Poster de la serie O'Hanlons Heroes

O'Hanlons Heroes

Non notée

Année : 2011

Nombre de saisons : 2

Durée moyenne d'un épisode : 50 minutes

Genre(s) : Documentaire, Intérêt particulier

Bestseller author and born storyteller Redmond O’Hanlon (who has been born in the wrong century) travels along the same path as his heroes: the explorers of the 19th century. How little did they know about the world around them? How many -still unknown- places waiting to be discovered?

Saisons

O'Hanlons Heroes saison 1

Saison 1

O'Hanlons Heroes saison 2

Saison 2

Épisodes

Choisissez votre saison au dessus et découvrez les épisodes qui vous attendent !

Épisode 1 - Vertrek uit Pelican House

27 novembre 2011

In zijn oude 'cottage' bereidt Redmond O'Hanlon zich voor op nieuwe expedities rond de wereld. Te midden van een ongelooflijke chaos van boeken, vergeelde knipsels, foto’s, eieren en schedels brengt Redmond O'Hanlon in zijn cottage bij Oxford de gebieden in kaart die in de 19e eeuw nog niet ontdekt waren. Juist die plekken wilden zijn helden bezoeken. Waar die destijds op stap gingen met ijzeren ledikanten en kasten voor de whisky 's avonds bij het vuur, laadt O'Hanlon nu zijn rolkoffer barstensvol oude boeken. En nog meer boeken. Aan de vooravond van het vertrek houdt de filmcrew de adem in: hoe slepen we dat straks mee door jungle en woestijn? Ian McEwan, zijn beste vriend en schrijver had al gewaarschuwd: Waar Redmond gaat, neemt de chaos toe. Dat wordt door zijn vrouw en beste vrienden alleen maar bevestigd. Een voormalig reisgenoot langs de Amazone gaan nog verder: "Ik ga nooit meer met hem op reis! Hij is in staat je te laten sterven voor een goed verhaal". Maar O'Hanlon weet van geen wijken. Een oorlogsveteraan uit Afghanistan leert hem in de achtertuin de laatste survivaltips. Op de valreep volgt hij nog een spoedcursus dieren opzetten, zodat hij leeuwenvellen mee naar huis kan nemen zonder dat zijn hele koffer ernaar gaat stinken.

Épisode 2 - Op zoek naar kannibalen

4 décembre 2011

Redmond volgt in Gabon in de voetsporen van Paul du Chaillu: op zoek naar kannibalen. Paul du Chaillu was de eerste westerling die ooit in de ogen van een echte gorilla keek. Zijn boeken werden bestsellers. Mensen waren dol op zijn verhalen, vooral die over de kannibalistische krijgers in de binnenlanden van Gabon. O’Hanlon reist diep het oerwoud in om de afstammelingen van deze kannibalen te vinden. Maar het enige wat hij daar vindt is een diepgewortelde weerzin om over deze praktijken te spreken. De laatste keer dat hier een mens gegeten werd was in 1989. Een oude vriend van het slachtoffer herinnert zich nog dat ze zijn vlees en organen mengden met komkommer. Hoewel het tegenwoordig bij wet verboden is, blijkt het niet moeilijk voor O’Hanlon om voorbeelden te vinden van rituele slachtingen die vandaag de dag nog plaatsvinden. Bijna elke week vindt men de mishandelde lichamen van jonge mensen op het strand. Vooral tijdens verkiezingstijd is het raadzaam dat ouders hun kinderen binnen houden. Politici verhogen bijvoorbeeld graag hun eloquentie door de clitoris van een jong meisje op de punt van hun tong te leggen.

Épisode 3 - Op zoek naar King Kong

11 décembre 2011

Redmond O'Hanlon baant zich net als zijn held Paul du Chaillu een weg door de jungle van Gabon: op zoek naar de gorilla. In een tijd dat Darwin met zijn evolutie theorie de religieuze wereld op zijn grondvesten deed schudden, vervoerde O’Hanlons held Du Chaillu een gorilla naar huis. Het was het zoveelste bewijs dat de mens dichter bij de aap stond dan de kerk zou willen. Maar het was niet om die reden dat er getwijfeld werd aan de juistheid van Du Chaillu's ontdekkingen. Dat - zo zal Redmond uitvinden - was meer het gevolg van de buitenechtelijke avonturen van Du Chaillu's vader. In Groot-Britannië en de Verenigde Staten vochten mensen om een plekje te bemachtigen in de salons waar Du Chaillu kwam spreken over zijn "koning van de jungle". Zijn beschrijvingen van een "bloeddorstig monster" inspireerde de makers van de film King Kong. Ook de bedenker van Tarzan, "de held van de jungle" leende veel van Du Chaillu. Maar wetenschappers op beide continenten maakten hem belachelijk en weigerden zijn verhalen serieus te nemen. Pas nu wordt duidelijk waarom. Du Chaillu’s moeder was een halfbloed. En in 1861, twee jaar voor de afschaffing van de slavernij, was het ondenkbaar dat een persoon die niet 100% blank was zulke grote ontdekkingen zou kunnen doen.

Épisode 4 - De bottenoorlog

18 décembre 2011

In de VS treedt O’Hanlon in de voetsporen twee van zijn helden: paleontologen Othniel Marsh en Edward Drinker Cope. In de tijd van Buffalo Bill en de massamoorden op de Indianen, toen de spoorwegen nog werden aangelegd en de VS net een burgeroorlog en de goudkoorts hadden overleefd, gingen de twee beroemde paleontologen Marsh en Cope op onderzoek in het Wilde Westen naar botten. Dinosauriërbotten, welteverstaan. Om de zaak te bemoeilijken hadden beide mannen een bloedhekel aan elkaar. De strijd tussen deze twee heren is bekend geraakt als ‘De bottenoorlog’. Ze schuwden niet elkaars werkmannen om te kopen en de opgravingen van de ander te bewerken met springstof om ervoor te zorgen dat de concurrent niets van waarde zou vinden. Intussen was hun productiviteit ongeëvenaard. Letterlijk duizenden uitgestorven diersoorten werden door deze mannen gevonden. Zelf zouden ze arm en verbitterd sterven. Redmond O’Hanlon steekt de woeste prairies van the Midwest over, speurt in de archieven en op zolders van musea om bewijsmateriaal te vinden van fraude en bedrog. Ook trekt hij de Missouri af, op zoek naar de plaatsen waar zijn helden Marsh en Cope hun grootste ontdekkingen deden.

Épisode 5 - The Sky & The Limit

8 janvier 2012

O'Hanlon reist noordwaarts naar Spitsbergen, vanwaar held Salomon Auguste Andrée in een luchtballon de Noordpool probeerde te bereiken. O'Hanlons held van deze week, de Zweed Salomon August Andrée wilde in 1897 met een ballon over de Noordpool vliegen. Op 11 juli van dat jaar steeg de ballon op van Spitsbergen. Langzaam verdween de ballon over de horizon om daarna spoorloos te verdwijnen. Dertig jaar later vinden zeehondenjagers bij toeval de stijf bevroren lichamen van Andrée en zijn medereizigers terug. Onder hun jas zaten de nog leesbare dagboeken en een paar fotorolletjes. Het lukt te 96 van de foto's af te drukken. Met de dagboeken in zijn hand probeert O'Hanlon op Spitsbergen uit te vinden wat er na hun vertrek met de expeditieleden gebeurd is. Het blijkt een verhaal van een hartverscheurende liefde, torenhoge ijdelheid, geen weg meer terug en een reeks van onbegrijpelijke stommiteiten. Drie maanden lang zwerven de mannen over het ijs. Als de hut waar ze in willen overwinteren door het pakijs wordt versplinterd en hongerige ijsberen rondjes draaien om de tent is het einde onafwendbaar.

Épisode 6 - De vader van Stalin

15 janvier 2012

edmond treedt in Rusland in de voetsporen van ontdekkingsreiziger Nikolai Przewalski en bezoekt Stalins kleinzoon in Moskou. Was Przewalski werkelijk de opa van Stalin? O'Hanlon gaat naar een land waar hij nog nooit geweest is: Rusland. Van zijn held, de ontdekkingsreiziger Przewalsky, dachten de Russen jarenlang dat hij de vader van Jozef Stalin was. Ook de dictator zelf liet het gerucht voor wat het was. Vijf keer probeerde Przewalsky Tibet te bereiken, 5 keer mislukte het. Redmond probeert het antwoord te vinden op drie vragen: Wilde Przewalsky de Mongolen en de Chinezen echt uitroeien en vervangen door Kozakken? Was hij echt de vader van Jozef Stalin en waarom sliep hij altijd met zijn twee favoriete adjudanten in één slaapzak? Nikolai Michailovitsj Przewalski werd gedeeltelijk betaald door het Russische ministerie van oorlog. Het was de tijd van de "great game", de koude oorlog tussen Engeland en Rusland. Allebei wilden ze hun invloed in Centraal Azie vergroten. Przewalsky moest de onontdekte gebieden tussen Rusland en Tibet in kaart te brengen. Zijn bevindingen werden met argusogen gevolgd door de Engelsen, omdat zijn ontdekkingen de Russen wel heel dicht bij Brits India brachten. Przewalsky's biograaf Donald Rayfield haatte hem. Hij kon - toen hij eenmaal aan de biografie begonnen was - niet wachten om de man te laten sterven. Rayfield omschrijft Przewalsky als "Meedogenloos, sadistisch en kei en keihard". Tegelijk hield de ontdekkingsreiziger van mannen. dat was toen niet erg, maar nu een fors taboe in het macho Rusland van Poetin. De kleinzoon van Jozef Stalin, theaterregisseur Boerdonsky, zelf homo is een van de weinige Russen die er geen geheim van maakt dat Przewalsky van mannen hield. Maar Przewalsky's achterneef ontwijkt alle vragen over de sexuele geaardheid van zijn oud-oom. Wel komt hij met definitief DNA bewijs over de familieband tussen Przewalsky en Stalin.

Épisode 7 - Het land achter de heuvel

22 janvier 2012

O'Hanlon baant zich een weg door Mongolië, het land dat Russische ontdekkingsreiziger Nikolai Przewalski doorkruiste op zoek naar Lhasa in Tibet. De Russische ontdekkingsreiziger Przewalski haatte de Mongolen. Hij vond ze lui en smerig. Zo erg dat hij het Russische ministerie van oorlog vroeg de Mongolen uit te roeien en te vervangen door kozakken. O'Hanlon op zijn beurt kan het goed met ze vinden. Hobbelend in Russische busjes probeert hij het nog steeds nauwelijks ontdekte land te doorgronden. Geteisterd door autopech heeft hij alle tijd om op zoek te gaan naar de almas, de verschrikkelijke sneeuwman. Slapend in gers, de ronde tenten van de nomaden, komt hij dichter dan ooit bij de door hem zo geliefde 19e eeuw. Przewalski probeerde 5 keer Lhasa te bereiken, de hoofdstad van Tibet. Vijf keer faalde hij. Het was de tijd van de "Great Game" de strijd tussen Engelsen en Russen om invloed te krijgen in Centraal-Azië. O'Hanlon vindt een Mongolie dat voor het grootste deel niets veranderd is. Al speelt de Great Game zich nu af tussen Rusland en China. Een strijd vooral om de rijke grondstoffen van Mongolie. Die strijd brengt het land in een stroomversnelling. Meer dan de helft van de nomaden woont nu in de stad. In één dag kun je tegenwoordig heen en weer rijden tussen de 19e naar de 21ste eeuw.

Épisode 8 - Op zoek naar een verdwenen stad

29 janvier 2012

In de voorlopig laatste aflevering van O'Hanlons Helden gaat Redmond net als ontdekkingsreiziger Percy Fawcett in het Braziliaanse regenwoud op zoek naar de verdwenen stad Z. Z is de mythische stad waar de Britse ontdekkingsreiziger Percy Fawcett zijn leven lang naar zocht en die hij waarschijnlijk nooit vond. Van zijn laatste expeditie keerde hij in ieder geval nooit meer terug. Maar Redmond vindt bewijs dat Fawcetts verdwenen beschaving misschien wel echt heeft bestaan. Vele eeuwen lang hebben reizigers het Paradijs op aarde gezocht; de plaats waar alles in overvloed was: voedsel en goud, waar het leven oneindig was en vrouwen zich in de armen zouden storten van de mannen die deze verborgen plek zouden vinden. De Britse ontdekkingsreiziger Percy Harisson Fawcett was ervan overtuigd dat hij de precieze locatie van dit Eldorado – ofwel de Stad Z zoals hij het noemde – had gevonden in de Braziliaanse jungle. Hij stippelde een geheime route uit aan de hand van een eeuwenoud manuscript dat hij had ontdekt. Dit halfvergane document - dat nog steeds in de Nationale Bibliotheek in Rio wordt bewaard - beschrijft immense stenen gebouwen met raadselachtige inscripties, waar duizenden mensen middenin het oerwoud moeten hebben geleefd. Samen met zijn zoon en zijn beste vriend ging Kolonel Fawcett op pad, op zoek naar deze verdwenen beschaving. Hij keerde nooit terug. Wonderlijk genoeg werd Fawcett daarmee wereldberoemd. Tot op de dag van vandaag spreekt zijn verdwijning en zijn visioen van een verloren stad enorm tot de verbeelding. Fawcett wordt ook wel de laatste van de Victoriaanse ontdekkingsreizigers genoemd, hoewel het al in het begin van de 20e eeuw was dat hij de jungle introk. Sommigen zeggen dat hij gek was en denken dat hij vermoord is door Indianenstammen die hij beledigd had. Anderen zien hem als een gids naar een betere wereld - waar het heel normaal is om zomaar door stenen wanden heen te lopen, en waar UFO's en geestverschijningen aan de orde van de dag zijn. Maar hoe zit het nou met die verloren stad? Bestaat die echt? Redmond zoekt het uit en ontmoet Fawcetts bejaarde kleindochter, een steenrijke avonturier, swingende goudzoekers, zwevers, zangers en een wetenschapper die beweert dat Fawcett misschien helemaal niet zo gek was als ie leek.

Épisode 1 - Haagsche dames in Afrika (1)

1 décembre 2013

O’Hanlon reist af naar de piramides in Egypte en trekt per kameel door de Nubische woestijn in de voetsporen van de Nederlandse ontdekkingsreizigster Alexine Tinne. In de eerste twee afleveringen reist O’Hanlon de Nederlandse Alexandrine Tinne achterna. De schatrijke en piepjonge aristocrate uit Den Haag besloot in de tweede helft van de 19e eeuw niet langer te blijven zitten op haar geld, maar nam haar moeder, tante, honderden bedienden, dragers en kamelen bepakt met koffers vol dure jurken, stalen ledikanten, kristallen karaffen, schilderijen en servies mee op een reis naar plekken waar nog geen enkele reiziger eerder was geweest, laat staan een vrouw. O’Hanlon logeert in Cairo in dezelfde peperdure kamers waar de Tinnes verbleven voor ze vertrokken. Het zou nog jaren duren voor de toeristenstromen de piramides ontdekten. Achttien dagen lang trokken de Tinnes door de Nubische woestijn. Ze hadden 102 kamelen nodig om al hun bagage te vervoeren. O’Hanlon trekt ze per eigen kameel achterna met de Nederlandse Arita Baaijens, die zelf al jarenlang alleen door de woestijn reist en voor wie Alexine Tinne een heldin is. Van haar leert O’Hanlon de kunstgrepen om een kameel op de knieën te krijgen om daarna het spoor van de Haagse dames verder te volgen langs de Nijl naar Khartoum.

Épisode 2 - Haagsche dames in Afrika (2)

8 décembre 2013

O’Hanlon belandt in het door burgeroorlog geteisterde Sudan, ziet wilde olifanten in de moerassen van Zuid-Sudan en ontdekt hoe wreed de Nederlandse ontdekkingsreizigster Alexine Tinne met haar personeel omging. De schatrijke en piepjonge aristocrate Alexandrine Tinne uit Den Haag besloot in de tweede helft van de 19e eeuw niet langer te blijven zitten op haar geld, maar nam haar moeder, tante, honderden bedienden, dragers en kamelen mee op een reis naar plekken waar nog geen enkele reiziger was geweest, laat staan een vrouw. O’Hanlon arriveert in het door burgeroorlog geteisterde Sudan. Hier kreeg de reis van de Tinnes een grimmig karakter. Honderden samengebonden slaven op de oevers van de Nijl vervullen de dames met afschuw. De Arabische handelaren maken hen het leven zuur. Malaria en andere ziektes eisen hun tol. Als ze besluiten de Gazellerivier af te zakken, een zijtak van de Nijl, vallen ze in de handen van de beruchte slavenhandelaar Bicelli. O’Hanlon vindt de plek waar de dames vast zaten en moeder Tinne uiteindelijk zou sterven. Dochter Alexandrine reist verslagen terug naar Cairo. Haar ooit zo trotse expeditieleger valt onderweg uiteen. Tientallen bediendes blijven dood langs de kant achter. Na een paar jaar kluizenaarschap onderneemt Alexine nog een keer een grote expeditie, ditmaal naar de Toearegs. Hoewel het haar aan alle kanten wordt afgeraden vertrekt ze toch. Onderweg wordt ze overvallen en op brute wijze vermoord. Haar lichaam zou nooit worden teruggevonden.

Épisode 3 - De Rubberdief

15 décembre 2013

Redmond O’Hanlon gaat in het hart van het Braziliaanse regenwoud op zoek naar rubberzaden, net zoals zijn haast vergeten held Henry Alexander Wickham 140 jaar geleden deed voor de glorie van het vaderland Engeland. Sir Henry Alexander Wickham is een haast vergeten en enigszins dubieuze held uit het 19de-eeuwse Groot-Brittannië. Met gevaar voor eigen leven smokkelde hij in opdracht van het botanische instituut Royal Kew Gardens in London 70.000 rubberzaden uit het Braziliaanse regenwoud naar Engeland. Met Wickhams zaden konden de Britten eindelijk zelf rubber gaan kweken in het koloniale India, wat het einde betekende van het Braziliaanse monopolie op rubber. Na een paar decennia begonnen de Britse rubberplantages in India te renderen en binnen een mum van tijd stortte de Braziliaanse economie volledig in en raakte de miljonairsstad Manaus in het hartje van het Braziliaanse regenwoud in het slop. Sir Wickham is sindsdien een van de meest verafschuwde mannen in Brazilië, wat hem daar de twijfelachtige eretitel The Prince of Thieves heeft opgeleverd. Zo succesvol als de Britse rubberplantages in India dankzij Wickhams diefstal waren, zo onfortuinlijk verliep het leven van Wickham zelf. Het was hem niet gegund om zélf de Indiase plantages op te zetten. Wickham bleef zijn leven lang een man van 12 ambachten en 13 ongelukken. Hij reisde de hele wereld over en probeerde allerlei plantages op te zetten om fortuin te maken. Van tabak in Australië en kokosnoten in Nieuw Guinea tot bananen in Belize. Hij legde meerdere malen bijna het loodje en na jaren van ploeteren hield zijn vrouw Violet het voor gezien en verliet hem. Wickham stierf als een eenzaam man. Zijn rubberroof was zijn enige succes in een leven vol mislukkingen.

Épisode 4 - Working Class Heroes

22 décembre 2013

Redmond O’Hanlon gaat in het Braziliaanse regenwoud op zoek naar een mythische rubberboom waar het Victoriaanse Engeland eigenlijk zijn macht aan dankt. En hij oefent om net zo’n bruut te worden als zijn grootste held Richard Burton. Henry Alexander Wickham, die met een schat aan rubberzaden uit Brazilië terugkeerde, wachtte in Engeland een koude douche. Als working class boy werd hij vriendelijk bedankt voor zijn inspanningen en vervolgens aan de kant gezet. Redmond O'Hanlon is er stellig van overtuigd dat het Britse Empire nooit zo machtig zou zijn geworden zonder het klassensysteem. In het Victoriaanse Engeland bleef een arbeider een arbeider, ongeacht zijn capaciteiten of ambitie, tenzij hij net als Henry Wickham op een boot stapte en naar een Britse kolonie verkaste. Want daar stelde je als Brit ineens iets voor, ongeacht je sociale klasse. Zo ontvluchtten duizenden arbeidersjongens hun lot in het miezerige Engeland en beproefden hun geluk voorbij de evenaar. En meer dan de helft van hen liet daarbij het leven. Honderdvijftig jaar later maakt O’Hanlon zich nog steeds kwaad over deze ongelijkheid. En daarom wordt het voor hem de hoogste tijd om zijn grootste held Richard Francis Burton voor te stellen. Want deze ontdekkingsreiziger heeft zich altijd met hand en tand verzet tegen de bekrompenheid en preutsheid van het Victoriaanse Engeland. Als briljante polyglot vertaalde Burton erotische werken als de Kamasutra en de Arabische Nachten in het Engels en daarmee alleen al legde hij een bom onder de Engelse kuisheid. Redmond herleest met rode oren Burtons werk en duikt met hernieuwde energie in het leven van Ruffian Dick zoals hij werd genoemd - de Bruut Burton.

Épisode 5 - De Karachi papers

29 décembre 2013

In O’Hanlons Helden doen we Burton’s Indiareis anderhalve eeuw later dunnetjes over. Een bewuste keuze, aldus de makers, om uit alle invalshoeken die het kleurrijke leven van Burton biedt juist te kiezen voor deze periode, omdat die van beslissend belang was voor zijn latere carrière als ontdekkingsreiziger en antropoloog. Centraal in de uitzending staat de zoektocht naar een berucht, mysterieus document dat onder Burtonverzamelaars en -kenners geldt als de heilige graal: de Karachi papers. Het brengt O’Hanlon en zijn team in gammele archieven waar de duiven in en uit vliegen, vol documenten uit de koloniale tijd. Voor Burton liep het slecht af. ‘Hij werd uit het leger gegooid. “Sick, sorry and almost in tears,” schreef hij zelf. Maar misschien was het juist het beste dat hem kon gebeuren. Nieuwe reizen en nog grotere avonturen brachten hem als een van de eerste westerlingen naar Mekka en later naar Afrika, waar hij op zoek ging naar de oorsprong van De Nijl.’ Burton stierf, 68 jaar oud, in Triëst aan een hartaanval en ligt begraven in Londen. Daar rust de vertaler van de Duizend-en-een-nacht in een excentriek graf in de vorm van een stenen bedoeïenentent.

Épisode 6 - Scheurbuik en schipbreuk

5 janvier 2014

Op zoek naar het gezicht van Georg Steller lijdt Redmond O’Hanlon zelf bijna schipbreuk en dwingt geldgebrek hem om tijdens zijn overtocht van Kamchatka naar Alaska rechtsomkeert te maken. De Duitser Georg Wilhelm Steller hoorde dat in het Petersburg van Tsaar Peter de Grote ene kapitein Bering zich opmaakte voor een enorme reis. Het doel: kijken waar het Russische rijk in Siberië eindigde. Hield het wel op of zat Rusland in het oosten vast aan het net ontgonnen Amerika? Zou je over land van Petersburg naar New York kunnen lopen? De ambitieuze Steller wilde kost wat kost mee. Dat mocht niet. Terwijl Bering met een enorm gevolg van wetenschappers en onderzoekers door Siberië reisde en er bijna tien jaar over deed om de oostkust van Siberië te bereiken, bleef Steller in zijn buurt. In Kamchatka kreeg hij kans aan boord te gaan. Samen met Bering stak hij over naar het nog niet ontdekte Alaska. Zodra Bering de kust zag wilde hij omkeren om voor de winterstormen thuis te zijn. Pas na een enorme ruzie mocht Steller van boord, heel even, voor maar tien uur. Hij verzamelde ladingen plantjes, schoot een vogel uit de lucht en zag wat gereedschap van een indiaan. Dat was zijn ontdekking van Amerika. De Russen zouden Alaska nog anderhalve eeuw als kolonie exploiteren. Op de terugweg stierf Bering en een groot deel van de bemanning als gevolg van scheurbuik. Niemand geloofde in Stellers advies om plantjes en groente te eten. Na een jaar bouwden ze van het hout van het wrak een kleiner schip, waarmee ze de kust van Siberië bereikten. Steller zou op weg naar Petersburg sterven, half dronken doodgevroren op een slee. Lange tijd dreigde zijn naam in vergetelheid te raken. De Russen claimden de ontdekking van Alaska en wilden die eer niet aan een Duitser gunnen. Later kwamen zijn papieren alsnog tevoorschijn. O’Hanlon slaagt er niet in de expeditie van Bering en Steller te evenaren. De reis wordt geteisterd door geldgebrek. Als ten gevolge van de omroepbezuinigingen bij de VPRO een kleine tachtig collega’s ontslagen worden en er geen geld is voor een vliegticket, stapt O’Hanlon aan boord van een zeilboot die hem naar Alaska moet brengen. Als hij onderweg te weinig geld bij zich blijkt te hebben, zet de kapitein hem op volle zee overboord.

Épisode 7 - De koppensneller van Genua (1)

12 janvier 2014

O’Hanlon neemt in Italië zangles om zijn held Luigi D’Albertis na te kunnen reizen, want hij wil weten waar het afgehakte kannibalenhoofd is gebleven dat deze Italiaan ooit meenam van een ontdekkingstocht in Papua Nieuw Guinea. De Italiaanse ontdekkingsreiziger Luigi D’Albertis kwam terug uit Papua Nieuw Guinea met het afgehakte hoofd van een onderweg neergeschoten kannibaal. In zijn boek What I did and What I saw staat een foto van het hoofd. O’Hanlon gaat in Nieuw Guinea op zoek naar de stam waar de gedode man bij hoorde. O’Hanlon begint bij de familie van d’Albertis in Italië. Kleinkinderen weten nog hoe het hoofd ooit in een glazen pot op een tafel in de gang stond; ze waren er doodsbang voor. Maar niemand weet meer waar het is gebleven. O’Hanlon reist van museum naar museum. Langzaam leert hij meer over zijn hoofdpersoon. De zonderling d’Albertis bracht de vrouwen van de koppensnellers tot tranen, door de ene aria na de ander te zingen. Om dat te kunnen evenaren neemt O’Hanlon zangles in Genua en reist vervolgens met de foto van het hoofd onder zijn arm af naar de binnenlanden van Papua Nieuw Guinea.

Épisode 8 - De koppensneller van Genua (2)

19 janvier 2014

Met een foto in de hand vindt O'Hanlon in de binnenlanden van Papua Nieuw Guinea de stam en familieleden van het afgehakte hoofd dat zijn held Luigi D'Albertis ooit meebracht; en hij gaat op zoek naar het hoofd zélf dat ergens in Italië op sterk water moet staan. O'Hanlon reist door het hart van het land van de voormalige koppensnellers van Papua Nieuw Guinea, waar d'Albertis met ladingen vuurwerk en dynamiet de krijgers doodsangst aanjaagde. Een geweer hadden ze nog nooit gezien.

Épisode 9 - Redmond O'Hanlon - Duurzame Helden

25 mars 2014

Wetenschapshistoricus en reisverslaggever Redmond O'Hanlon deelt zijn liefde voor de planeet tijdens een lezing van Studium Generale aan de Universiteit Utrecht

Vidéos

Oups aucune vidéo pour le moment... Revenez plus tard pour des aventures en images !

Derniers avis

Aucun avis pour le momment...