind met ernstige meervoudige beperkingen thuis te houden. Ouders vinden de zorg in reguliere instellingen ondermaats en staan vaak lang op wachtlijsten. Onderzoekers, zorgprofessionals en bestuurders herkennen de problemen, maar komen niet tot een eenduidige oplossing.

Épisode 16 - Bouwen in het weiland

30 avril 2023

We hebben huizen nodig en projectontwikkelaars bouwen die graag in weilanden. Bij Alphen aan de Rijn ligt er een mooie polder voor klaar. Maar ís deze Gnephoek wel de beste plek voor 10.000 nieuwe huizen, in een diepe polder met zwakke grond? Provincie en waterschappen waarschuwen: als je hier bouwt krijgt de samenleving in de toekomst hoge kosten. Maar de gemeente en het Rijk zetten door en willen juist wel dat de huizen er komen. Welke belangen hebben zij om tegen het advies in te gaan? Naast de woningnood blijken de grondaankopen een van de argumenten.

Épisode 17 - File op het stroomnet

7 mai 2023

We zijn in Nederland hard bezig met verduurzamen. Daardoor gebruiken we steeds meer stroom en wekken we meer stroom op. Maar ons huidige elektriciteitsnet kan dat niet aan. Op veel plekken in het land is het net vol en kunnen bedrijven, scholen of zelfs hele woonwijken geen (uitbreiding van een) aansluiting krijgen op het net. Om dat op te lossen moeten we het stroomnet versterken, maar dat gaat niet van de een op de andere dag. En dus wordt ook gewerkt aan een hoop innovatieve oplossingen, zoals het meer lokaal delen van en flexibeler omgaan met stroom. Die oplossingen lopen nu alleen nog vaak stuk op regelgeving. Hoe zou dat anders kunnen?

Épisode 18 - Zorgen om dementiezorgwoningen

14 mai 2023

Het aantal mensen dat intensieve zorg nodig heeft vanwege dementie neemt de komende jaren toe, maar toch mogen er geen plekken in verpleeghuizen worden bijgebouwd. Woningcorporaties en zorginstellingen maken zich zorgen, want ook de realisatie van 40.000 'verpleegzorgplekken' voor mensen met dementie ligt achter op schema. Waar kunnen mensen met dementie straks wonen? En waarom duurt het zo lang om woningen te bouwen terwijl we dit probleem al jaren op ons af zien komen?

Épisode 19 - Jonge gedetineerden gaan vaak opnieuw de fout in

21 mai 2023

Het belangrijkste doel van een gevangenisstraf voor minderjarigen is resocialisatie. Als jongeren weer buiten staan, moeten ze voldoende ondersteuning hebben gekregen om niet opnieuw de fout in de gaan. Toch zijn de recidivecijfers onverminderd hoog. Meer dan de helft van de jongeren die een gevangenisstraf hebben uitgezeten, pleegt opnieuw een delict en staat binnen twee jaar weer op de stoep van de jeugdgevangenis. Pointer onderzoekt hoe het komt dat dit cijfer zo hoog blijft. Gaat het simpelweg om een groep die niet te redden is? Of vragen we het onmogelijke van jongeren die kampen met complexe problematiek?

Épisode 20 - Geld of klimaat? Dit dorp worstelt met die vraag

28 mai 2023

Wie Schoonebeek zegt, zegt oliewinning. Het Drentse dorp blijkt alleen niet meer zo eensgezind over deze industrie als vroeger. Er liggen plannen om afvalwater uit de winning in de bodem te injecteren, maar dat ziet niet iedereen zitten. De NAM en het ministerie willen afspraken maken, maar wat zijn die echt waard? En wat gebeurt er in een kleine gemeenschap wanneer een deel zich tegen een oude bekende keert?

Épisode 21 - Helpt onze toetscultuur het leesplezier om zeep?

17 septembre 2023

Nederlandse kinderen lezen niet graag. Qua leesplezier bungelen onze tienjarigen ergens onderaan de internationale ranglijst en hun leesvaardigheid zit inmiddels onder het westerse gemiddelde. Wat is er in Nederland anders dan in andere landen? Leerkracht Henny en schoolleider Eva tippen ons dat onze toetscultuur er weleens debet aan zou kunnen zijn. Scholen en leerlingen worden afgerekend op hun toetsresultaten, dus daar richt het taalonderwijs zich veelal op. Hoe zit dit in elkaar? Wat leren kinderen eigenlijk tijdens de begrijpend leeslessen? En zijn er ook scholen waar kinderen wél plezier hebben in lezen en schrijven?

Épisode 22 - Wie controleert de natuurcontrole?

24 septembre 2023

Burgers schrikken op als gemeente Westerveld midden door een natuurgebied een fietspad trekt. Die bouw mag, omdat een natuurtoets verklaart dat er geen schade zal zijn. Maar deze toets blijkt te rammelen en dat komt vaker voor, ontdekt Pointer. Terwijl dit soort natuurtoetsen bepalen of woningbouw, festivals of zelfs de isolatie van je huis mag doorgaan. Wie maakt die toetsen? Wie betaalt ervoor? En wat als de inhoud niet klopt? Pointer duikt in de wereld van toetsers en ontdekt opvallende zaken. Zo mag je al een rapport maken na een cursus van enkele dagen en is verzet soms bijzonder moeilijk.

Épisode 23 - Grensoverschrijdend gedrag in de klassieke muziek

1 octobre 2023

Klassieke muziek heeft voor veel mensen het imago van fatsoenlijk, keurig en misschien een beetje saai. In eeuwenoude concertzalen worden meesterwerken gespeeld door de beste orkesten. Van jongs af aan zetten musici alles opzij voor de muziek. Het concertpodium is het hoogste doel en een orkestbaan gewild. De concurrentie is groot: Nederland telt negen symfonische orkesten en evenveel conservatoria. Hoe veilig is die sector voor (jonge) musici? Hoe vullen orkesten en conservatoria hun verantwoordelijkheid op dat vlak in? Pointer deed onderzoek naar seksueel grensoverschrijdend gedrag en sprak tientallen musici uit Nederland en daarbuiten.

Épisode 24 - Bewoners ongerust over uitdijende vakantieparken

8 octobre 2023

We gaan graag op vakantie in eigen land of een weekendje weg naar het bos, de heide of de zee. Vakantiehuisjes zijn razend populair. In Zeeland breiden vakantieparken zich verder uit, maar een groep plaatselijke inwoners is er inmiddels wel klaar mee en is bang dat de rust en de ruimte waar de toeristen juist voor komen, zal verdwijnen door de uitbreiding van vakantieparken. Zijn de grenzen van de toeristische groei bereikt?

Épisode 25 - De lekkende Lekdijk

15 octobre 2023

Tot 2050 moet 1.500 kilometer aan dijken versterkt worden in Nederland. Ons land is kwetsbaar nu de zeespiegel stijgt en de kans op extreem weer toeneemt. Maar wát als het bij de werkzaamheden fout gaat? Als huizen scheuren, verzakken en sommige woningen zelfs onbewoonbaar dreigen te worden, zoals bij de Zuid-Hollandse Lekdijk. Jarenlang wachten bewoners al op compensatie. Welke lessen kunnen worden geleerd? Een urgente vraag met het oog op de grote opgave aan dijkversterkingen die nog komen gaat.

Épisode 26 - Verslaafd op doktersrecept

22 octobre 2023

De afgelopen twintig jaar is het aantal gebruikers van opioïden, zware verslavende pijnstillers, in Nederland enorm gestegen. Gewaarschuwd door de opioïdenepidemie die zich in de Verenigde Staten voltrok, werd in ons land in 2019 een taakgroep opgericht die de groei van het aantal gebruikers een halt toe moest roepen. Inmiddels is de taakgroep gestopt, terwijl het aantal mensen dat opioïden kreeg voorgeschreven in 2022 weer steeg. Zat de taak van de taakgroep er wel op?

Épisode 27 - Mantelzorg: wie betaalt de rekening?

29 octobre 2023

Mantelzorg en werk combineren: het is een zware en soms bijna ondoenlijke combinatie. Veel mantelzorgers gaan daarom minder werken of melden zich ziek, zo blijkt uit onderzoek. 18 procent van de uitval door ziekte is mantelzorggerelateerd, zo zijn de schattingen. Voor werkgevers dus extra belangrijk om ervoor te zorgen dat hun mantelzorgende medewerkers blijven staan. Maar zijn werkgevers daar wel klaar voor? Zijn de zorgverlofregelingen wel afdoende? Wie betaalt uiteindelijk de rekening van de vergrijzende samenleving, waarin we steeds meer voor elkaar moeten gaan zorgen?

Épisode 28 - Talent gemist op school

5 novembre 2023

We hebben een groot tekort aan vakmensen, zeker in de bouw en in de zorg. Toch worden kinderen niet gestimuleerd een praktisch vak te leren. Het is eerder andersom: scholen en ouders duwen kinderen zo veel mogelijk naar het havo of vwo. Zelfs als kinderen andere talenten hebben, gelukkiger worden van werken met hun handen en zélfs nu je met praktische beroepen meer kan verdienen. Waarom is dat? En hoe veranderen we het? Ook het kabinet wil het roer omgooien in het onderwijs, maar Pointer stuit op een probleem: de wetgeving.

Épisode 29 - Grensoverschrijdend gedrag op muziekopleidingen

12 novembre 2023

Klassieke muziek heeft voor veel mensen het imago van fatsoenlijk, keurig en misschien zelfs een beetje saai. Stukken zijn soms honderden jaren oud en er wordt met man en macht gewerkt aan het behoud van de schoonheid ervan. En dat gaat er soms hard aan toe. Na een eerste aflevering in september meldden tientallen (oud-)studenten van conservatoria zich bij Pointer. Zij vertellen over de cultuur op klassiekemuziekopleidingen, waar de docent koning is en lessen een-op-een en achter gesloten deuren plaatsvinden. Hoe ver kan en mag iemand gaan die zo bepalend is voor een carrière? Wie controleert dat en wat als je docent te ver is gegaan?

Épisode 30 - Schulden vroeger in beeld

26 novembre 2023

Een op de vijf Nederlandse huishoudens heeft te maken met financiële problemen. Om dat getal terug te dringen en te voorkomen dat mensen in de knel komen door problematische schulden, moeten gemeenten sinds 2021 contact opnemen met hun inwoners met betaalachterstanden bij huur, energie, water en de zorgverzekering. Maar komen die signalen wel goed binnen? Worden inwoners effectief benaderd? En komen jongeren wel voldoende in beeld bij beginnende schulden?

Épisode 31 - Arbeidsmigrant als wegwerpproduct

3 décembre 2023

Arbeidsmigranten die door ziekte hun werk verliezen, komen vaak in de knel. Ze kennen de weg niet in het Nederlandse zorgsysteem en worden amper geholpen door uitzendbureaus. Zo raken veel zieke werknemers hun werk en hun tijdelijke huisvesting kwijt en krijgen ze soms ook geen uitkering. Pointer reconstrueert waar het misgaat en laat migranten die zich gedumpt voelen aan het woord. De rechter heeft dit jaar bepaald dat een uitzendkracht bij ziekte niet langer automatisch ontslagen mag worden. Toch blijkt dat nog regelmatig voor te komen. Hoe kan het vangnet zo tekortschieten voor de 400.000 mensen die hier slecht betaald werk komen doen?

Épisode 32 - Wordt de dierenarts onbetaalbaar?

10 décembre 2023

De dierenarts wordt steeds duurder. De commercie heeft grip gekregen op de zorg voor dieren en dat is slecht nieuws voor baasjes van huisdieren. Duizenden euro's voor een operatie voor een hond of kat. Het is steeds meer regel dan uitzondering. Hoe terecht zijn die prijsstijgingen? En gaan mensen door de hoge rekeningen de zorg uitstellen?

Épisode 33 - Piepende oren

17 décembre 2023

De Gezondheidsraad adviseert een jaar geleden dat de volumeknop omlaag moet. Toch gebeurt dat niet. Is er voldoende aandacht voor de nadelige effecten van (te) hard geluid op onze oren? Artsen vrezen al langer voor een vloedgolf van patiënten met 'een piep in het oor'. Moet de overheid niet harder optreden of is het ook vooral je eigen verantwoordelijkheid om verstandig om te gaan met je gehoor?

Épisode 34 - Vallen vrouwen onnodig uit door de overgang?

24 décembre 2023

Opvliegers, spierpijn, mentale problemen... Er komt eindelijk meer aandacht voor overgangsklachten. Bekende Nederlanders maken er podcasts en boeken over, en zelfs op tv en social media wordt erover gesproken. Maar hoe is dat op de werkvloer? In Nederland zijn ongeveer 1,9 miljoen vrouwelijke werknemers van 40 jaar en ouder. Naar schatting 315.000 van hen zitten in de perimenopauze (de periode voordat je menstruatie stopt). En bij zeker de helft (173.000 vrouwen) hebben de klachten invloed op het werk. Kunnen vrouwen daarover praten? Hoe gaan werkgevers en (bedrijfs)artsen ermee om? En zijn klachten niet vrij eenvoudig te behandelen?

Épisode 1 - De giftige lobby: de macht van chemiebedrijven

11 janvier 2024

Pointer onderzoekt de macht van de Brusselse pesticidenlobby. Steeds meer wetenschappers maken zich zorgen om de relatie tussen bestrijdingsmiddelen en ziektes als parkinson, maar de plannen om het gebruik van pesticiden te reduceren stuiten op grote weerstand. Het omstreden onkruidverdelgingsmiddel Glyfosaat mag de komende tien jaar verkocht blijven worden op de Europese markt en een belangrijke wet om het gebruik van pesticiden in 2030 te halveren veegt het Europees Parlement van tafel. Welke tactieken gebruikt de lobby en waarom is dat zo succesvol?

Épisode 2 - De gehandicaptenzorg moet anders, maar hoe?

18 janvier 2024

Waar moeten mensen die 24 uur per dag van een ander afhankelijk zijn naartoe? In grote zorginstellingen is beperkt plek en het aantal mensen dat in die instellingen werkt, loopt ook al jaren terug. De aandacht, regelmaat en structuur van thuis kunnen in zo'n instelling dus niet worden gegarandeerd. Gezinnen staan voor een dilemma: thuishouden, ook als dat eigenlijk niet meer gaat, of toch het heft in eigen hand nemen? Overal in Nederland bundelen ouders de krachten in kleinschalige wooninitiatieven, die zorg en onderdak combineren. Hoe haalbaar en betaalbaar is dit soort alternatieven? Aan welke knoppen kan er worden gedraaid en door wie?

Épisode 3 - Fillers bij de schoonheidsspecialist: mag niet, gebeurt wel

25 janvier 2024

Fillers kun je in je gezicht laten spuiten om lijntjes en plooitjes op te vullen, of bijvoorbeeld om je lippen meer volume te geven. Steeds meer mensen gebruiken ze. Wettelijk gezien mogen alleen artsen fillers inspuiten. Toch zien ook veel schoonheidsspecialisten zonder de juiste papieren een lucratieve business in fillers. Dat is niet zonder risico, want als een filler op een verkeerde manier of plek wordt gespoten, kan dat heftige complicaties veroorzaken. Is er wel voldoende toezicht op deze praktijken?

Épisode 4 - ntb

1 février 2024

ntb

Épisode 5 - ntb

8 février 2024

ntb

Vidéos

Oups aucune vidéo pour le moment... Revenez plus tard pour des aventures en images !

Derniers avis

Aucun avis pour le momment...