Poster de la serie BinnensteBuiten (2015)

BinnensteBuiten (2015)

Non notée

Année : 2023

Nombre de saisons : 4

Durée moyenne d'un épisode : 32 minutes

Genre(s) : Maison et jardinage

BinnensteBuiten trakteert je dagelijks op een gepassioneerde en duurzame dosis huis en interieur, tuin en natuur, eten en drinken.

Saisons

BinnensteBuiten (2015) saison 10

Saison 10

BinnensteBuiten (2015) saison 2022

Saison 2022

BinnensteBuiten (2015) saison 2023

Saison 2023

BinnensteBuiten (2015) saison 2024

Saison 2024

Épisodes

Choisissez votre saison au dessus et découvrez les épisodes qui vous attendent !

Épisode 183 - Aflevering 183

31 décembre 2023

Op oudejaarsavond komt BinnensteBuiten met een speciale aflevering. Architectuurhistoricus Valentijn neemt kunsthistoricus Geert mee langs verschillende oud-en-nieuwtradities in Amsterdam. * Duurzame-lifestyle-expert Marieke ontdekt samen met Nadia hoe je van oude boterhammen een oliebol kan bakken. * Oudejaarsavond wordt in omringende landen ook wel Silvesteravond genoemd. Silvester is de beschermheilige van de huisdieren. Een lichtend voorbeeld voor Yvonne en Esther die op hun eigen Friese eiland wonen met hun 35 huisdieren. * Tot slot kookt Leon in de Hortus Leiden met Rogier een bijzonder gerecht om het jaar in stijl af te sluiten.

Épisode 184 - Aflevering 159

24 novembre 2023

Glas-in-lood, hoge en-suite-deuren en gezandstraalde ramen. Coby en Martin troffen hun statige jaren 20-woning in Helmond aan als één bouwval, maar maakten er hun paradijs van. * Sharon bezoekt Harm en Rieky die op biologische wijze hazelnoten kweken bij hun oude familieboerderij in de Achterhoek. Harm was vroeger leraar techniek, dus de schuur staat vol zelfgebouwde apparaten om het werk makkelijker te maken. * Duurzame-tuinvrouw Anne geniet nog één keer van de winterse weldaad in de BinnensteBuiten-moestuin. Na twee seizoenen gaat het hek dicht en krijgt de tuin een nieuwe bestemming.(

Épisode 20 - Aflevering 20 (extra)

10 septembre 2022

In Zierikzee wonen Chris en Theresia in een monumentaal pand: het voormalig Burgerweeshuis. Hier heeft de geschiedenis stilgestaan. Zo heeft de woning een rococostijlkamer met goud lederen behang en originele plafondschildering uit 1610. Op Open Monumentendag openen ook Chris en Theresia de deuren van hun woning. * Culinair expert Alain Caron is in het Limburgse America bij teler Johan Tielen. Johan teelt onder meer biologische aardbeien en courgettes, twee magische gewassen, zo blijkt als Alain alles leert over bestuiving.

Épisode 22 - Aflevering 22 (extra)

24 septembre 2022

In Brussel staat het bijzondere huis van bankier en mecenassen David en Alice van Buuren. Aan de buitenkant Amsterdamse School, van binnen art-decostijl met zeldzaam meubilair, beeldhouwwerken en schilderijen van oude meesters. Architectuurexpert Valentijn Carbo leidt ons rond. * Pony's, paarden, koeien, geiten en alpaca's. Het is een bont gezelschap op de Veluwe in het natuurlijke paradijs van Karina en Arjan Schermer in Koudhoorn, bij Putten.

Épisode 23 - Aflevering 23 (extra)

1 octobre 2022

In Eindhoven staat de eerste woontoren ter wereld met een verticaal bos. Verdeeld over 18 verdiepingen staan ruim 100 bomen en ruim 5.000 struiken en planten. * Hale, Jeroen en Iris wonen in deze sociale huurwoningen, waar ze de stad aan hun voeten zien liggen. * In de winkels liggen maar weinig biologische pruimen, deze zijn vaak te zijn teer om te verhandelen. In het Gelderse Beusichem durven Wemke en Jacqueline het aan om pruimen biologisch te telen. Chef-kok Rosah, groot liefhebber, helpt mee met plukken. Op het menu: omgedraaide pruimencake.

Épisode 24 - Aflevering 24 (extra)

8 octobre 2022

Margriet de Zwart woont met plezier in haar monumentale jaren 20-huis. Het is gebouwd in de stijl van de Nieuwe Haagse School en bevat veel authentieke elementen. * Chef-kok Ramon Brugman wil graag de traditionele graansoort rogge in het zonnetje zetten. Op het menu staat: bietensalade met haring en roggebrood.

Épisode 25 - Aflevering 25 (extra)

15 octobre 2022

Stef en Marlieke wonen in een voormalige drukkerij en lijmfabriek in Hillegom. Na een grote verbouwing is het huis net op tijd af om er hun trouwfeest te geven. Stef ontwerpt een aantal meubels zelf, waaronder de boottafel en de bootbank. * Zeewiersnijder Jan Kruijsse waadt door de Oosterschelde, op zoek naar allerlei verschillende zomerse zeewieren. Van zee-eik en roodhoorntjeswier.

Épisode 26 - Aflevering 26 (extra)

23 octobre 2023

Miranda woont samen met haar man Dietrik en twee kinderen Mees en India op hun droomplek in het Zuid-Hollandse Giessendam. Van deze 19e-eeuwse boerderij hebben ze een echt familiehuis weten te maken, met als kers op de taart de zwemvijver, waarin Miranda iedere ochtend een frisse duik neemt. * In de serie van Leon bij onze Zuiderburen gaat Leon in de Westhoek kijken. Deze streek met glooiend landschap en schurkend aan de Franse grens kenmerkt zich door zijn unieke terroir én culinaire karakter.

Épisode 27 - Aflevering 27 (extra)

30 octobre 2022

Twintig jaar geleden stonden er nog koeien in de huidige woonkamer van Saskia en Paul, nu poetsen ze hun tanden voor de paardenvoerbakken in hun moderne badkamer. Ze genieten van het buitenleven rondom hun 17e-eeuwse stolpboerderij in Twisk. * Kerriegamba's met jasmijnrijst en kousenband staat vandaag op het menu van chef-kok Sharon de Miranda.

Épisode 28 - Aflevering 28 (extra)

6 novembre 2022

Lorenzo bouwt een oude Amerikaanse schoolbus om tot mobiele woonplek en zo woont de surfer altijd daar waar de golven goed zijn; nu is dat het Markermeer. * Nadia Zerouali is in Strijen op het landgoed van Hèlen Sturm. Hier runt Hèlen een zorgboerderij, een dierenopvang én er wordt vegan honing gemaakt. Een mooie plek waar mens, dier en natuur in harmonie met elkaar leven.

Épisode 29 - Aflevering 29 (extra)

13 novembre 2022

In het huis van Annelies en Mark stonden een paar jaar geleden nog koetsen en drinkbakken voor de dieren, nu wonen ze er met hun twee dochters. Ze nemen de plek helemaal onderhanden met respect voor de geschiedenis en dat resultaat in een huis met een 'persoonlijkheid'. * De Bernisse is een groene ader, vlakbij het Rotterdamse haven- en industriegebied. In het water dat honderden jaren geleden een belangrijke handelsroute was, is geen gemotoriseerd vervoer meer toegestaan. Boswachter Marieke bezoekt dit jonge natuurgebied.

Épisode 30 - Aflevering 30 (extra)

27 novembre 2022

Annemarie en Ruud wonen op de achtste verdieping van een flatgebouw in Sliedrecht. Het huis hangt vol met kleurrijke wandrekjes. * Pal naast de A12, boven op een geluidswal en een parkeergarage, verbouwen Bert en Willem druiven in hun wijngaard. Alain Caron ziet hoe het praktische met het aangename wordt gecombineerd.

Épisode 31 - Aflevering 31 (extra)

4 décembre 2022

In 1937 hebben Juliana en Bernard het koninklijke jacht Piet Hein van het Nederlandse volk als huwelijkscadeau gekregen. Vlak na hun trouwen hebben zij er veel mee gevaren, samen met de prinsesjes. Architectuurhistoricus Valentijn Carbo stapt aan boord. * Chef-kok Sharon de Miranda maakt een heerlijk vegetarisch gerecht, een bom van kruiden en smaken: gegrilde koningsoesterzwam met uienjus en sinaasappel-aardappelpuree.

Épisode 32 - Aflevering 32 (extra)

11 décembre 2022

Om zijn barokachtige inrichting de ruimte te geven, heeft Jimmy eigenlijk een chateau nodig. Tot die tijd voelt hij zich koning te rijk op zijn gouden sofa in zijn appartement in de binnenstad van Leiden. * In Almkerk bezoekt chef-kok Rosah de familieboomgaard van Frank Talsma. Franks opa plantte deze gaard vlak voor de Tweede Wereldoorlog en de familie heeft de fruitgaard altijd in stand gehouden. Met bijzondere fruitsoorten, zoals de kweepeer, maakt Rosah een mooi gerecht.

Épisode 95 - Aflevering 95

29 août 2022

In Eindhoven staat de eerste woontoren ter wereld met een verticaal bos. Verdeeld over achttien verdiepingen staan 135 bomen en ruim 5000 struiken en planten. Hale, Jeroen en Iris wonen in deze sociale huurwoningen, waarin ze de stad zien liggen. * Ramon Brugman bezoekt de BinnensteBuiten-moestuin waar duurzame tuinvrouw Anne Wieggers aan het oogsten is. Ramon verrast haar met een ontbijt: vers geplukte aalbessen met zelfgemaakte granola. * De Vlaamse Angelo Dorny is dol op zijn kippen. Het dier is voor Angelo veel meer dan een grote vogel die eieren legt. Hij houdt van ze, knuffelt ze graag en kent ze allemaal bij naam en van karakter.

Épisode 96 - Aflevering 96

31 août 2022

Bij de Gulpenberg wonen Nicole en Simon in een duurzaam huis, gebouwd met materialen uit de omgeving: Europees larikshout en Limburgs natuursteen. * Sharon maakt een oesterzwamtartaar met pittige sojasaus. Mét een frisse milkshake van mango en passievrucht. * Varkens, kippen, schapen, ganzen, het is een vrolijke beestenboel op de Achterhoekse boerderij van Tim en Marlinde. Met hun dieren, een grote moestuin en een kas vol tomaten zijn ze zo goed als zelfvoorzienend. * Deze zomer kon je bij BinnensteBuiten en bij radioprogramma De Ochtend van 4 je favoriete buitenkunst nomineren. Kunsthistoricus Geert Pruiksma bezoekt het winnende kunstwerk.

Épisode 97 - Aflevering 97

31 août 2022

Wat te doen met een kamer die in huis vrijkomt? Dan maak je er een hobbykamer van. Interieurstylist Theo-Bert Pot komt als geroepen. * In Brabant leert Nadia Zerouali hoe alles op de boerderij van Teun Luijt draait om zaad. Volgens Teun moeten we voor een duurzame landbouw af van de zaden die multinationals leveren en terug naar de zaadvaste rassen van vroeger. Deze rassen zijn robuuster, kunnen tegen een stootje, zorgen voor biodiversiteit én geven gewassen meer smaak. * Pony's, paarden, koeien, geiten en alpaca's. Het is een bont gezelschap op de Veluwe in het natuurlijke paradijs van Karina en Arjan Schermer in Koudhoorn, bij Putten.

Épisode 98 - Aflevering 98

1 septembre 2022

Wellicht staat niet iedereen te springen om met je (schoon)ouders onder één dak te wonen. Voor Jolien en Bas uit het Groningse Siddeburen blijkt een kangoeroewoning dé uitkomst. Heel gezellig en handig voor de toekomst. * De kruisbes raakt in de vergetelheid. Ramon Brugman, liefhebber van deze bes, bezoekt fruittelers Mark en Josèt. Op hun biologische boerderij telen zij als één van de weinigen in Nederland deze bes. Op het menu: tartelette met kruisbessen. * Boswachter Marieke gaat met collega Henk-Jan in Friesland op de voormalige Zuiderzeebodem op zoek naar bijzondere orchideeën, waarvan de lichtroze harlekijn de meest zeldzame is.(

Épisode 99 - Aflevering 99

2 septembre 2022

Sjon en Mattheo verbouwen een oude gedateerde boerderij tot droomhuis. Oude onderdelen van de boerderij zijn hergebruikt en de opkamer, de heert, is in ere hersteld. * Culinair expert Alain Caron is in het Limburgse America bij teler Johan Tielen. Johan teelt onder meer biologische aardbeien en courgettes. Twee magische gewassen, zo blijkt als Alain alles leert over bestuiving. * Klimmende bonen, bossen vol rucola en wilde bloemen in alle kleuren van de regenboog. Het is zomer in de BinnensteBuiten-moestuin. Dus werk aan de winkel. Tuinvrouw Anne Wieggers laat zien hoe je op een duurzame manier kunt wieden, opbinden, plukken en oogsten.

Épisode 100 - Aflevering 100

5 septembre 2022

In het Limburgse Roggel hebben Karin en Michael een oude bakkerij verbouwd tot droomhuis. In hun woning krijgen spullen een creatief tweede leven. * In de winkels liggen maar weinig biologische pruimen, deze zijn vaak te teer om te verhandelen. In het Gelderse Beusichem durven Wemke en Jacqueline het aan om pruimen biologisch te telen. Chef-kok Rosah, groot liefhebber, helpt mee met plukken. Op het menu: omgedraaide pruimencake. * Wouter en Marianne wonen in de Betuwe waar ze een tuin hebben aangelegd met wilde en gecultiveerde natuur. Om hier lang van te kunnen genieten woont er sinds kort een vriend met groene vingers in een mantelzorghuis.

Épisode 101 - Aflevering 101

6 septembre 2022

Floris woont off-grid in een zelfontworpen tiny house in de tuin van een klooster. * Chef-kok Sharon is op het Floriade-terrein in Almere, waar agroforestry expert Xavier San Giorgi op het Utopia-eiland haar alles vertelt over de landbouw van de toekomst. * Nederland telt ongeveer een miljoen schapen. Vaak wordt de wol verbrand omdat het niet bruikbaar is. Natalie en Maarten hebben een oplossing. Ze maken plantenvoeding van korrels van schapenwol. * In verduurzaam-je-huis gaat expert Christijn langs bij Anja en Wim die in een vrijstaand huis in Lieshout wonen. Met de stijgende prijzen willen zij graag weten hoe zij energie kunnen besparen.

Épisode 102 - Aflevering 102

7 septembre 2022

Stefco en Esther kopen een vervoersschip uit 1927. Ze knappen het op en moderniseren het met behoud van veel oude details. Het ligt in de Meppelse gracht naast vijf andere historische schepen. * Culinair expert Alain Caron is in Stolwijk bij biologische geitenhouders Mart-Jan en Willy de Jong. Om te voorkomen dat hun geitenmelk op de grote hoop belandde, zijn ze er zelf een bijzonder, tintelend drankje mee gaan maken: rauwmelkse geitenkefir. * Een bruin zandoogje, een tengere pantserjuffer, een vuurlibel en de kleine ijsvogelvlinder. In het Kuinderbos wemelt het in de zomer van de vlinders en libellen, waaronder hele bijzondere soorten

Épisode 103 - Aflevering 103

8 septembre 2022

Vijf jaar heeft het droomhuis van Marie-Louise en Pascal uit Breda te koop gestaan voordat ze het in 2014 konden kopen. Na een grote verbouwing heeft het huis alles wat ze wensten; een design woonkeuken, twaalf meter lange kast én een groot zwembad in de tuin. * Chef-kok Ramon Brugman is in het Drentse Foxwolde. Hier heeft Peter Oosterhof het roer omgegooid. Van gangbare melkhouder is hij biologisch gaan boeren. Hij is nu altijd druk in de weer met de kruiden in zijn weides. * Na het winnen van de loterij kan Tamara haar droom laten uitkomen: een eigen Alice in Wonderland-tuin. In haar spirituele sprookjestuin komt zij helemaal tot rust.

Épisode 104 - Aflevering 104

9 septembre 2022

Margriet de Zwart woont met plezier in haar monumentale jaren 20-huis. Het is gebouwd in de stijl van de Nieuwe Haagse School en bevat veel authentieke elementen. * Sharon maakt een ovenschotel met pasta, gorgonzola, mozzarella en geraspte kaas. Een frisse avocadosaus maakt het gerecht af. * Duurzame tuinvrouw Anne Wieggers gaat in de BB-moestuin aan de slag met tweejarige bloeiers, zoals muurbloemen en damastbloemen. Zo ziet de tuin er ook in het voorjaar vol en vrolijk uit. * Als zesde generatie staat Johan Ottevanger als molenaar aan het roer van de Bovenmolen in Zevenhuizen. Hij draagt met passie de kennis over aan de nieuwe generatie.

Épisode 105 - Aflevering 105

12 septembre 2022

Wonen in de jaren 60 en 70. In Noordwijkerhout hebben Chantal en Chris hun hele huis vol met oranje en bruinkleurige vintagemeubels. Een feest der herkenning. * Chef-kok Rosah van Schendelen is in De Heurne bij varkenshouder Rob Nieuwenhuis. Vanuit de gangbare varkenshouderij is Rob het helemaal anders gaan doen, beter voor het dier, het klimaat én de boer. * De Duitse Nepeta von Wedel erft in Eefde een landgoed van haar Nederlandse grootmoeder. De tuin is een jungle als ze er komt wonen maar door de jaren heen maakt ze er, samen met haar man Ernst, een heerlijke plek van. Wandelaars genieten hier van de rust en het groen.

Épisode 106 - Aflevering 106

13 septembre 2022

Maria en Harm wonen met drie generaties op een verduurzaamd boerenerf in het Zuid-Hollandse dorp Berkenwoude. Met een eigen warmtenet, een waterput met zuiveringsinstallatie, een boomgaard en een grote moestuin, zijn ze bijna volledig zelfvoorzienend. * Chef-kok Ramon Brugman haalt in de BinnensteBuiten-moestuin palmkool uit de grond, om er een heerlijk spaghettigerecht mee te maken. * Vogelaar Camilla Dreef reist samen met vogelonderzoeker Eva Kok naar Richel, een zandplaat tussen Texel en Vlieland, een plek waar veel vogels en zeehonden verblijven. Het is een magische plek waar je helemaal opgaat in de natuur en het dierenleven.

Épisode 108 - Aflevering 108

15 septembre 2022

Een herenboerderij uit 1876 met een grote tuin, paarden, damherten en een zwembad. In Lunteren hebben Richard en Jan hun droomhuis helemaal naar eigen wensen aangepast. De heren genieten volop van luxe en vrijheid. * Nadia Zerouali bevindt zich tussen duizenden afgekeurde avocado's, waar Dave en Sander in Ridderkerk een avocado-olie van maken, boordevol voedingsstoffen. * In Laag Soeren is de 77-jarige Hermien dag in dag uit bezig met haar gladiolen. Het veld vol gladiolen staat op dit moment in volle bloei. * Kunsthistoricus Geert Pruiksma is in Almere-Hout bij een imposant groen kunstwerk. Een kathedraal, niet van steen, maar van bomen.

Épisode 109 - Aflevering 109

16 septembre 2022

In Brussel staat het bijzondere huis van bankier en mecenassen David en Alice van Buuren. Aan de buitenkant Amsterdamse School, van binnen art-decostijl met zeldzaam meubilair, beeldhouwwerken en schilderijen van oude meesters. Architectuurexpert Valentijn Carbo leidt ons rond. * Chef-kok Alain Caron is op Goeree-Overflakkee, bij bubbelmaker Cees Breederland. Cees maakt geen bubbels van druiven, maar van rabarber. Alain wil daar het fijne van weten. * Duurzame tuinvrouw Anne Wieggers oogst snijbiet. Om aan het einde van de zomer en in het najaar ook iets lekker uit de tuin te kunnen halen, plant ze nu alvast basilicum en saffraankrokus.

Épisode 110 - Aflevering 110

19 septembre 2022

Scandinavisch minimalisme is uitgangspunt bij de inrichting van het Haarlemse herenhuis van Britta en haar gezin. Het combineert goed met bijzondere vondsten uit de hele wereld. * Ramon Brugman maakt in de BinnensteBuiten-moestuin verse bietjeshummus bij de knoflook-kummelbroodjes. * Jan Snoeij groeide op met het Voornes Duin als zijn achtertuin. Nog steeds gaan altijd de verrekijker en camera mee en dus kent hij elk vogeltje dat er vliegt en plantje dat er groeit. * Er is volop aandacht voor de hoeden die worden gedragen op Prinsjesdag. Hoedenontwerper en -maker Berry Rutjes heeft er veel gemaakt voor ministers en onze koningin.

Épisode 111 - Aflevering 111

20 septembre 2022

Lorenzo bouwt een oude Amerikaanse schoolbus om tot mobiele woonplek en zo woont de surfer altijd daar waar de golven goed zijn; nu is dat het Markermeer. * Sharon maakt een vegetarisch gevuld stokbrood met een paprikasalade. * De moestuin voor vrouwen is in het drukke Amsterdam een oase van rust. Samen met tuincoach Chanti komen Ethel en Vianny in contact met de natuur, zichzelf en elkaar. * Niet alleen op Prinsjesdag rijden de koetsen uit de Koninklijke Stallen van Paleis Noordeinde, maar ook tijdens de ceremonie voor een nieuwe ambassadeur. Kunsthistoricus Geert Pruiksma vertelt in Den Haag over dit kunststuk op wielen.

Épisode 112 - Aflevering 112

21 septembre 2022

Épisode 114 - Aflevering 114

23 septembre 2022

Thea Elzinga uit Bolsward heeft gouden handjes. Wat ze in haar hoofd bedenkt, klust ze met overgave in elkaar en zo maakt ze van een oude arbeiderswoning een prachtige plek. * In de nieuwe serie Bij de zuiderburen staat de liefde van chef-kok Leon Mazairac voor de Belgische keuken centraal. Deze is ontstaan in de kustplaats Koksijde, waar hij zijn koksopleiding volgde. Terug op zijn voormalige school bereidt Leon voor zijn oude leermeester, chef Soete, een klassiek Belgisch streekgerecht. * Duurzame tuinvrouw Anne Wieggers gaat in de BinnensteBuiten-moestuin aan de slag met een traditionele zeis om de bloemenweide te maaien.

Épisode 115 - Aflevering 115

26 septembre 2022

Ida van Winsen-Goedemondt en haar man Thijs wonen in hartje Warmond. Ida's liefde voor interieur, kleur en tweedehandsspullen zorgt ervoor dat hun huis lekker hip oogt. De tuin wordt met dezelfde liefde ingericht en onderhouden. * Chef-kok Ramon Brugman maakt gebakken dumplings: niet de Chinese, maar de Japanse variant. Gyoza met edamameboontjes doen het uitstekend als snack. * Bloemstroken, hennepvelden, honingbijen in de boekweit. Op de Westeresch werken boeren samen met de natuur. Boswachter Marieke ontdekt dat op de Westeresch landbouw en natuur perfect samengaan.

Épisode 116 - Aflevering 116

27 septembre 2022

Vera en George Tielen kunnen wonen waar ze maar willen. Met hun zelfontworpen, zelfvoorzienende woonboot varen ze door Nederland en genieten ze van de vrijheid. * Culinair schrijver Nadia Zerouali maakt een heerlijke pasta Genovese, met sperzieboontjes en zelfgemaakte pesto. En vers pistache-ijs erbij. * Lily tovert een voormalig maisveld om tot haar eigen weelderige, kleurrijke achtertuin. En onverwacht is de tuin een waar toevluchtsoord geworden voor insecten en vogels. * Kunsthistoricus Geert Pruiksma bezoekt het vissersmonument in Urk, een figuratief beeld van een vissersvrouw, dat staat voor het verhaal van 200 jaar vissersleed.

Épisode 117 - Aflevering 117

28 septembre 2022

Eric Heersink en zijn zoons Jort en Sebas mogen in ruil voor het beheer en natuurbehoud op een zelf opgezet landgoed in Varsseveld wonen. * Chef-kok Ramon Brugman wil graag de traditionele graansoort rogge in het zonnetje zetten. Op het menu staat bietensalade met haring en roggebrood. * In Langelille wonen Quinta en Redmer op een kleine boerderij. Hun levensmotto: 'Als je het wilt, lukt het ook'. Met hun dieren en moestuin voorzien ze zichzelf. * In de rubriek verduurzaam-je-huis gaat expert Aniek Ivens langs bij Lisan en Steve, die graag een warmtepomp willen in hun huisje in Egmond aan de Zee.

Épisode 118 - Aflevering 118

29 septembre 2022

Stylist Theo-Bert wacht een bijzondere klus in Harderwijk, de stad waar hij is geboren en opgegroeid. * Chef-kok Sharon maakt pannenkoekrolletjes, gevuld met makreel en wasabicrème. Daarbij serveert ze een bloemkool-kerriesoep, waarbij ook het blad van de bloemkool wordt gebruikt. * Met je handen sierlijke vormen maken van klei. In Dwingeloo laat pottenbakker Frans zien wat hij het allerliefst doet. * Door klimaatverandering wordt het steeds warmer in de steden. Marieke gaat langs bij Jan-Henk van de Rooftop Revolution, om te zien waar kansen liggen om de stad te vergroenen.

Épisode 119 - Aflevering 119

30 septembre 2022

Jan en Mirjam wonen in de 'halve molen' van Delfgauw, met daarin het gemaal dat vroeger de achtergelegen polder droogpompte. Met veel liefde, precisie en vakmanschap hebben ze de oude molen gerestaureerd. * Culinair expert Alain Caron is in Wekerom bij Bart en zijn zoon Marco. Bart en Marco runnen een kalverhouderij, waar de kalveren afkomstig uit de zuivelindustrie lekker buiten in de wei mogen lopen. Met het vlees maakt Alain wat lekkers. * Al 35 jaar experimenteert tuinarchitect Nico Wissing in zijn eigen tuin met verschillende beplantingen en methodes van tuinieren, met een bloeiende superweide als resultaat.

Épisode 120 - Aflevering 120

3 octobre 2022

Een vouwkano en boot midden in je woonkamer. Bij Stef en Marlieke thuis kan dat. Het stel heeft een drukkerij in Hillegom eigenhandig verbouwd en vervolgens ingericht met unieke materialen. * Chef-kok Ramon Brugman maakt een klassiek ovengerecht, maar dan nét even anders: pasta-witlofrolletjes met bechamelsaus, met krokante, gedroogde ham. * Al van kleins af aan heeft landschapsarchitect Peter Verhoeff een passie voor kasteeltuinen. Geen wonder dat het Gelderlandse 's-Heerenberg zijn werkplek is geworden. Hier staat een van de grootste middeleeuwse kastelen van Nederland: kasteel Huis Bergh. De bijbehorende tuinen zijn de oudste van het land.

Épisode 121 - Aflevering 121

4 octobre 2022

In de zelfvoorzienende wijk Oosterwold in Almere woont Joyce met zoon Boet. Op deze voormalige akker mochten de bewoners zelf hun huis bouwen. In haar prefabhuis is buiten overal dichtbij. * Sharon maakt een glasnoedelsalade met oesterzwammen in een krokant jasje. * In het bosrijke Harfsen is een permanent opvangtehuis voor zwerfkatten en niet-plaatsbare asielkatten. Hier zijn grote buitenrennen, waar katten fijn hun gang kunnen gaan. Beheerder Yvette leidt ons rond. * Kunsthistoricus Geert Pruiksma vertelt over buitenkunst bij Delft: 's werelds grootste tulpenvaas, een auto in een stalen cactus en een mensbeeld gemaakt uit oude fietsen.

Épisode 122 - Aflevering 122

5 octobre 2022

Architectuurhistoricus Valentijn Carbo bezoekt Kasteel Rosendael, prachtig gelegen in het Gelderse landschap, met een rijke geschiedenis. Rosendael geeft een mooi beeld hoe er vroeger op een kasteel werd geleefd. * Chef-kok Rosah bezoekt Jan en zijn vader Jan, die hele bijzondere piepers telen. Van over de hele wereld halen ze unieke, soms bijna uitgestorven aardappelrassen om ze in de West-Friese klei te laten groeien. * Ton heeft zijn leven lang hard gewerkt om van zijn tuincentrum een succes te maken. Eenmaal met pensioen maakt hij van het grasveld achter zijn huis een groen paradijs.

Épisode 123 - Aflevering 123

6 octobre 2022

Grote ramen en gekke vormen. Het oude winkelpand in het Haagse Valkenboskwartier is perfect voor diplomaat Anne de Ruijter. Naar eigen inzicht maakte ze er haar charmante, rolstoelvriendelijke huis van. * Ramon Brugman is dol op sloffen. Hij maakt zijn favoriet: kersenslof met meringuestaafjes. * Eindelijk regent het in de BinnensteBuiten-moestuin. De zonnebloemen vinden het niks, maar daar heeft Anne een oplossing voor. De duurzame tuinvrouw heeft ook een handig theerecept. * Traditioneel houtsnijwerk zoals dat al eeuwen wordt gemaakt. In het Friese De Knipe beheert Erno dit ambacht tot in de puntjes.

Épisode 124 - Aflevering 124

7 octobre 2022

Verslag van het BinnensteBuiten Festival vanaf het Hembrugterrein in Zaandam, een unieke plek met een rijk cultuurhistorisch verleden. Alle experts van het programma zijn aanwezig. Er wordt gesmuld, gedronken en inspiratie gedeeld. Boswachter Marieke en architectuurhistoricus Valentijn nemen je mee over het terrein, waar ooit wapenmunitie werd gefabriceerd en opgeslagen. Marieke bezoekt het, voor publiek, gesloten plofbos. En Marieke Eyskoot deelt haar beste tips om duurzamer te leven.

Épisode 125 - Aflevering 125

10 octobre 2023

Floortje en Jeffrey kunnen in Amsterdam geen betaalbaar huis vinden. Het jonge stel woont daarom op zolder bij de bijna 100-jarige Seya in Tuindorp Oostzaan. Een huis delen blijkt behalve praktisch ook heel duurzaam. * In Snakkerburen leert Alain Caron van Gosse en Sjoukje alles over microfarming, hoe je maximale opbrengst verkrijgt uit elke vierkante meter van je (kleine) perceel. Ook Alain helpt een handje mee. * In november gaan de eerste zonneauto's de weg op en Marieke Eyskoot mag al een proefritje maken. Wat betekent deze auto straks in de energietransitie? Ze gaat ook kijken bij een start-up die zonnepanelen op vrachtwagens plaatst.

Épisode 127 - Aflevering 127

12 octobre 2023

Na hun pensioen willen Monica en Jan zo veel mogelijk van de wereld zien. Ze gaan op in de geuren, kleuren en culturen. Eenmaal weer thuis ontbreekt de mondiale sfeer. Interieurstylist Theo-Bert schiet te hulp. * Heb je zin in wat makkelijks én betaalbaars? Chef-kok Sharon de Miranda maakt een croque-madame, een tosti met spiegelei, met een heerlijke wittebonensoepje met spekblokjes. * André is al zijn hele leven gefascineerd door bomen en werkt als bomenspecialist in Drenthe. Daar onderhoudt hij eeuwenoude, historische bomen om ze zo lang mogelijk te kunnen behouden.

Épisode 128 - Aflevering 128

13 octobre 2023

Miranda woont samen met haar man Dietrik en kinderen Mees en India op hun droomplek in het Zuid-Hollandse Giessendam. Van de 19e-eeuwse boerderij hebben ze een echt familiehuis weten te maken. Met als kers op de taart de zwemvijver, waarin Miranda iedere ochtend een duik neemt. * In Friesland zijn nog tien palingvissers actief. Ale de Jager is hier een van en hij kan dankzij duurzaam aalbeheer zijn passie nog steeds uitvoeren. Chef-kok Ramon Brugman gaat in Grou met hem het water op. * In Zwolle is een bijzondere dierenweide, waar mensen die het moeilijk hebben extra aandacht krijgen door te knuffelen met konijntjes en andere dieren.(

Épisode 129 - Aflevering 129

14 octobre 2022

Épisode 130 - Aflevering 130

17 octobre 2022

Wonen aan de rand van een natuurgebied in Zegveld. Voor Ingrid en Fabian komt deze droom uit als ze een huis aan het water kunnen kopen. Samen met de kinderen genieten ze thuis van een vakantiegevoel. * Culinair expert Ramon Brugman gaat langs bij Welmoed, een van de jongste duurzame boeren van Nederland. Daarnaast vlogt ze over het boerenleven. Samen met haar ouders runt ze een biologisch-dynamische melkveehouderij in het Friese Sondel. * Vogelaar Camilla is in Fochteloërveen, een gebied waar een aantal hele bijzondere vogels voorkomt, zoals de grauwe klauwier en kraanvogels. Op grote afstand spot ze zelfs een zeearend.

Épisode 131 - Aflevering 131

18 octobre 2022

In Friesland hebben Harriët en Mirjam twee lokalen in een oude dorpsschool duurzaam verbouwd. En het leuke is dat Harriëts ouders in de schoolmeesterswoning voor de dorpsschool wonen. * In een jong bos op een landgoed bij Gaanderen geeft Pip gekapte bomen een tweede leven: ze tovert ze om tot paddenstoelenfabrieken. * Wieden, zaaien, oogsten. Robbert en Martha zijn het liefst in hun moestuin vol oude rassen bij Den Bosch, waar ze ook zeldzame meloenen kweken. * Kunsthistoricus Geert bezoekt een buitenwijk in Stadskanaal, met metershoge kleurrijke muurschilderingen op de flats. Hier genieten bewoners van kunst om de hoek.

Épisode 132 - Aflevering 132

19 octobre 2022

Annet woont en werkt in de oude muziekschool van Bussum. Tijdens de verbouwing heeft ze zich verdiept in de rijke geschiedenis van het pand. Voor de kunstenares is het een inspirerende plek. * Kerriegamba's met jasmijnrijst en kousenband: dat staat er op het menu in de keuken van Sharon de Miranda. * Vijftig jaar geleden werd de Floriade gehouden in het Amstelpark in Amsterdam. Ter ere van het 50-jarig bestaan onderzocht Lara Voerman de historie van dit verborgen, groene juweeltje. * In een klokkengieterij in Asten worden al sinds 1872 bronzen kerkklokken gemaakt, ook voor de Notre-Dame in Parijs. Vandaag wordt er ook een kerkklok gegoten.

Épisode 133 - Aflevering 133

20 octobre 2022

In zijn bovenhuis in Amsterdam richt veelzijdig fotograaf Nico Koster, bekend van de foto's van John Lennon en Yoko Ono tijdens hun Bed-In for Peace-actie in het Hilton, met smaak elke hoek in met designmeubels, kunst en verzamelingen. * Culinair expert Alain Caron is in Werkhoven op het biologische fruitteeltbedrijf van Jacco Merkens. Jacco teelt een betoverend appeltje: rood van buiten én van binnen. * Tuinspecialist Martin Stuger is bij Laura, Folkert en dochter Mette in Bussum. De kleine achtertuin is een doorn in het oog en ze weten maar niet hoe ze het gezellig en groen kunnen maken. Martins hulp is hard nodig.

Épisode 134 - Aflevering 134

21 octobre 2022

Twintig jaar geleden stonden er nog koeien in de huidige woonkamer van Saskia en Paul. Nu poetsen ze hun tanden voor de paardenvoerbakken in hun moderne badkamer. Ze genieten van het buitenleven rondom hun 17e-eeuwse stolpboerderij in Twisk. * Chef-kok Ramon bezoekt Eva en Doeke die bier brouwen in een oude, Amelandse boerderij. Eén van hun bieren is op smaak gebracht met cranberries. Antje, de moeder van Doeke, plukt die met de hand in de duinen. * In het hartje centrum van Tiel is een saai parkeergaragedak door de bewoners omgetoverd tot een prachtige vlindertuin. Deze oase van rust en schoonheid sterkt de gemeenschapszin.(

Épisode 135 - Aflevering 135

24 octobre 2022

In Veendam woont Ivar met zijn man in een oude directeurswoning uit 1906. Een prachtig vrijstaand huis met art-nouveau- en art-deco-elementen. Met een blikvanger in de tuin: de raket van Kuifje, die roze is geschilderd. In de buurt wordt hun woning niet voor niets 'het huis met de roze raket' genoemd. * Sharon maakt een heerlijke ovenschotel met makreel en rijst. * De Bernisse is een groene ader, vlakbij het Rotterdamse haven- en industriegebied. In het water, dat honderden jaren geleden een belangrijke handelsroute was, is geen gemotoriseerd vervoer meer toegestaan. Boswachter Marieke bezoekt dit jonge natuurgebied.

Épisode 136 - Aflevering 136

25 octobre 2022

Gert droomde altijd al van een boerderijtje in Brabant en die droom is uitgekomen. Hij besluit meteen om de boerderij goed te isoleren en van het gas af te halen. * Nadia Zerouali is in Strijen op het landgoed van Hèlen Sturm. Hier runt Hèlen een zorgboerderij, een dierenopvang én er wordt vegan honing gemaakt. Een mooie plek waar mens, dier en natuur in harmonie met elkaar leven. * In het Brabantse Gemert is een bijzondere moestuin, waarin mensen uit allerlei culturen samen tuinieren om elkaar beter te leren kennen. * Kunsthistoricus Geert Pruiksma vertelt het verhaal achter het masker dat de oudheid van de stad Nijmegen symboliseert.

Épisode 137 - Aflevering 137

26 octobre 2022

Erik en Michel hebben hun appartement in Rotterdam helemaal opgeknapt, maar met de gang weten ze echt geen raad. Interieurstylist Theo-Bert Pot krijgt carte blanche en maakt er met bijzondere prints een heerlijke entree van. * Chef-kok Rosah van Schendelen bezoekt in het Westland Bram die de scherpste pepers kweekt. De neven Karl en Peter gebruiken deze voor hun authentieke sambal volgens het recept van hun oma. * Caspar Labarre heeft zich een prachtig ambacht eigengemaakt: hij maakt stoelen waarbij hij eeuwenoude technieken met eigen ideeën combineert. Bij elke nieuwe stoel onderzoekt en ontdekt hij opnieuw hoe hij aan het werk gaat.

Épisode 138 - Aflevering 138

27 octobre 2022

Annemarie en Ruud wonen op de achtste verdieping van een flatgebouw in Sliedrecht. Het huis hangt vol met kleurrijke wandrekjes. * Ramon Brugman maakt een echt Siciliaans nagerecht: cannoli, gevuld met chocolade, ricotta en pistachenootjes. * In het Gelderse Dreumel ligt een hele grote tuin waar de tweelingbroers Jan en Adriaan samenwerken. Jan houdt bijzondere planten die goed zijn voor de bijen van Adriaan. * Door klimaatveranderingen krijgen we steeds vaker te maken met extreme weeromstandigheden. Marieke gaat langs bij de TU Delft waar in de proeftuin volop geëxperimenteerd wordt om ons te wapenen tegen het hoge water.(

Épisode 139 - Aflevering 139

28 octobre 2022

In 1937 hebben Juliana en Bernard het koninklijke jacht Piet Hein van het Nederlandse volk als huwelijkscadeau gekregen. Vlak na hun trouwen hebben zij er veel mee gevaren, samen met de prinsesjes. Architectuurhistoricus Valentijn Carbo stapt aan boord. * Pal naast de A12 verbouwen Bert en Willem druiven in hun wijngaard, bovenop een geluidswal en een parkeergarage. Alain Caron ziet hoe het praktische met het aangename wordt gecombineerd. * In de BinnensteBuiten-moestuin maakt tuinvrouw Anne Wieggers zich klaar voor de herfst. De laatste mediterrane soorten worden geoogst en ze plant alvast olifantenknoflook en tulpenbollen voor het voorjaar.

Épisode 140 - Aflevering 140

31 octobre 2022

In het huis van Annelies en Mark stonden een paar jaar geleden nog koetsen en drinkbakken voor de dieren, nu wonen ze met hun twee dochters in de oude boerenschuur. * Ramon Brugman pakt op Halloween uit met pompoenpitten, pompoenpittenolie en natuurlijk de pompoen. Hij bezoekt Gert Smits, de enige pompoenpittenteler in Nederland. * Marieke Schatteleijn is in natuurgebied de Gelderse Poort. Door de droogte van afgelopen zomer is de Oude Waal helemaal drooggevallen. * Geert Pruiksma bezoekt het kunstwerk De Vreedzame Krijger aan de Maas. Het twaalf meter hoge beeld van staal buigt voorover en zegt: Stop, tot hier en niet verder.

Épisode 141 - Aflevering 141

1 novembre 2022

Ilse en Frederik stuiten op een oud vissershuisje met zicht op het Markermeer. Hier bouwen ze een nieuw vissershuisje, eigentijds en heel duurzaam. * Chef-kok Sharon dompelt zich onder in de oosterse keuken. Ze maakt een bulgur met gebrande tomaten, een halloumi-spies en knoflookyoghurt. * In Nijkerkerveen ligt de waterrijke kunsttuin van Tineke en Ron, waar Oost en West samen komen. De koikarpers, pagodes, bijzondere coniferen en zelfgemaakte kunst vormen een verrassend tafereel. * Na je dood geen afval worden, maar compost, dit is het uitgangspunt van Bobs 'levende doodskist'. Marieke Eyskoot wil alles weten over deze duurzame innovatie.

Épisode 142 - Aflevering 142

2 novembre 2022

In het vestingstadje Nieuwpoort hebben Petra en Kees een ware tijdmachine gecreëerd. Het huis ademt een en al jaren 60; van vintagemeubels tot retrobehang, van oude verpakkingen tot speelgoed. * Culinair expert Alain Caron is in het Limburgse Oirlo, waar Jos een pluimveebedrijf met scharrelkippen heeft. Een deel van de kippen krijgt een bijzonder dieet, waar hele culinaire eieren uit voortkomen. * Op 2 november zijn we met Allerzielen in Teuge, waar de Levenstuinen van Charles het leven symboliseren. De wandeling door de vele tuinen bezorgt bezoekers een moment van rust en bezinning.

Épisode 143 - Aflevering 143

3 novembre 2022

Twintig jaar geleden kocht Herman Kok het vervallen landgoed de Hooge Boekel, waar hij als kind al mateloos door geïntrigeerd was. Hij renoveert de oude kamers, de schouw, het trappenhuis en de vele kamers op de bovenverdiepingen. Het is een passievol project voor een oude jeugdliefde. * Cultureel culinair expert Jonneke de Zeeuw zoekt de verbinding in onze eetcultuur en laat zich in Eindhoven onderdompelen in de Eritrese keuken. * In Leusden runt Erwin Kooijman al meer dan twintig jaar een biologische bamboekwekerij. Met respect voor de natuur en op zijn eigen manier laat hij mensen kennismaken met zijn liefde voor de duurzame bamboeplant.

Épisode 144 - Aflevering 144

4 novembre 2022

Om zijn barokachtige inrichting de ruimte te geven, heeft Jimmy eigenlijk een chateau nodig. Tot die tijd voelt hij zich koning te rijk op zijn gouden sofa in zijn appartement in de binnenstad van Leiden. * Chef-kok Leon Mazairac is in Brussel, een bruisende stad met grandioze restaurants, architectuur en veel vermaak, maar vooral een culinaire plek die bezig is met een comeback met trendy oud-Brussels bier en echte Brusselse loof. * Rundveemuseum Aat Grootes in Aartswoud is dé plek waar bijna uitgestorven, oud-Nederlandse rundveerassen bijeengebracht worden. Koeien maar ook schapen en geiten dartelen rond in dit 'levende' museum.

Épisode 145 - Aflevering 145

7 novembre 2022

Tijdens de verbouwing van het karakteristieke Zaanse huis van Jeltske en Luc loopt Jeltske zwangerschapsvergiftiging op. Zoontje Wamme wordt twee maanden te vroeg geboren. Inmiddels gaat het goed met moeder en kind en hebben ze hulp ingeschakeld van interieurstylist Theo-Bert om van de kamer van Wamme iets moois te maken. * Chef-kok Ramon Brugman kookt een kruidige Indiase butter chicken, met zelfgemaakt indiaas platbrood en een frisse muntsaus erbij. * Stoofpeertjes, kweeperen, bloeiende begonia's en walnoten in alle soorten en maten. Tuinauteur Romke van de Kaa geniet van de herfst in zijn tuin op landgoed Hof te Dieren.

Épisode 146 - Aflevering 146

8 novembre 2022

Danique woont in een van de eerste sociale duurzame prefabwoningen in Buurtschap te Veld, een buurtje met bewoners die naar elkaar omkijken. * Nadia Zerouali maakt kisir, een rijke, Turkse maaltijdsalade met aubergines en een krokante eikorst. * In de Vinex-wijk Leidsche Rijn ligt een hele kleurrijke openbare tuin, ontworpen door Piet Oudolf. Een bijzondere plek, omdat het hier gaat om een bewonersinitiatief waarbij de bewoners 'm met elkaar onderhouden. * Kunsthistoricus Geert Pruiksma bezoekt in Rotterdam het Slavernijmonument, een beeld met dansende totslaafgemaakten op een boot, in de vorm van een muzieknoot.

Épisode 147 - Aflevering 147

9 novembre 2022

In Delden wonen Sylvia en haar man in een oude stadsboerderij uit 1850. Sylvia houdt van meerdere interieurstijlen en zij is een groot liefhebber van Engeland. Het resultaat is een sfeervol, kleurrijk geheel met veel Engelse invloeden. * Jenny van Guerrilla Gardeners heeft als missie om grijze buurten in steden te veroveren en om te toveren tot groene oases. Tegels eruit en groen erin. * In de Lier in Zuid-Holland heeft Sander van Kampen een stukje Japan gecreëerd. Hij teelt hier als enige in Nederland wasabi. Alain Caron kijkt zijn ogen uit.

Épisode 148 - Aflevering 148

10 novembre 2022

Chantal heeft haar wens om betaalbaar terug te keren naar Amsterdam al opgegeven, als ze een huurwoning krijgt op het Begijnhof. Een lot uit de loterij. Hier creëert ze haar eigen oase. * Sharon maakt een vegetarisch gerecht: gegrilde koningsoesterzwam met uienjus en puree met sinaasappel. * Drie vrouwen zetten zich met liefde in voor de sociale moestuin in het Friese Nieuwehorne. De tuin voorziet veel gezinnen met een kleine portemonnee van gezond eten. * Antieke meubels restaureren zoals dat al honderden jaren gaat. In Wilp hebben collega's Robin en René een passie voor vakwerk. De twee hebben een aantal bijzondere stukken gerestaureerd.

Épisode 149 - Aflevering 149

11 novembre 2022

Een droomhuis laten verbouwen om optimaal van te genieten. Bij Zoetermeer woont Richard samen met zoon Teun in twee vrijstaande huizen op een kavel van 80 hectare. * In Almkerk bezoekt chef-kok Rosah de familieboomgaard van Frank Talsma. Franks opa plantte deze gaard vlak voor WO II en de familie heeft de fruitgaard altijd in stand gehouden. Met bijzondere fruitsoorten, zoals de kweepeer, maakt Rosah een mooi gerecht. * Camilla is bij de Waddenzee bij Den Oever om grote groepen trekvogels te zien. Het broedseizoen is voorbij en dat betekent dat trekvogels volop gaan verplaatsen. De Waddenzee is de plek waar ze uitrusten en voedsel zoeken.

Épisode 150 - Aflevering 150

14 novembre 2022

Zwemmen in de rivier en genieten van de zonsondergang. Op één van de mooiste plekjes langs de Rijn in Rhenen bouwen Nelleke en Ies hun moderne droomvilla. * In het West-Friese Lutjewinkel teelt de familie Smak al vier generaties zo'n tien soorten peulvruchten. Ramon mag meehelpen met de oogst. * Duizenden bomen, struiken en kruiden. Marente Lokin beheert in Sint Michielsgestel het oudste voedselbos van Brabant. Een duurzaam alternatief voor landbouw. * Kunsthistoricus Geert is in Tilburg en loopt een rondje mee met een kunstwerk op een bijzondere plek: het ronddraaiende huis op de Hasseltrotonde.

Épisode 151 - Aflevering 151

15 novembre 2022

Tiny house pionier Marjolein Jonker heeft allerlei slimme technieken in haar tiny house in Olst verwerkt. Zo heeft de kas een doorzichtig dak met zonnepanelen. Culinair schrijver Nadia Zerouali ontmoet de Syrische Rahaf Al Lymoni en haar man Tamim Kbarh. Samen maken ze als enige ter wereld op professionele wijze koffie van dadelpitten. * De Japanse Tuin in het Belgische Hasselt is de grootste in zijn soort in Europa. Directeur Carl de Coster laat ons zijn favoriete plekken zien. * Onze nationale koffieverslaving zorgt voor meer dan 250 miljoen kilo koffiedik per jaar. Veel daarvan komt in de vuilverbranding. Lisanne heeft een oplossing.

Épisode 152 - Aflevering 152

16 novembre 2022

Jan was op zoek naar een klein huis maar valt als een blok voor een boerderij aan een dijk in Gouda, op steenworp afstand van de markt. De boerderij was uitgewoond en is nu een fantastisch licht huis met veel glas. De blikvanger is de glazen tussenverdieping. * Ken je klassiekers! Chef-kok Leon Mazairac maakt een klassieke Franse soep, de potage solferino. Maar ook geeft hij je een paar bereidingen van mosselen, waaronder zijn favoriet. * Al zestien jaar lang schaamt Nienke zich voor haar tuin. Het lukt haar niet de grijze patio om te toveren naar een groene tuin. Martin helpt haar om hier eindelijk verandering in te brengen.

Épisode 153 - Aflevering 153

17 novembre 2022

Annemieke is door haar ziekte MS veel aan huis gebonden. Ze is gek van kleuren en prints, maar de woonkamer indelen lukt alsmaar niet. Interieurstylist Theo-Bert helpt haar. * Sharon maakt een betaalbare Libanese maaltijd, een taboulehsalade van quinoa met labneh en gefrituurd flatbread. * Bart is inmiddels de vierde generatie boer van een biologische familieboerderij. Zijn koeien brengt hij naar de natuur om daar het onderhoud te doen. Bart leerde het vak van zijn vader Jan, een echte pionier in de biologische tak. * Marmer uitzoeken in een groeve in Italië en dat bewerken tot standbeeld. Beeldhouwer Margot Homan laat haar vakwerk zien.

Épisode 154 - Aflevering 154

18 novembre 2022

Architectuurhistoricus Valentijn Carbo bezoekt het Schip in Amsterdam. Dit opvallende gebouw, volledig in Amsterdamse Stijl, is een hoogtepunt op het gebied van architectuur en volkshuisvesting. * Chef-kok Ramon Brugman is op Ameland. In de duinen van Ameland grazen de Herefordshire-koeien van boer Ab. Zijn koeien zorgen voor wildbegrazing en houden de Amelandse duinen vrij van bomen die daar niet horen. * Kippen, eenden, ganzen en kalkoenen. Hobbyboer Ardy van Heesch is er dol op. En dan vooral op haar zeldzame Oudhollandse loopeend met kuif.

Épisode 155 - Aflevering 155

21 novembre 2022

In hun huis aan de gracht in Edam is Gea van de verzamelingen en Frits van de designmeubelen. Het huis staat vol waardevolle herinneringen. * Het leukste van zelf pizza maken? Het pizzadeeg beleggen met je favoriete toppings. Chef-kok Ramon Brugman laat het zien. * Moestuin-expert Manon Weijermars biedt groene dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Samen met Jan en Simon legt zij op een bedrijventerrein in Hendrik-Ido-Ambacht een compleet nieuwe moestuin aan. * Kunsthistoricus Geert Pruiksma vertelt het verhaal achter de beeldhouwkunst op de luchtbogen van de beroemde Sint-Janskathedraal in Den Bosch.

Épisode 156 - Aflevering 156

22 novembre 2022

Verhuizen, verbouwen en verduurzamen is voor Gaby en Peter niks nieuws. Maar nieuwbouw? Het blijkt de perfect uitdaging om een zo duurzaam mogelijke villa te bouwen. * Chef-kok Rosah ontmoet Janina van der Drift. De ondernemer heeft in korte tijd voor elkaar gekregen waar een aantal boeren in Nederland al heel lang mee bezig is. Want dankzij Janina ligt er melk in de supermarkt van koeien en kalfjes die na de geboorte samen mogen blijven. * Pompoenen en peulen in de BinnensteBuiten moestuin. Vol verwachting oogst duurzame tuinvrouw Anne Wieggers dikke grote bonen. Ze is dol op het kleine felroze boontjes binnenin.

Épisode 157 - Aflevering 157

23 novembre 2022

Culinair expert Alain Caron gaat op bezoek bij dé truffelspecialist van Rijswijk. André Denecke staat in zijn omgeving al jarenlang bekend om zijn befaamde huisgemaakte slagroomtruffels. * Frank heeft 24 jaar lang gewerkt aan zijn Aziatische droomtuin in het Drentse Wilhelminaoord. Met natuurlijke vijverpartijen, meanderende waterstroompjes, vele soorten bamboe en een bijzondere plantencollectie is de tuin zijn levenswerk. * Een gat in een vloerkleed op traditionele wijze herstellen. In Amersfoort zijn Abbas en Mimi meesters in het restaureren van oude tapijten.

Épisode 158 - Aflevering 158

24 novembre 2022

Het zeventiende-eeuwse oude bakkershuis in Gorkum zit Karen als gegoten. Zo kan ze haar kunstenaarsei kwijt in haar galerie. Ook heeft Karen haar dierbare herinneringen en erfstukken een mooi plekje kunnen geven in het pand. * Chef-kok én patissier Ramon Brugman maakt in zijn BinnensteBuiten-keuken bokkenpootjes, heerlijke herfstkoekjes. * Eeuwenoude bossen en schilderachtige kliffen langs het IJsselmeer. Boswachter Marieke vergaapt zich in het Friese Gaasterland aan de bijzondere natuur en het magnifieke uitzicht.

Épisode 159 - Aflevering 159

25 novembre 2022

In Amsterdam ligt de woonboot van Rik. De boot blijkt in slechtere staat dan gedacht. Rik ziet het als een kans om het gehele interieur zelf te ontwerpen en woont nu in zijn eigen luxe vakantiehuis op het water. * In 'Leon Bij de Zuiderburen' is chef-kok Leon in Belgisch Limburg, waar hij Hasselt bezoekt als dé jeneverstad van België. En Genk. Een stad ontstaan door de koolmijnen die daar tot de jaren 80 waren. Die industrie liet sporen achter, zowel cultureel als culinair. * Rundveemuseum Aat Grootes in Aartswoud is dé plek voor bijna uitgestorven, oud-Nederlandse rundveerassen. Ook schapen en geiten dartelen rond in dit 'levende' museum.

Épisode 160 - Aflevering 160

28 novembre 2022

De zoektocht van Henk naar een betaalbare woning eindigt bij een watertoren met acht verdiepingen! Om eigenheid te geven aan de watertoren, mozaïekt hij de muren vol. Het Barcelona van Gaudí in het Zeeuwse Oostburg. Chef-kok Ramon maakt een vegetarische foe yong hai met zelfgemaakte atjar. * In Velp ligt het kennislandgoed Van Hall Larenstein. Een hogeschool waar studenten worden opgeleid tot natuurbeheerders van de toekomst. Op het landgoed is een grote variëteit aan flora en fauna. Docent Daan en student Jurre leiden ons rond. Kunsthistoricus Geert vertelt in Zwolle het verhaal achter de vette gouden vredesduif op museum de Fundatie.

Épisode 161 - Aflevering 161

29 novembre 2022

Corianne en Jaap wonen met vier kinderen in een arbeidershuisje in Oldenzijl. Corianne zou het liefst zelfvoorzienend willen wonen. Ze is al aardig op weg met een moestuin en kippen. * Sharon de Miranda maakt een lekkere bloemkoolovenschotel met vegetarische spekjes en kaas. * Nathalie is met haar gezin verhuisd naar een huis in de zuidkant van Amsterdam, mét tuin. Maar wat als daar haast geen zon komt? Ze roept de hulp van Martin in om de tuin leefbaar en speelbaar te maken voor haar kinderen. * In Groningen krijgen vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt een tweede kans, net als oud textiel waar ze weer mooie nieuw producten van maken.

Épisode 162 - Aflevering 162

30 novembre 2022

Annette koopt in 2018 een woonhuis met aangrenzend een oud APK-keuringsstation. Ze had nooit gedacht vier jaar later in de garage te wonen, inmiddels verbouwd tot haar droomhuis. * Chef-kok Ramon is in het Zeeuwse Yerseke, hét kloppend mosselhart van Nederland. Wat veel mensen niet weten: de meeste 'Zeeuwse' mosselen komen helemaal niet uit Zeeland. Ramon zoekt uit waarom ze dan toch Zeeuwse mosselen worden genoemd. * Boswachter Marieke is in het Leersume Veld waar ze samen met Ina een rolstoelpad bewandelt. Ina geniet, ondanks haar ongeluk in 2016, nog steeds intens van de natuur en is dolblij dat ze eindelijk weer het bos in kan.

Épisode 163 - Aflevering 163

1 décembre 2022

In het centrum van Goes woont Annemarie, sinds kort met haar vriend Kuno, in het appartement dat al sinds 1800 in het bezit is van de familie. Met enthousiasme richt Annemarie haar eerste eigen stek in en verandert daarbij vaak van kleur. * Ken je klassiekers! Chef-kok Leon Mazairac maakt Franse uiensoep met een deegkorst: soupe d'oignon en croute én een zalmgerecht; een perfecte saumon a l'oseille troisgros. * Frank heeft 24 jaar lang gewerkt aan zijn Aziatische droomtuin in het Drentse Wilhelminaoord. Met natuurlijke vijverpartijen, meanderende waterstroompjes, vele soorten bamboe en een unieke plantencollectie is de tuin zijn levenswerk.

Épisode 164 - Aflevering 164

2 décembre 2022

Marloes en Chris kopen een sportschool in Griekse sferen. De Griekse zuilen in de sportschool ruilen ze in voor de authentieke houten balken van de oude boerderij die het ooit is geweest. * Culinair expert Alain Caron stapt in de wereld van de plantaardige kazen, waarbij een heuse camembert, een fondue én zelfs een echt Hollandse kaas op basis van veldbonen de revue passeren. * Duurzame tuinvrouw Anne Wieggers maakt de moestuin klaar voor de komende winter. Dat betekent: kolen vastzetten om regen en kou te trotseren, zaden oogsten, en een vers laagje schapenwol in de koude bak, om de planten die hierin overwinteren warm te houden.

Épisode 165 - Aflevering 165

5 décembre 2022

Ruud en Claudia uit Vught houden niet van alledaags. Het interieur in hun oude arbeidershuisje is een mix van zelfgemaakte items en unieke vintage-vondsten. * Op dit heerlijke avondje van de sint gaat chef-kok Ramon langs bij de Amsterdamse banketbakker Ronald voor één van zijn favorieten: marsepein. * Laura heeft haar droom doen uitkomen: een tuin ontwerpen voor paarden. Met veel biodiversiteit waar zowel haar Schotse pony's als insecten optimaal genieten. * Kunsthistoricus Geert vertelt het verhaal van de bunker, ooit onderdeel van de Hollandse nieuwe waterlinie. Sinds 2010 is de schuilplaats door midden gezaagd en is het een kunstwerk.

Épisode 166 - Aflevering 166

6 décembre 2022

Architectuurhistoricus Valentijn bezoekt Huis de Leemte in Delft, een experiment in milieuvriendelijk bouwen. Marijke Faber heeft het samen met haar man ontworpen in de jaren 90 en woont er nog steeds. Valentijn wacht een bijzondere rondleiding. * Alain is in het Limburgse dorpje Eijsden, waar in een oud klooster Fred Stassen biologische rauwmelkse geitenkaas maakt. De geitenmelk van boer Maurice Dezaire zorgt voor een notige geitenkaas. * Annelous Fleuren heeft een missie: zoveel mogelijk groen redden van de sloop. Samen met bewoners struint ze de buurt af op zoek naar groen in nood. Want als zij het niet doen, wie doet het dan?

Épisode 167 - Aflevering 167

7 décembre 2022

Steve uit Roosendaal heeft een grote interesse voor alles wat te maken heeft met het interbellum, de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De meubels en voorwerpen van toen spreken Steve enorm. Hij woont nog bij zijn ouders thuis en neemt dus ook hen mee in zijn hobby. * Ken je klassiekers! Chef-kok Leon Mazairac maakt een Zwiterse nussli-salade met een borrelplank en canard à l'orange. * In de Heemskerkerduinen heeft Hans 600 dieren lopen die het kwetsbare duingebied begrazen. De indrukwekkende Schotse Hooglanders en Scottish blackfaceschapen geven het gebied extra schoonheid.

Épisode 168 - Aflevering 168

8 décembre 2022

Chef-kok Rosah van Schendelen houdt van patisserie, maar vandaag opent zich een nieuwe wereld: die van de plantaardige patisserie. Patissier Margo Abdine neemt haar mee op avontuur. * Ieder najaar is het een spannende tijd voor vogelaars, omdat de vogeltrek begint. Boven ons hoofd zijn de trekvogels volop in beweging. Vogelaar en ecoloog Camilla Dreef bekijkt de trek in de Zuid-Hollandse duinen van Meijendel. * In Maastricht restaureert Pascal Mestrom eeuwenoude kroonluchters. Met veel liefde en passie hersteld hij oude werken in originele staat maar creëert als kunstenaar ook nieuwe moderne ontwerpen voor aan het plafond.

Épisode 169 - Aflevering 169

9 décembre 2022

Vere woont in het oude huis van haar opa en oma in Utrecht. De student weet niet hoe ze met de bruine meubels een modern interieur kan creëren. Theo-Bert helpt haar en brengt het studentenhuis meteen in een kerstsfeer. Maar wel speciaal voor de studenten met een zo klein mogelijk budget. * Chef-kok Sharon de Miranda gaat aan de slag voor de zoetekauwen onder ons. Ze maakt een heerlijke trifle van mascarpone en appel. * Het is herfst en de bomen zijn omgetoverd in prachtige herfstkleuren. Bioloog Arnold van Vliet vertelt in het Arboretum in Wageningen waar die kleuren vandaan komen en hoe het gesteld is met de herfst in de loop der jaren.

Épisode 170 - Aflevering 170

12 décembre 2022

Na jarenlang in het buitenland te hebben gewoond, kopen Jan Jaap en Titi Lems de Hervormde Kapelkerk in Deventer. Het hele pand wordt naar hun smaak verbouwd en het interieur vult zich met bijzondere items uit Azië. * Chef-kok Ramon Brugman maakt kerriezuurkool met aardappelmousseline, gekarameliseerde uitjes, rookworst en katenspek. En als extra laat hij zien hoe je zelf zuurkool maakt. * Boswachter Marieke Schatteleijn is in het Amsterdamse park Oeverlanden. In de branding van de stad gaat ze samen met slakkenexpert Tello op zoek naar slakken, een van de meest onbeminde dieren, maar volgens Tello geheel onterecht.

Épisode 171 - Aflevering 171

13 décembre 2022

Mariëlle en David verruilen een huurhuis voor hun eerste koophuis in het dorp Vreeland, waar Mariëlle is opgegroeid. Ze hebben het van top tot teen ingericht met vintage meubels. * Nadia Zerouali heeft een hoofdrol voor de groente okra. Ze maakt er een Afghaanse stoof mee. * In de winterkersttuin van Joyce zijn uitgebloeide planten een bron voor een natuurlijke kerstdecoratie. Groenontwerper Judith Baehner weet er wel raad mee. * In deze tijd steken we graag kaarsen aan. Duurzame-lifestyle-expert Marieke ziet in het kaarsenatelier van Giselle dat je ook hierin een duurzame keuze kunt maken: kaarsen van soja- of koolzaadwas.

Épisode 172 - Aflevering 172

14 décembre 2022

In Zwijndrecht hebben Jolanda en Peter hun huis met beperkt budget verbouwd. Dankzij de stoere meubels en vintage items is het een unieke plek. * In Haaksbergen vormen twee generaties een melkveebedrijf om van gangbaar bedrijf tot regeneratieve impactboerderij waar zorg voor de natuur voorop staat. Alain loopt een dagje mee. * Fijnspar, zilverspar, taxus en cypres. De donkere dagen voor kerst lenen zich volgens natuurgids Rene uitstekend voor een naaldbomenexcursie op buitenplaats Hoog Beek en Royen in Zeist. * Kunsthistoricus Geert bekijkt in Zwolle de aartsengel Michaël, die als gewone moderne man in glas staat uitgevoerd op de Grote Markt.

Épisode 173 - Aflevering 173

15 décembre 2022

Nancy en Edward bouwen hun droomhuis in Tilburg. In elke ruimte zijn nu de zelfgemaakte kerstversieringen van Nancy te vinden, behalve in de Marokkaanse hamam en sauna. * Schorseneren is een bijna vergeten groente. Zonde, volgens biologisch teler Dennis van de Weerd in Lelystad, want deze groente is oer-Hollands en heel lekker. Chef-kok Sharon weet er wel raad mee. * Bewoners op Vlieland kunnen hun eigen dennenboom kappen voor de kerst. De bomen groeien in het Vuurboetsduin, dat gedeeltelijk open moet blijven. Als de bomen daar niet verwijderd worden, zal dit landschap verdwijnen. Boswachter Annemieke vertelt alles over dit duingebied.(

Épisode 174 - Aflevering 174

16 décembre 2022

Conny en Michel uit Alphen aan Den Rijn hebben al hun tijd in de restauratie van hun monumentale molen gestoken. De twee genieten van het moderne interieur, de oude elementen en de kerstversiering. * Nog geen idee wat je met kerst gaat maken? Onze chef-koks gaan vanaf vandaag aan de slag met het BinnensteBuiten-kerstmenu. Chef-kok én patissier Rosah trapt af met de taart: een kerstpavlova met sinaasappelcurd en cranberry. * Kijk nog even wat de moestuin te bieden heeft voor kerst. Duurzame tuinvrouw Anne oogst aardperen in de BB-moestuin. Van o.a. strobloemen en juffertjes in het groen maakt ze duurzame kerstversiering voor in huis.

Épisode 175 - Aflevering 175

19 décembre 2022

In de zomer van 2021 stroomde tijdens de watersnood heel veel water in de prachtige stadsvilla van Kujtessa en Mike. De schade was enorm, maar met de nodige hulp herpakt het stel zich. Na een immense renovatie richt Kujtessa het historische pand opnieuw in. Vlak voor Kerst is het huis klaar. * Chef-kok Sharon maakt drie betaalbare kerstamuses. * Vogelaar Camilla ziet in Friesland veel riet- en moerasvogels en geniet van dansende spreeuwenwolken tegen zonsondergang. * Jazzy de Groot restaureert met grote toewijding gehavende en verkleurde schilderijen. Het liefst 17e-eeuwse exemplaren, maar ook jongere werken krijgen haar minutieuze aandacht.

Épisode 176 - Aflevering 176

20 décembre 2022

Iris en Roland wonen met hun dochters Ize en Lune in Koedijk. Ze wonen dubbel tiny: ze hebben twee tiny huisjes aan elkaar verbonden. Hun energiepositieve huis brengen ze ingetogen en met duurzame materialen in kerstsferen. * Chef-kok Leon Mazairac pakt groots uit voor een voorgerecht van het BinnensteBuiten-kerstmenu. Voor een uniek ingrediënt gaat hij naar België waar Marc en Linda een saffraanboerderij hebben. * Een kerstboom in huis die daarna weer terug de grond in gaat? Gina en Alex helpen de wegwerpkerstboom Nederland uit door duurzame kerstbomen na Kerst terug te planten, adoptiestekjes te kweken en kerstboomafval te recyclen.

Épisode 177 - Aflevering 177

21 décembre 2022

Interieurstylist Theo-Bert tovert de entree van een verpleeg- en verzorgingstehuis in 's-Gravezande om in kerstsfeer, een verrassing voor bewoner én vrijwilliger. * Het hoofdgerecht van het BinnensteBuiten-kerstmenu is in goede handen van Alain Caron. Zijn gevulde savooiekool met crème en beurre blanc is betaalbaar en vegetarisch. De groente haalt hij op Landgoed Rorik in Beverwijk, waar boer Kasper Hoex een smaakvolle, rode savooiekool teelt. * Eucalyptus, klimop, rozemarijn, hulst, zebragras, wild roosje; in de tuin en volkstuin van Mercedes is genoeg te vinden om een natuurlijk kerststukje van te maken.

Épisode 178 - Aflevering 178

22 décembre 2022

Kerstbomen, kerstversieringen en kerststukken. Overal in het huis van Diny en Jan is het Kerst. De feestdagen is voor hen dé periode om liefde en warmte te geven aan iedereen die dat nodig heeft. * Chef-kok Ramon maakt een heerlijke chocolademousse als dessert, met bakbanaan, karamel en mooie krokantjes. * Manon en Simon verruilen de moestuin voor een veld vol kerstbomen. Samen verrassen ze mensen die dit jaar zelf geen kerstboom kunnen opzetten. * Kunsthistoricus Geert Pruiksma bekijkt de gebrandschilderde ramen in de Janskerk met de aankondiging van de geboorte van Jezus. Ware kunstwerken.

Épisode 179 - Aflevering 179

23 décembre 2022

BinnensteBuiten viert Kerst. In Kamerik zijn chef-koks Ramon Brugman en Leon Mazairac te gast op de ambachtelijke stokerij van Laetitia. De chefs proeven hier van de whisky en eau de vie. Ze bereiden een speciale cocktail en toepasselijke hapjes voor de feestdagen. * De stokerij ligt tegen de Nieuwkoopse Plassen aan, waar Marieke op het water ervaart hoe mooi juist nu de natuur is. Theo-Bert zorgt voor een bijzondere verrassing: hij adopteert een kerstboom en leeft zich helemaal uit op de kerstversiering. Na een dag proeven, koken en beleven is het tijd om samen aan tafel te gaan.

Épisode 180 - Aflevering 180

26 décembre 2022

Sarah Dikker houdt van kamerplanten, haar huis staat er vol mee. Tijdens Kerst wordt de kerstboom van bijna zes meter volgehangen met natuurlijke decoraties. * Op tweede kerstdag gaat chef-kok Sharon aan de slag met overgebleven aardappels en groenten en maakt er een sukadestoofpotje bij. * Geen os en ezel, maar alpaca's in een knus verlichte stal. Ebby en haar gezin vangen dieren op die medische zorg nodig hebben. In deze tijd is de stal in kerstsfeer. * Modeontwerper Bas Timmer maakt duurzame slaapzakken voor mensen die dakloos zijn. Marieke Eyskoot ziet welke materialen hij gebruikt en wat voor impact hij maakt, ook op sociaal gebied.

Épisode 181 - Aflevering 181

27 décembre 2022

In het Amsterdamse Roosenhofje staat samenwonen én van betekenis zijn voor anderen centraal. Joanne en Rikko huren met hun gezin een bovenwoning en zetten zich met alle bewoners in voor de buurt. * Ramon Brugman verrast mensen die het echt verdienen. Door de hoge gasrekeningen komen steeds meer mensen in financiële problemen. Hij rijdt zijn oliebollenbus naar de voedselbank om de vrijwilligers èn de mensen in de rij te verrassen met een zelfgemaakte oliebol. * Exotische bananenplanten, zonminnende agapanthus en de tropische bromelia; door een dek van bladeren overleven deze exoten de natte, koude winters in het Arboretum in Kalmthout.

Épisode 182 - Aflevering 182

28 décembre 2022

Met net genoeg geld een huisje kunnen kopen en het daarna verbouwen met gekregen bouwspullen; kunstenaars Jolanda en Geert doen het op hun eigen kunstzinnige manier. * Culinair schrijver Nadia Zerouali breekt een lans voor een bijzondere groente: molokhia. In Nederland vrij onbekend, maar molokhia is zeer geliefd in het Midden-Oosten. Nadia bereidt de molokhia met paddenstoelenbouillon en jackfruit; een ware explosie aan kruiden en specerijen. * In Aarle-Rixtel staat het kasteeltje Croy op een groot landgoed. Hier houdt Mathee zijn Spaanse merinoschapen, die hier al voorkwamen toen er nog een kasteelheer was.

Épisode 183 - Aflevering 183

29 décembre 2022

Sinds een half jaar wonen Ad en Monique in Zierikzee aan de haven, als trotse bewoners van het enige huis op de dijk, met genoeg ruimte voor de bijzondere uitvindingen van Ad. * Voor de tweede keer deze week verrast Ramon mensen met een oliebol. Dit keer zijn het mensen die door iemand zijn opgegeven, om ze te bedanken. Voor Ramon een eer om hun hartverwarmende verhalen te belonen met een oliebol. * In deze tijd van het jaar van de winterse verstilling komt de natuur tot rust. Marcel van Ool, werkzaam bij Staatsbosbeheer, groeide hier op. Het Limburgse Spaubeek is de plek waar hij zich als mens verbonden voelt met de natuur.

Épisode 184 - Aflevering 184

30 décembre 2022

In het centrum van Amsterdam staat de Portugese synagoge. Deze is in 1675 geopend en sindsdien is er niks veranderd aan het interieur. Architectuurhistoricus Valentijn bezoekt een bijzonder gebedshuis dat nog in gebruik is. * Chef-kok Rosah maakt een feestelijke oudjaarsborrelplank. Met een variant op de bekende gevulde eitjes, waarbij de eieren krokant gebakken worden, crispy wonton of wat dacht je van 'dronken druiven'? * In het Overijsselse Losser klinkt in deze tijd van het jaar, volgens eeuwenoud Twents gebruik, de midwinterhoorn. Paul Wigger blaast er niet alleen op, maar hij maakt ze ook nog op ambachtelijke wijze.

Épisode 1 - Aflevering 1

2 janvier 2023

Patrick en Marike kopen een leegstaand bedrijfspand in Zwolle en verbouwen het tot een luxe loft. Ze laten zien dat je met doorzettingsvermogen en creativiteit een eind komt. * Sharon maakt een Chinees gerecht: char siu, oftewel geroosterd varkensvlees met gebakken rijst, sperziebonen en komkommer op zuur. * Spelen in de wei en lekker soezen op het warme stro. Bij Stichting 't Olde Manegepeerd in Dalmsholte genieten uitgewerkte manegepaarden van een mooi pensioen. * Kunsthistoricus Geert ziet verweesde kunstwerken in Utrecht. Dankzij de inspanningen van mevrouw Tini Chamboné zijn vele bijna vergeten kunstwerken gered uit het depot.

Épisode 2 - Aflevering 2

3 janvier 2023

Selena en Tim hebben in Rijssen een jaren 20-huis verbouwd naar de gemakken van nu. Muren, vloeren en plafonds zijn verduurzaamd, met respect voor de karakteristieke details. * Alain Caron is gek op aardperen. In Oud-Beijerland telen Benjamin en zijn vader deze groente op kleine schaal. Niets is gemechaniseerd, dus Alain neemt ook de riek ter hand om de aardperen te rooien, voordat hij er een mooi gerecht mee maakt. * Droogbloemen zijn een ideale versiering in huis. Ze zijn lang houdbaar, je kunt er mee variëren en mengen met snoeiafval uit de tuin. Astrid en Anneleen laten zien hoe zij dat doen.

Épisode 3 - Aflevering 3

4 janvier 2023

Je huis inrichten als een Italiaanse ijswinkel. In Leidschendam verbouwen Jennifer en Jamie hun huis bijna helemaal zelf en stylen het met heel veel kleur. De kleur roze zie je overal terug in huis. * Chef-kok Ramon Brugman maakt een typisch Brits gerecht: klassieke Engelse chicken pot pie, een perfect recept voor een koude winterdag. * Smienten, kuifeenden, pijlstaarten en wintertalingen. Op Wieringen wemelt het van de eenden. Boswachter Marieke bezoekt samen met een collega een van de oudste eendenkooien op het voormalige Zuiderzee-eiland.

Épisode 4 - Aflevering 4

5 janvier 2023

De keuken is de centrale plek in huis voor het gezin van Anne-Marie en Mauk. Aan gezelligheid geen gebrek, maar kleur en sfeer ontbreken nog in het interieur. Interieurstylist Theo-Bert Pot schiet te hulp in Beverwijk. * Djûke Smith teelt op haar boerderij bij Bunnik echte Nederlandse kiwi's. Deze worden op een gek moment geoogst: laat in de herfst, als al het andere fruit al van het land is. * Els schaaft en beslaat paarden en pony's met precisie en liefde. Na tal van banen gooit ze op haar dertigste het roer om. Ze begint de opleiding tot hoefsmid. Nu doet ze elke dag wat ze het liefst doet: met paarden in de buitenlucht bezig zijn.

Épisode 5 - Aflevering 5

6 janvier 2023

Midden in de lockdown bewoont Daan een oude vlasfabriek in Zevenbergschen Hoek. Zonder gas, water of licht en er wordt volop verbouwd. Inmiddels is ze blij met haar droomhuis. * Nadia Zerouali bezoekt in Amsterdam de Colombiaanse Andres. Om lokale boeren te ondersteunen en om voedselverspilling tegen te gaan, begon hij hun overschot op te kopen. Daarvan maakt Andres nu plantaardige en biologische dipsausen, met een Colombiaanse touch. * Boswachter Tim en 'buitenleerkracht van het jaar' Tine Nieboer stellen een speelse buitenles samen voor kinderen uit groep 6/7/8 van een Buitenveldertse school, om spelenderwijs te leren in de buitenlucht.

Épisode 6 - Aflevering 6

9 janvier 2023

Eric en Willem hebben één grote wens: een huis creëren met een concertzaal. Dat lukt met de bouw van hun nieuwe huis. De vleugel in de woonkamer is het centrale middelpunt voor de huisconcerten. * Heb je wat te vieren of gewoon zin in wat zoets? Neem dan een kijkje in de keuken van chef-kok Sharon de Miranda, waar ze een heerlijke taart op tafel zet. Niets minder dan een pompoen-cheesecake met dotjes boter-kaneelcrème. * In de winter lijkt het tuinseizoen nog heel ver weg, maar dat hoeft niet. Rogier van Vugt van de Hortus Leiden laat zien dat je ook binnen kunt tuinieren met kamerplanten, wat enorm veel groenvreugde brengt.

Épisode 7 - Aflevering 7

10 janvier 2023

Bianca en haar gezin betrekken een nieuwbouwwoning met nul op de meter in Waddinxveen. De woning wordt voor de verhuizing nog even flink aangepakt. * Als culinair expert volgt Alain Caron de nieuwe ontwikkelingen op de voet. Vandaag gaat hij iets bijzonders proeven: algen. Tim en Freya ontwikkelen in Rotterdam met deze algen op duurzame wijze voedsel, dat ook nog eens zeer eiwitrijk is. * In Nederland puilen de kringloopwinkels uit hun voegen. Ontwerpster Louise Cohen wil voorkomen dat de onverkoopbare spullen in de verbrandingsoven eindigen. Marieke Eyskoot gaat langs om te zien hoe zij van die afdankertjes weer gewilde spullen maakt.

Épisode 8 - Aflevering 8

11 janvier 2023

In het Drentse Wezup wonen Rhea en Gerard in een oude basisschool, ooit de kleinste van Nederland. De kleuterklas is nu de woonkamer en het oude speellokaal de slaapkamer. * Chef-kok Ramon Brugman maakt soto ajam, Indonesische soep op basis van kippenbouillon met verse groenten, een gekookt ei en zelfgemaakte sambal ketjap. * Eeuwenoude beukenlanen, grafheuvels van net na de prehistorie en restanten uit de ijstijd. Boswachter Marieke bezoekt het historische bosgebied de Woldberg. * Wilgentenen van eigen land. Mandenmaker José is verknocht aan het oude ambacht. In het Noord-Hollandse Zuidschermer werkt ze met 15 verschillende soorten wilgen.

Épisode 9 - Aflevering 9

12 janvier 2023

Wonen in een rijksmonument uit 1628 midden in het vestingstadje Elburg. Rian heeft haar interieur samen met haar zoon helemaal naar eigen smaak ingericht. Overal zie je brocante. * Jacques Brinkman begint na zijn hockeycarrière een bierbrouwerij en ontwikkelt een alcoholvrij sportbiertje dat chef-kok Leon Mazairac graag komt proeven. * Vlakbij het centrum van Arnhem ligt Park Sonsbeek. Voormalig boswachter Jeroen Glissenaar vertelt over de cultuurhistorie van dit van oorsprong adellijke landgoed.

Épisode 10 - Aflevering 10

13 janvier 2023

Sara en Wybran wonen met hun vier dochters en de moeder van Wybran in een kleurrijke boerderij. De voormalige stallen zijn omgetoverd tot grote woonkeuken en de bouwmaterialen en meubels zijn tweedehands. * Culinair Expert Nadia Zerouali bezoekt in Den Haag de Iraans-Koreaanse Ruby die traditionele kimchi maakt, ofwel gefermenteerde kool. Een recept dat ze leerde van haar Koreaanse oma. * Langs de rivier de IJssel ligt in de uiterwaarden bij Olst de prachtige ruige natuurtuin van Josée en Willem de Haan. Hun glazen huis integreert in de prachtige omgeving van natuurgebied de Duursche Waarden.

Épisode 11 - Aflevering 11

16 janvier 2023

In de 17e eeuw laat een van de rijkste Amsterdammers een stadpaleis aan de Herengracht bouwen. Architectuurhistoricus Valentijn Carbo neemt een kijkje in dit Huis Bartolotti. * Sharon laat zien dat lekker eten niet duur hoeft te zijn. Ze maakt een stevige bietensoep met een broodje makreelmousse. * Midden in de Randstad ligt het jonge Bentwoud, dat zo'n twintig jaar geleden werd aangeplant. Boswachter Marieke ontdekt hier het Kinderbomenbos, dat een week oud is. * Kunsthistoricus Geert Pruiksma is in Leeuwarden en vertelt het verhaal achter het kunstwerk LOVE, twee reusachtige witte hoofden van een jongen en een meisje, dichtbij elkaar.(

Épisode 12 - Aflevering 12

17 janvier 2023

In Gouda woont studente Lianne in de eerste microwoning van Nederland. Bij eigenaar Tessa Halm staat het prefabhuisje van 24 m2 in de tuin. Voor Tessa is het een mooie manier om zelf iets te doen aan de woningnood. * Culinair schrijver Nadia Zerouali maakt een gerecht, waarvan ze tijdens een van haar reizen onder de indruk was: Libisch gevulde aardappeltjes. * Sinds vijf jaar heeft Julius Booy uit Boskoop een kleine zorginstelling, waar hij jongeren met moeilijk hanteerbaar gedrag dagbesteding biedt op zijn eigen stukje grond met een voedselbos. Hier leren jongens met gedragsproblemen snoeien, planten, maaien, dieren verzorgen en koken.

Épisode 13 - Aflevering 13

18 janvier 2023

In hartje Amsterdam bezoekt architectuurhistoricus Valentijn Carbo een gebouw dat iedereen kent: Het Koninklijk Paleis op de Dam. Maar wat niet iedereen weet is dat het Koninklijk Paleis oorspronkelijk gebouwd is als stadhuis. * Culinair expert Alain Caron is in de Achterhoek bij melkveehouder en kaasmaker Johannes Weenink. Behalve lekkere kazen stookt Johannes ambachtelijke likeuren, van o.a. Achterhoeks fruit. * Beuk, ruwe berk, grove den en zomereik. Natuurillustrator Jasper de Ruiter tekent alles wat er in de natuur te vinden is. In de winter trekken al die verschillende boomsilhouetten zijn aandacht.

Épisode 14 - Aflevering 14

19 janvier 2023

Lieke woont met haar gezin op hun zelfontworpen woonark in Vreeland. Na een lang verblijf in Marokko willen ze hun ervaringen meenemen. Dat zie je terug in kleurrijke spullen en Marokkaanse kleden en kussens. * Chef-kok Sharon bezoekt in Rotterdam een keuken waar wereldgerechten worden gekookt door vrouwen met een migratieachtergrond: van Kaapverdiaanse cachupa tot Senegalese mafé. Zo leren de vrouwen ook de Nederlandse taal en de samenleving kennen. * Erik Winkler is decoratief schilder die rijkelijk gedecoreerde stukken maakt volgens ambachtelijke technieken, zoals vergulden, verzilveren, glasetsen en hout- en marmer imiteren.

Épisode 15 - Aflevering 15

20 janvier 2023

De woning van Cor en René uit Schoonhoven heeft de uitstraling van een strakke loft. En dat was precies de bedoeling toen de mannen een paar jaar geleden hun huis lieten ontwerpen. Dat het stel niet vies is van kleur, is duidelijk terug te zien in hun interieur. * Ken je klassiekers! Chef-kok Leon Mazairac maakt Toscaanse broodsoep met konijn. * Taalkundige Leonie Cornips bestudeert de communicatie van koeien. Koeien communiceren met elkaar en met mensen. Boer Gerard Mul stelt zijn koeienstal open en Leonie vertelt wat er allemaal gebeurt.

Épisode 16 - Aflevering 16

23 janvier 2023

Épisode 17 - Aflevering 17

24 janvier 2023

Épisode 18 - Aflevering 18

25 janvier 2023

In hartje Amsterdam bezoekt architectuurhistoricus Valentijn Carbo een gebouw dat iedereen kent: Het Koninklijk Paleis op de Dam. Maar wat niet iedereen weet is dat het Koninklijk Paleis oorspronkelijk gebouwd is als stadhuis. * Culinair expert Alain Caron is in de Achterhoek bij melkveehouder en kaasmaker Johannes Weenink. Behalve dat hij lekkere kazen maakt, stookt Johannes ambachtelijke likeuren van o.a. Achterhoeks fruit. * Beuk, ruwe berk, grove den en zomereik. Natuurillustrator Jasper de Ruiter tekent alles wat er in de natuur te vinden is. In de winter trekken al die verschillende boomsilhouetten zijn aandacht.

Épisode 19 - Aflevering 19

26 janvier 2023

Joost en Maaike verhuizen zes jaar geleden van Arnhem naar het Gelderse dorpje Loil. Ruimte om het huis, vrijheid voor de kinderen en een tuin met ruimte voor een pizzasteenoven. Joost klust erop los en Maaike stort zich op de kleurrijke inrichting. * Je kunt het kant-en-klaar kopen. Maar veel lekkerder en leuker is het zelf te maken: falafel. Culinair schrijver Nadia Zerouali laat zien hoe je dat doet. * Midden in de Bollenstreek ligt het historisch Landgoed Keukenhof, een groene oase van rust in de hectiek van de Randstad. Hoofdtuinman Stefan Slobbe en beheerder Erik Slagboom vertellen over de geschiedenis.

Épisode 20 - Aflevering 20

27 janvier 2023

De woning van Kor en Remaiko uit Schoonhoven heeft de uitstraling van een strakke loft. En dat was precies de bedoeling toen de mannen een paar jaar geleden hun huis lieten ontwerpen. Dat het stel niet vies is van kleur, is duidelijk terug te zien in hun interieur. * Ken je klassiekers! Chef-kok Leon Mazairac maakt Toscaanse broodsoep met konijn. * Taalkundige Leonie Cornips bestudeert de communicatie van koeien. Koeien communiceren met elkaar en met mensen. Boer Gerard Mul stelt zijn koeienstal open en Leonie vertelt wat er allemaal gebeurt.

Épisode 21 - Aflevering 21

30 janvier 2023

Vivian en Sjaak verbouwen een voormalig winkelpand tot heerlijk gezinshuis. Aan de tuinkamer komen ze niet toe, maar ze weten wel heel goed wat ze daarmee willen: een knusse cocon in Engelse stijl. Theo-Bert Pot schiet te hulp. * Chef-kok Ramon Brugman maakt een hartige taart die perfect is voor de koude dagen. Een winterse quiche met pompoen, chorizo en feta. Daar maakt hij ook nog een winters soepje bij. * Twintig jaar geleden ontdekt Theo het prachtige jacobschaap met zijn vier horens en is meteen verkocht. Hij probeert nu dit bedreigde oerschaap en het Hongaarse rackaschaap in stand te houden op zijn boerderij in het Brabantse Heesch.

Épisode 22 - Aflevering 22

31 janvier 2023

In het Noord-Brabanste Vierlingsbeek hebben Eric en Wilmy alle ruimte in hun statige woonhuis uit het jaar 1800. Overal in huis is Wilmy losgegaan op kleur en behang. * Sharon de Miranda zet een bijzondere groente in het zonnetje: okra. Ze maakt gefrituurde okra met pittige uien-tomaatsalsa en een frisse salade met snijbonen, courgette en radijsjes. * Toen in de zomer 2021 half Limburg onder water liep en vele huizen daardoor onder kwamen te staan, werd het tijd voor actie. Door een wandeling in het gebied bij Epen laat boswachter Paul Wijenberg zien hoe de omgeving meer klimaatbestendig is gemaakt

Épisode 23 - Aflevering 23

1 février 2023

Na het onverwachte overlijden van haar man stort Carla zich vol overgave op haar interieur. Ze tovert haar kleine huurwoning om tot een kleurrijk geheel, waar ook weer ruimte is voor haar zelfgemaakte schilderijen, vazen en potten. * In Werkhoven eten de koeien van Aleid alleen gras en vers hooi. En van de melk wordt dan hooikaas gemaakt. * Chef-kok Leon neemt een kijkje en maakt er een lekker gerecht mee. * De 22-jarige Orla, Nederlands jongste gitaarbouwer uit Schuinsloot, laat zien hoe ze haar droom heeft verwezenlijkt. Op haar dertiende wist ze al dat ze gitaren wilde gaan bouwen. Nu bouwt ze elke dag haar eigen gitaren.

Épisode 24 - Aflevering 24

2 février 2023

Het is voor Jochem geen liefde op het eerste gezicht als hij samen met zijn vriend René een appartement uit 1920 gaat bezichtigen. Maar René is wél enthousiast en uitendelijk laat Jochem zich overhalen. De mannen storten zich vol overgave op de inrichting. * Chef-kok Rosah bezoekt in Marle rookspecialist Trea. Zij rookt hier de meest bijzondere producten: kaas, olie, zout, kruiden, worsten, hammen en rivierkreeftjes. * De Aaltense Goor is een bijzonder landschap, zelfs uitgeroepen tot icoonlandschap. Boswachter Marieke bezoekt samen met collega Doreen het gebied.

Épisode 25 - Aflevering 25

3 février 2023

Als Amanda en Lars verkering krijgen, dromen ze ervan om samen in een vrijstaand huis te wonen. Die droom komt uit. Van een jaren 30-huis hebben ze een eigen plek gemaakt met veel hout, licht en vintagevondsten. * Aan de rand van Amsterdam teelt Thijmen de meest bijzondere wintergroenten: Russische boerenkool, zwarte rammenas, crapaudine-bietjes en Galicische kool, oftewel collard greens. Alain helpt met oogsten én maakt wat moois. * Cees heeft als kind al een passie voor dieren, pas na zijn vijftigste besluit hij om natuurfilmer te worden, met als resultaat een prachtige film over de wolf. Op de Veluwe vertelt hij wat hij heeft meegemaakt.

Épisode 26 - Aflevering 26

6 février 2023

Samenwonen is leuker dan alleen. Daarom kopen Lieke en Tim samen met vijf vrienden een grote boerderij aan de rand van Utrecht. Ze gebruiken samen de woonkamer en keuken en dat zorgt voor veel woonplezier. * Met dit winterse weer is er niets lekkerder dan een grote pan warme ossenstaartsoep op tafel te zetten. Chef-kok Ramon heeft goede herinneringen aan de soep van zijn moeder. Hij gaat buiten in een passende omgeving met haar recept aan de slag. * Kunsthistoricus Geert Pruiksma loopt door een passage die van onder tot boven is gevuld met kunst: de Passage Oersoep in hartje Amsterdam. De hele passage is eigenlijk één groot kunstwerk.

Épisode 27 - Aflevering 27

7 février 2023

Margreet en Peter zijn echte watersport-en botenliefhebbers. Voor hen komt een droom uit als ze een woonark kunnen kopen voor het bedrag van 1 euro. Scheepstimmerman Peter bouwt de hele boot opnieuw op. * Chef-kok Sharon de Miranda maakt een pastei, gevuld met pittige aardappelen en wortels. Daarbij serveert ze een romige uiensoep. Vega en lekker. * De zwarte populier is helaas een steeds zeldzamer baken in het Hollandse rivierenlandschap. In de Brabantse Biesbosch staan nog een aantal monumentale exemplaren. * In Amsterdam wordt van groenteafval natuurlijke verf gemaakt. Duurzame-lifestyle-expert Marieke Eyskoot gaat op bezoek.

Épisode 28 - Aflevering 28

8 février 2023

Iris van Vliet is helemaal gek van kamerplanten en heeft haar eigen urban jungle gecreëerd in haar woonhuis in Dordrecht. Iris kan zich een huis zonder groen niet voorstellen. * Nadia Zerouali steekt haar handen uit de mouwen als ze Marokkaans gevuld brood maakt. Het is flink kneden, maar met twee heerlijke vullingen echt de moeite waard. Daarbij maakt ze een lauwwarme wortelsalade met paarse olijven. * Tingieten is een bijna vergeten ambacht. In het Gelderse Alphen aan de Maas maakt Martijn samen met zijn broer Jurgen met tin nog de meest bijzondere objecten, waaronder een zeer begeerde schaal.

Épisode 29 - Aflevering 29

9 février 2023

Het appartement van Florentine is gevestigd in een voormalige gieterij in de Amsterdamse Jordaan. De taartpuntige loft heeft uitdagende ronde muren en hoekjes waar zij wel raad mee weet. * In Nijmegen proost chef-kok Rosah van Schendelen met bierbrouwer Thieu en brouwmeester Henk. Naast mooie speciaalbieren maken de mannen iets heel anders: biermosterd. Rosah maakt er iets lekkers bij. * Natuur is niet alleen in planten terug te vinden. Juist in de stad is er veel te ontdekken in de stenen. Emeritus hoogleraar Jelle Reumer laat bijzondere fossielen in Utrecht zien.

Épisode 30 - Aflevering 30

10 février 2023

Epko en Jolanda wonen in een oude school in het Friese Gorredijk. Samen geven ze schilderles in het voormalig schoollokaal, maar hun favoriete ruimte is de slaapkamer om heerlijk te cocoonen. * Broers Klaas en Sjoerd hebben een missie. Zij willen vleesconsumptie verduurzamen door het eten van vlees, direct afkomstig uit de natuur. Op de boerderij in Loenersloot maken zij de mooiste huisgemaakte producten van het wild. Een waar feestje voor chef-kok Ramon Brugman. * Het is januari en dat betekent dat de fruitbomen gesnoeid moeten worden. Moestuinexpert Manon gaat samen met Simon aan de slag op een moestuincomplex in Dordrecht.

Épisode 31 - Aflevering 31

13 février 2023

Dat Esther en Timo gek zijn op tropische kleuren is meteen te zien. De vondsten die ze meenemen van hun verre reizen maken het interieur tot een kleurrijk geheel. * Chef-kok Sharon roerbakt broccoli met biefstukpuntjes, gezouten pinda's en zoete aardappelfriet. * Om de vogels de winter door te helpen kun je je tuin of balkon vogelvriendelijk maken. Tuinvogelconsulent Luci heeft dit gedaan en ziet vele vogels in de tuin, waaronder een uil en torenvalk. * Fatima Oulad Thami schildert volgens de eeuwenoude technieken met henna. Met aandacht maakt ze de prachtigste patronen op handen, voeten, naar traditioneel of eigen ontwerp.

Épisode 32 - Aflevering 32

14 février 2023

Het is Valentijnsdag. In Culemborg maakt Lennart een romantisch drankje: mousserende vruchtenwijn met rozenwater. Chef-kok Rosah proeft mee. * Als relatiecounselor en landbouwkundig onderzoeker ontwikkelde echtpaar Joke en Jerke een hele eigen kijk op de liefde. Het groeien van planten en de liefde lijken veel op elkaar. Ze lopen samen de liefdeswandeling door Wageningen. * In Oudewater bekijkt kunsthistoricus Geert Pruiksma de replica's van schilder Gerard David. * Marc woont in Groningen in een klein huurappartement en krijg het voor elkaar in zijn woning een heuse klimmuur te bouwen. De bank is hierbij een goede valmat.(

Épisode 33 - Aflevering 33

15 février 2023

Architectuurhistoricus Valentijn bezoekt in Franeker het Eise Esingaplanetarium en de art nouveau koffie- en theewinkel ernaast, twee panden die door historie met elkaar verbonden zijn. * Ook dit seizoen ontmoet culinair expert Alain Caron Nederlands grootste chefs in Alain ziet Sterren. Hij trapt af in Helmond met Jermain de Rozario, de rebel uit de culinaire scene die het van vuilnisman tot sterrenchef heeft geschopt. * Een tuin in winterrust heeft voor Nitha een ongekende schoonheid. Binnen de rechte lijnen van de tuin mogen de planten en heesters exploderen, met magische winterbloeiers als sneeuwklokjes, toverhazelaar en de edgeworthia.

Épisode 34 - Aflevering 34

16 février 2023

De 13-jarige Finn doet niets liever dan schilderen, handpoppen maken en kleding ontwerpen. Thuis biedt zijn atelier-kamer weinig inspiratie. Een mooie klus voor interieurstylist Theo-Bert. * Broers Klaas en Sjoerd hebben een missie. Zij willen vleesconsumptie verduurzamen door het eten van vlees direct uit de natuur. Op de boerderij in Loenersloot maken zij huisgemaakte producten van het wild. Een feestje voor chef-kok Ramon. * Boswachter Marieke en collega Egbert zijn in het veengebied Olde Maten, een oud, moerassig hooilandschap bij Rouveen en Staphorst. Ze zoeken sporen van otters, spotten reeën en bekijken aalscholvers en zilverreigers.

Épisode 35 - Aflevering 35

17 février 2023

In Amsterdam woont Birgitta in haar voormalige kapsalon. Binnen weerspiegelt elke plek haar kunst- en fotografietalent. Dat zie je terug in het diverse kleurenpallet en de meest uiteenlopende bloemenprints. * Alain Caron proeft heerlijke broden in de bakkerij van Suzanne. Toen door covid alle werkzaamheden van de filmproducent stil kwamen te liggen, besloot Suzanne te gaan bakken. Deze hobby is inmiddels haar tweede beroep, met als specialisme haar zuurdesembrood. * In Breda ligt kasteel Bouvigne, waar de Franse, Duitse en Engelse tuin samen komen. Ook de kapelletjes bij het kasteel zitten vol bijzondere verhalen.

Épisode 36 - Aflevering 36

20 février 2023

De Rotterdamse kunstenaar en auteur Wendy Buiter is sinds vorig jaar een van de gelukkige bewoners van de Zalmhaventoren, het hoogste wooncomplex van de Benelux. Wendy houdt van het uitzicht: de skyline van Rotterdam; 'het is net een kunstwerk.' * Chef-kok Sharon maakt moussaka, een traditioneel Griekse ovenschotel, met aardappelen, pasta, aubergines, gehakt en bechamelsaus. * Vroeger wemelde het van de konijnen in de duinen. Door virusziekten zijn ze nu schaars geworden, en dat heeft grote gevolgen voor hun leefomgeving. Konijnexpert Jasja en ecoloog Harrie laten zien wat het belang is voor hun behoud in het duingebied in Meijendel.

Épisode 37 - Aflevering 37

21 février 2023

In Opeinde laten Cor en Marianne door hun zoon een ecohuis ontwerpen. Tijdens de bouw is tot in detail nagedacht over waar de meubels komen en daar is de indeling van het huis op aangepast. * Chef-kok Ramon maakt een kruidige, winterse carrot cake. De taart is extra lekker gemaakt met frosting, pistachenootjes en chocoladekrullen. * Boswachter Marieke is met mossenkenner en boswachter ecologie Hans Wondergem in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. * Oud-marinier Danny Pormes heeft een oplossing bedacht voor de grote hoeveelheid schoenen die in de verbrandingsoven of op de afvalberg belandt. Marieke Eyskoot zoekt hem op.(

Épisode 40 - Aflevering 40

24 février 2023

Wonen in een oude watermolen is voor Louis en Margot een droom die uitkomt. In 1998 verbouwen ze de voormalige Watermeule in Hout-Blerick tot woonhuis en ze zien er hun kinderen opgroeien en uitvliegen. * Claudia Arkensteijn is verslingerd aan duurzaam fermenteren: kimchi, kombucha en tempeh. Zo maakt ze tempeh niet van soja, maar van allerlei soorten bonen, die gewoon in de Nederlandse polders groeien. Dat wil chef-kok Ramon Brugman wel eens zien. * In het Haagse Bos vertelt kunstenaar Sara Vrugt over haar liefde voor bomen en het geborduurde bomenkunstproject, waardoor ze meer dan 100.000 bomen heeft kunnen planten.

Épisode 41 - Aflevering 41

27 février 2023

Al jaren woont Carleen op de Zaanse Schans. Ook al trekt haar grotendeels houten woning uit 1704 iedere dag veel toeristen, Carleen kan zich geen mooiere woonplek voorstellen. * Chef-kok Ramon maakt har gow, Cantonese dumplings. Dit zijn gestoomde deegpakketjes, gevuld met garnalen, met een heerlijke saus op basis van sojasaus. * Jantine heeft een missie: zoveel mogelijk heggen met zoveel mogelijk mensen planten. Op deze plantdag gaan enthousiaste vrijwilligers aan de slag met een lange heg. * Kunsthistoricus Geert bekijkt het Groningse hoofdstation, zoals het in de volksmond wordt genoemd, van binnen en buiten. Het zit boordevol kunst.

Épisode 42 - Aflevering 42

28 février 2023

Kevin en Sylke wonen in een zelfontworpen tiny house van zes meter hoog op De Kleine Burg, een project waar duurzaam wordt geleefd. Dankzij slimme oplossingen leven Kevin en Sylke bijna volledig off-grid. * Chef-kok Sharon de Miranda maakt chocolademuffins met chocolade ganache en kaneelstengels. * Beekvisexpert Romeo laat de staat van de onderwaterbossen en habitat van de beekvissen aan de rand van de Veluwe zien. * Rogier van Vugt van de Hortus Leiden laat zien dat je ook binnen kunt tuinieren met kamerplanten, wat enorm veel groenvreugde brengt.

Épisode 43 - Aflevering 43

1 mars 2023

Als Sandra intrekt bij Daan in 't Gooi, brengt ze sfeer en kleur in het lege mannenhuis. Met de eetkamer lopen ze vast en uit pure wanhoop maken ze alles in de kamer wit. Dat is de ideale klus voor interieurstylist Theo-Bert. * Chef-kok Leon Mazairac maakt twee Italiaanse klassiekers uit de regio Lombardije. Hij bereidt een risotto met asperges en een smeuïge ossobuco Milanese met gremolata. * Ambachtelijke prothesemaker John Brandsen maakt met siliconen, haren en levensechte aders bijna niet van echt te onderscheiden armen, handen of voeten. Met zijn collega Robert van der Werff, erg goed in nagels, werkt hij elke dag aan deze kunstwerken.

Épisode 44 - Aflevering 44

2 mars 2023

Architectuurhistoricus Valentijn is in de historische boerderij De Meeshoeve in Oud-Gastel. De boerderij is een ware tijdscapsule naar het katholieke boerenleven van de vorige eeuw van een groot gezin. * In Gouda bakt Mike van den Berg als zesde generatie stroopwafels in de familiebakkerij. Chef-kok Rosah leert alles over deze Goudse klassieker. * Modeontwerper Bas Timmer maakt duurzame slaapzakken voor mensen die dakloos zijn. Marieke Eyskoot gaat bij hem langs om te zien welke materialen hij gebruikt en wat voor enorme impact hij maakt, zowel duurzaam als sociaal gezien.

Épisode 45 - Aflevering 45

3 mars 2023

In het pittoreske Dokkum wonen Willemijn en Leo in een oud pakhuis én een oude school. Ook al is het huis schots en scheef, ze wonen hier met veel plezier. De karakteristieke woning heeft een nieuwe look gekregen, met een knipoog naar de geschiedenis. * Het is hartje winter, maar in de koude kas van biodynamisch tuinder David Luijendijk in Roelofarendsveen is het een oase van groen. Culinair expert Alain Caron maakt er wat lekkers mee. * Hans Signer beleeft drukke tijden met zijn Stichting Opvang de Ezelsociëteit, een plek waar oude of zieke ezels worden opgevangen. Gelukkig heeft Hans er in Nijkerk een paar stallen bijgekregen.

Épisode 46 - Aflevering 46

6 mars 2023

Een oude directeurswoning uit 1907 omgetoverd tot fijn gezinshuis. Sjoerd en Nine uit Leeuwarden hebben hun kleurrijke droomhuis gevonden. In elke ruimte is minimalisme, rust en eenvoud en is rekening gehouden met de regels van Feng Shui. * Als aftrap voor de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel maakt Ramon zelfgemaakte focaccia, met daarbij spaghetti met tomaat en basilicum. * Het Notoarestoen Arboretum in Eenrum kleurt volop groen in de winter. De grote verzameling rododendrons behouden hun groene blad en verrassen met de achterkant ervan. Felrood, okergeel, fluweelzacht en stekelig.

Épisode 47 - Aflevering 47

7 mars 2023

In Maarheeze kiezen Don en Jacqueline twee jaar geleden bewust voor een huis van 50 m² aan de rand van een natuurgebied. Het wordt na een weekend proefwonen een wikkelhuis van karton en hout. Na veel ontspullen genieten ze met de kinderen van hun plek Onspan. * Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel maakt chef-kok Sharon een lekker gerecht: een wrap gevuld met tandoori-aubergines en paprikaspread. * Vogelaar en ecoloog Camilla is in Flevoland bij de Lepelaarsplassen. Ze spot veel bijzondere watervogels. * Kunsthistoricus Geert bezoekt de Waal in Gendt voor het Dijkwijf, een bijzonder kunstwerk aan de rivier.

Épisode 48 - Aflevering 48

8 mars 2023

In Wormerveer woont Gemma in pakhuis De Wildeboer, een pand uit 1731 langs de Zaan. Met respect voor de oude detais heeft ze jaren geleden samen met haar inmiddels overleden man het Zaanse pakhuis getransformeerd tot ideaal woonhuis met ruime ateliers. * Chef-kok Ramon Brugman is bij Joey en Sherilyn in Amsterdam. Zij maken een eeuwenoud product, dat heel goed vlees kan vervangen: seitan. * De Martenatuin in het Friese Franeker is een oase van rust, midden in de stad. In het vroege voorjaar kleurt het gazon wit van de sneeuwklokjes. Voor Manon is de witte gloed het hoopvolle begin van de lente.

Épisode 49 - Aflevering 49

9 mars 2023

Aan de rand van Rijssen woont Irene met Maarten en drie kinderen in hun zelfgebouwde twee-onder-een-kaphuis. Het nieuwe pand is vooral in jaren 30-stijl gestoken met zachte kleuren en nostalgische hoekjes. * Nadia Zerouali proeft de slowjuices van sapmaker Murk Vermeeren. Niet de gewone appelsapjes, maar slowjuices met biologische groenten als pompoen, boerenkool, wortel, munt, en ga zo maar door. * Een theelepeltje grond bevat meer levende organismen dan dat er mensen op aarde leven, toch is dit ondergrondse leven vaak nog onbekend terrein. Cameraman Sam Reitsma laat deze wonderwereld zien en volgt Marc die bezig is zijn bodem te verbeteren.

Épisode 50 - Aflevering 50

10 mars 2023

Het appartement van Fedde en Jan in Amsterdam ziet er dankzij de creativiteit van Fedde geen dag hetzelfde uit, mede door een bijzondere collectie lampenkappen, kussenhoezen en zelfgemaakte schilderijen. * Chef-kok Sharon maakt gefrituurde rijstballen op basis van risottorijst, oesterzwammen, dille en limoen. Ze serveert er lekkere dips bij. * Wolken van vogels, boksende hazen en een overscherende zeearend. Het is winter in polder Arkemheen. Boswachter Marieke geniet in deze oudste polder van Nederland van het schouwspel van dieren. * Vlak voor de boekenweek laat Judith zien hoe zij nog met eeuwenoude technieken oude en nieuwe boeken bindt.

Épisode 51 - Aflevering 51

13 mars 2023

Het Snouck van Loosenhuis is een prominent 18e-eeuws koopmanshuis huis tegenover de Drommedaris in de oude haven van Enkhuizen. De Enkhuizers kennen het pand als bejaardentehuis. Het pand bood tot eind vorige eeuw onderdak aan zes welgestelde, bejaarde dames. * Chef-kok Sharon maakt een Jamaicaans gerecht: jerk chicken, rijk gemarineerde kippenbouten, met daarbij goed gevulde rijst met o.a. rode bonen, garnaaltjes en bakbanaan. * De eeuwenoude Acacia van Doorwerth, de omgevallen Duizendjarige Den en de mystieke Wodanseiken van Wolfheze. Boswachter Joris Hellevoort heeft een passie voor bomen en voor de verhalen achter deze beroemde bomen.

Épisode 52 - Aflevering 52

14 mars 2023

Chrissy woont in een van de appartementen van het oude monumentale Antonius Ziekenhuis in Utrecht. Met haar liefde voor hout en koninklijke kleuren maakt ze haar kleine huurwoning tot een paleisje. * Tafelzuur: Amsterdamser kan het bijna niet. En Amsterdamser dan Bianca krijg je ze niet. Haar augurken en Amsterdamse uitjes maakt ze volgens een geheim recept van meer dan 150 jaar oud. * Een hoogtepunt in de schaapskudde, de lammertijd. Schaapherder Mirjam de Hiep geniet van de uitdijende kudde en de lammetjes. * Rogier van Vugt van de Hortus Leiden laat zien hoe je binnen kunt tuinieren met een kamerterrarium.

Épisode 53 - Aflevering 53

15 mars 2023

Een kloosterkapel aankopen en transformeren tot woonhuis was voor Peter en Marleen de ultieme uitdaging. Maar er zat nog een heel klooster aan vast. Ze vonden liefhebbers die ieder een eigen stukje klooster verbouwden tot woonhuis. * De Eritrese Tedros brouwt met bierbrouwer Kees echt Eritrees bier. Chef-kok Ramon proeft een bier vol historie en herinneringen, dat op andere wijze wordt gebrouwen dan onze westerse biertjes. Duurzaam ondernemer Rinze heeft een machine uitgevonden om plastic uit het water te halen. De afvalarm voorkomt dat plastic via de rivieren naar de zee drijft of langs de oevers blijft liggen. Marieke Eyskoot zoekt hem op.

Épisode 54 - Aflevering 54

16 mars 2023

Anja is acht jaar lang de eigenaar van een Afrikaanse stoffenwinkel. Nu ze daarmee gestopt is, wil ze van de winkelruimte een sfeervolle woonkamer maken. Interieurstylist Theo-Bert komt als geroepen. * Op een Amsterdams industrieterrein werkt Ard samen met zijn dochter op een boerderij van de toekomst. Chef-kok Leon Mazairac bezoekt deze binnenboerderij, waar kruiden en groentes onder kunstlicht groeien. * In de Hortus Overzee is een prachtige Japanse tuin waar twee keer per jaar op Japanse wijze wordt gesnoeid. Wybe is hoogleraar tuin- en landschapsarchitect en is gespecialiseerd in deze techniek.

Épisode 55 - Aflevering 55

17 mars 2023

In het dorpje Zenderen wonen Wendy en Mark met hun kinderen in een nieuwbouwhuis. Aan de buitenkant lijkt het een klassieke rentenierswoning, vanbinnen is het heel modern. * Chef-kok Ramon maakt gebakken varkenshaasmedaillons. Deze serveert hij op een puree van knolselderij, samen met een rode-uiencompote, rode kool en camembert. * Kunsthistoricus Geert Pruiksma is in Meppel en vertelt aan de hand van het kunstwerk De Meppeler Muggen ook een volksverhaal. * Van trouwring tot manchetknoop. Ellen en Lotte startten in 2008 hun eigen werkplaats in Amsterdam en ontwerpen samen sieraden met vergeten technieken en vaste hand.

Épisode 56 - Aflevering 56

20 mars 2023

Annelys en Pieter wonen met hun kinderen in een heerlijk gezinshuis in Heerenveen. Het stel heeft een grote voorliefde voor mid-century- en vintagevondsten uit de jaren zestig en zeventig. En dat is te zien. * Aan de vooravond van de ramadan maakt culinair schrijver Nadia Zerouali een smakelijk gerecht, dat thuishoort op de ramadantafel: gevulde druivenbladeren met gevulde uien. * In Drenthe zijn bevers aan het bouwen geslagen. Droge zomers hebben het waterpeil in hun leefgebied in de Drentsche Aa laten zakken. Om toegang te houden tot voldoende diep water maken ze sinds 2018 dammen: indrukwekkende bouwwerken, die het landschap veranderen.

Épisode 57 - Aflevering 57

21 mars 2023

Épisode 58 - Aflevering 58

22 mars 2023

Épisode 59 - Aflevering 59

23 mars 2023

Nathalie en Robert wonen aan de Dordrechtse Kalkhaven. Hun uitzicht wordt in stadsgidsen beschreven als het mooiste zicht op de Grote Kerk. De woning staat net zo scheef als de kerktoren, waardoor geen raam, deur of muur recht is. * Dit seizoen ontmoet culinair expert Alain Nederlands grootste chefs in Alain ziet Sterren. Hij gaat langs bij François Geurds. Deze chef met twee sterrenrestaurants en ontelbare interesses zit nooit stil en experimenteert erop los. * Bij Kasteel Oud-Poelgeest tekent botanisch tekenaar Esmee heel gedetailleerd sneeuwklokjes. Ze is verbonden aan Naturalis en tekent de natuur zodat die vereeuwigd blijft.

Épisode 60 - Aflevering 60

24 mars 2023

Het verzamelen zit in het bloed van Jolien en Jan. Ze wonen in een voormalige dokterspraktijk in Almelo en daar is genoeg ruimte voor al hun verzamelingen. * Chef-kok Sharon maakt noodles carbonara met gerookte spekblokjes en Parmezaan. Ze serveert daarbij een salade van witlof, appel en komkommer. * In het Limburgse Mamelis werkt frater Leo Disch als kunstenaar. In Abdij Sint-Benedictus is hij tussen de gebedsdiensten door te vinden in het atelier, waar hij grafzerken en kunstwerken maakt. * Na een paar maanden winterrust gaat de BinnensteBuiten-moestuin weer open. Duurzame tuinvrouw Anne is er helemaal klaar voor.

Épisode 61 - Aflevering 61

27 mars 2023

Er is geen muur wit in het eigentijdse herenhuis van Tanja en Rogier in Utrecht. Ze prijzen zich gelukkig met vrij uitzicht midden in de stad, waarvan ze het liefst genieten vanuit hun wijnbarretje op de zolder. * Willem werkte in de oliehandel bij een bank voor hij besloot zijn droom te volgen. Hij doet nu een slagersopleiding en maakt in zijn worstenmakerij onder andere ossenworst. Een deel van zijn vlees komt bij boer Teun vandaan. Alain Caron wil hier alles over weten. * Het hele jaar is er kleur in de tuin van Else. In het vroege voorjaar kleurt het gazon lila van de krokusjes in bloei. Ze schieten uit de grond en gaan ongeremd tekeer.

Épisode 62 - Aflevering 62

28 mars 2023

In het centrum van Boxtel hebben Daisy en Mart een oude houtzagerij omgebouwd tot woonhuis. Ze hebben bijna alles met hun eigen handen opgebouwd. Een uniek project waar ze trots op zijn. * Chef-kok Sharon gaat op de Mexicaanse tour. Ze maakt chilaquiles met ei, feta en avocado. Daarbij serveert ze een mais-wortelsoepje. * Tuinexpert Manon Wijermars is samen met tuinmedewerkers Jan en Simon aan het werk in stadslandbouwkas De Oude Beer in Dordrecht. * In Amsterdam gaat Geert Pruiksma op zoek naar de subtiele en humoristische kunst van kunstenaar Frank de Ruwe, beter bekend als Streetartist Frankey.

Épisode 63 - Aflevering 63

29 mars 2023

Arend Koster is de gelukkige bewoner van een royaal penthouse op de 14e verdieping, midden in het centrum van Rotterdam. Arend houdt van een licht en open huis, zonder veel overbodige prullaria. * Chef-kok Ramon maakt een traybake: een bakplaat vol ingrediënten die tegelijkertijd de oven in gaan en samen een gerecht vormen. * Johans verzameling helleborussen is uitgegroeid tot een collectie van maar liefst 300 tot 400 verschillende. * Duurzame lifestyle-expert Marieke Eyskoot gaat met duurzaam ondernemer Simon oude keukens oogsten en ziet hoe hij daar nieuwe keukens van maakt. En ook die kunnen weer hergebruikt worden.

Épisode 64 - Aflevering 64

30 mars 2023

Adinda woont in haar ouderlijk huis in Den Haag met haar dochter. Het appartement is flink opgeknapt, maar de eetkamer is leeg gebleven. Ze droomt van gezellige etentjes met dierbaren en een studieplek. Theo-Bert schiet te hulp. * In Nijkerk behoort patissier Frank Haasnoot tot de top van de wereld. Hij laat menig chef versteld staan met zijn kunstwerken van chocolade. Zo ook onze eigen chef-kok Leon Mazairac. * In een molen aan de Zaanse Schans wordt op ambachtelijke wijze van natuurlijke grondstoffen kleurrijke pigmenten gemaakt. Piet Kempenaar beheerst de oude techniek om hiervan verfsoorten te maken die zelfs door Rembrandt zijn gebruikt

Épisode 65 - Aflevering 65

31 mars 2023

In Amersfoort wonen Roos, Noah, Thomas en Rosa in een woongroep voor jongeren met een verstandelijke beperking. Mét hulp van begeleiders en ouders, maar zelfstandig in hun eigen appartement. * In Schiedam herleven oude tijden als de gebroeders Kramers hun oude familietraditie van distilleren nieuw leven inblazen. Chef-kok Ramon proeft de graanjenever en gin volgens oud familierecept. * Boswachter Ine Nijveld is op de Sallandse Heuvelrug. Hier lopen heide, natuurakkerland en kwelwatergebied naadloos in elkaar over. * Rogier van Vugt van de Hortus Leiden laat zien dat je ook binnen kunt tuinieren met kamerplanten.

Épisode 66 - Aflevering 66

3 avril 2023

Nina en Josh zijn graag creatief en duurzaam bezig met het inrichten van hun knusse appartementje in Amsterdam. Tweedehandsvondsten en zoveel mogelijk doe-het-zelven maken het met warme kleuren in huis tot een gezellig geheel. * Boswachter Frank is faunabeheerder op de Zuid-Veluwe. Hij volgt het gedrag van de dieren via de wildcamera's en dat levert prachtige beelden op. * Chef-kok Sharon maakt een lekkere pindakaaskip met kokos-bloemkoolpuree en gebakken pinda's. * Kunsthistoricus Geert Pruiksma is in de wijk Ondiep in Utrecht. Hij neemt nog net geen duik in het ondiepe zwembad, een kunstwerk met een hele grote knipoog.

Épisode 67 - Aflevering 67

4 avril 2023

De droom van Stijn en Thijs komt uit: wonen in een omgebouwde vrachtwagen. In hun legergroene truck 'Bob' genieten ze van de vrijheid en van hun eigen privéterras op de laadklep. * In Almere duikt Nadia in de dosa batter, een gefermenteerd beslag waar Indiase dosa, een soort pannenkoekjes, mee gebakken worden. Naveen Gopi maakt diverse soorten, kleuren en smaken op duurzame wijze. * Natuur-beleef-expert Tim Hogenbosch is in Amersfoort bij juf Kroeze. Hij ziet hoe de klas buiten les krijgt en neemt de klas mee de schoolmoestuin in. * Geert Pruiksma vertelt bij Hoogeveen over de Velden van Nevel, geïnspireerd op de sage over een nevelhekse

Épisode 68 - Aflevering 68

5 avril 2023

In Tegelen wonen Cor en Marjan in een voormalig kantoorgebouw van een ijzergieterij. Het echtpaar valt als een blok voor het pand met art-deco-interieur en industriële bouwstijl. Bij de verbouwing tot woonhuis is veel in originele staat gelaten. * Chef-kok Ramon maakt een paaslekkernij: paasnestjes met mascarponecrème, sinaasappelgelei en snoepeitjes. * Grote grazers zorgen ervoor dat Amsterdam niet zonder stroom komt te zitten. De Schotse hooglanders eten de jonge aanplant onder de hoogspanningsmasten op, zodat die niet verstoord raken door oprukkend groen. Rogier van de Hortus Leiden neemt ons mee in de wereld van de voorjaarsbloeiers.

Épisode 69 - Aflevering 69

6 avril 2023

Een statig pand in Harlingen steelt het hart van Anouschka en Rob. Anouschka verbouwt de plek tot op de dag van vandaag, maar is er heel trots op hoe ver ze al is gekomen. * Rond Pasen zijn de weidevogels weer terug in het land om te broeden. Boswachter en vogelaar Sander Veenstra geniet van de vele vogels rond het wad in Harlingen. * In Kamerik staat de biologische melkveehouderij van de familie Van der Laan. Met passie voor mens, dier, natuur en landschap maken zij producten met dat wat hun geliefde koeien hun geven, waaronder rauwmelkse boter, die Alain Caron niet kan weerstaan.

Épisode 70 - Aflevering 70

7 avril 2023

Een herbouwd grachtenhuisje dat er uitziet alsof het meer dan honderdvijftig jaar oud is. In Utrecht hebben Frans en Liesbeth de kleine ruimtes in huis slim ingedeeld, zodat er plek is voor alle souvenirs die het duo verzameld heeft. * Frans Komen is met zijn zoon Frans junior een van de weinige riviervissers die professioneel, maar op kleine schaal, op de Nederlandse rivieren vist. Chef-kok Rosah stapt aan boord bij de mannen. * Duurzame tuinvrouw Anne is gek op bloemen, van dahlia's en goudsbloemen tot geurige lathyrus. In de BinnensteBuiten-moestuin maakt ze wigwamconstructies van takken en stokken, waar de bloemen tegenop kunnen groeien.

Épisode 71 - Aflevering 71

10 avril 2023

Lidian en Louk ontdekken na een lange zoektocht een vervallen woning met potentie: de benedenverdieping van een herenhuis uit 1914. * Chef-kok Ramon maakt een kruidige curry van kipgehakt, met zelfgemaakt naan, munt, spicy chilisaus en frisse komkommerslierten. * Boswachter Marieke is in het Maasheggengebied bij Oeffelt, met de kenmerkende handgevlochten heggen. Van sleedoorn en meidoorn tot rode kornoelje en Gelderse roos. Het ondoordringbare vlechtwerk is een walhalla voor vogels, zoogdieren en insecten. * Rogier van Vugt geeft tips over de verzorging van vleesetende planten en laat zien dat er ook vegetarische vleesetende planten zijn.

Épisode 72 - Aflevering 72

11 avril 2023

Een lekkend dak, planten die door de muren groeiden en een gemummificeerde kat tussen de oude vloer. Het huis van Joost en Willemijn was een complete bouwval toen ze het kochten. Inmiddels hebben ze het verbouwd tot een duurzame dijkwoning. * Chef-kok Sharon maakt roerbakbroccoli met biefstukpuntjes, gezouten pinda's en zoete aardappelfriet. * Johan en Yfke zijn de zevende generatie rietsnijders en natuurbeheerders in de Weerribben. * 'Legoblokjes' om de kust en koraal te beschermen. Mariene bioloog Leon Haines maakt zich zorgen over het verdwijnen van koraalriffen en heeft een oplossing bedacht. Marieke Eyskoot gaat langs.

Épisode 73 - Aflevering 73

12 avril 2023

In het witte stadje Thorn wonen Marleen en Jean-Paul en hun kinderen Eef en Eli in een rijksmonument uit 1680. De witte buitenkant is in mooi contrast met hun kleurrijke inrichting, met vier historische schouwen als pronkstukken. * In Alain ziet sterren ontmoet Alain chef-kok Bas van Kranen. Bas leverde na een leerzame coronapandemie zijn sterren in om met een totaal nieuwe identiteit een nieuw restaurant te starten. * De lente is van start, de nachten worden warmer dus de paddentrek is weer begonnen. In de vroege ochtend op de Utrechtse Heuvelrug helpen Mick Vos en Marita Flikkema de beestjes om een veilige overtocht te maken.

Épisode 74 - Aflevering 74

13 avril 2023

Op Landgoed Roghairsparren ligt een prachtige authentieke jaren 60-bungalow. Het is het huis van voormalig burgemeester van Rhenen, Eelco Bosch ridder van Rosenthal. Architectuurhistoricus Valentijn leidt ons rond door dit bijzondere huis. * Chef-kok Leon maakt drie klassieke Italiaanse lekkernijen. Hij maakt gevulde en gefrituurde courgettebloemen, gamba's met gegrilde lentegroenten en een verfrissende cocktail, een scroppino. * Aan de rand van Putten mogen de dwerggeiten van Roel en Matthijs in de voorjaarszon eindelijk weer naar buiten. De pasgeboren lammetjes gaan voor het eerst de weide in.

Épisode 75 - Aflevering 75

14 avril 2023

In Kedichem wonen Natalie en Hans in een karakeristiek huis, dat vroeger bestond uit twee panden. Minder blij zijn ze met hun woonkamer. Ze houden van kleur, maar toch zijn alle muren nog steeds wit. Interieurstylist Theo-Bert gaat langs. * In Barneveld runnen Gert en Elly een zuivelboerderij. Met zorg en aandacht verwerken zij de melk van eigen koeien tot kaas. Chef-kok Ramon heeft geluk. In deze tijd wordt er graskaas gemaakt en laat dat nu zijn lievelingskaas zijn. * Een antieke houten vloer restaureren en leggen in vissengraatmotief. In Groningen is Maurits Wieringa meester in het opknappen en restaureren van veelal historische vloeren.

Épisode 76 - Aflevering 76

17 avril 2023

Jan en Leonie zijn echte aanpakkers en dol op klussen. Ze houden van kleurrijk en gewaagd: roze tegels in de keuken, een grafisch motief in de hal en een chique koffiehoekje op de overloop. * Biefstukspiesjes met hazelnootsaus en gezuurde paksoi: dat staat er op het menu in de keuken van chef-kok Sharon de Miranda. * In het Drentse De Schiphorst staat het ooievaarsbuitenstation van Frits en Els Koopman. Hier zijn zij al ruim veertig jaar bezig om de destijds met uitsterven bedreigde ooievaar te helpen. En met succes. * Kunsthistoricus Geert Pruiksma onthult alle verhalen over de bekendste zwerfsteen van Amersfoort.

Épisode 77 - Aflevering 77

18 avril 2023

Esther en haar gezin wonen in een boerderij uit 1903 in Hoogland die geheel duurzaam is. Ze hebben allerlei slimme oplossingen bedacht om het huis te isoleren. * Ramon maakt spaghetti met witte asperges, gepocheerd ei en geroosterd brood met doperwtencrème. * Het natte heidelandschap van het Limburgse natuurgebied de Meinweg is de ideale plek voor de adder. Boswachter Marieke gaat op zoek naar de enige giftige slang die in ons land leeft. * In de Hortus Leiden is iets bijzonders, de penisplant bloeit! Rogier van Vugt laat zien waar die mee verwant is en hoe je zelf een penisplant in huis kunt halen.

Épisode 78 - Aflevering 78

19 avril 2023

Wonen op het water in Nigtevecht in een ark met prachtig uitzicht op de natuur; Vanessa en Willem genieten van hun drijvende villa vol met souvenirs uit hun reisverleden. * Culinair schrijver Nadia Zerouali is in het Noord-Brabantse Steenbergen. Daar teelt Luuk van Duijn kassen vol met aubergines. Nadia laat haar kookkunsten los op deze prachtig paarse en veelzijdige vrucht. * Natuur-beleef-expert Tim is in Zeeland bij de klas van meester Joris van basisschool 't Klinket uit Koudekerke. Ze gaan o.a. schelpen tellen en determineren op het strand van Neeltje Jans.

Épisode 79 - Aflevering 79

20 avril 2023

Nicole en Marc wonen bijna drie jaar in hun hoekwoning in het oude sanatoriumcomplex De Klokkenberg in Breda. Met de bijgebouwen, een van de grootste rijksmonumenten van Nederland. Nu helpen de bewoners elkaar waar nodig. * Zwagers Peter en Eysbrand zijn als sprinkhanenkwekers de boeren van de toekomst. Ze bewijzen met hun boerderij in Nieuw-Lekkerland dat deze insecten niet vies of eng zijn en dat de kweek ook nog eens duurzaam is. * Stinzenplanten floreren in de tuin van kasteel Sypesteyn in Loosdrecht. Na de witte deken van sneeuwklokjes pakken nu de bosanemonen, sterhyacinten en narcissen hun moment in de sprookjesachtige kasteeltuin.

Épisode 80 - Aflevering 80

21 avril 2023

John & John wonen in het meest extravagante huis van Baarlo. De boerderijwoning is ingericht met een mix van oud-Hollandse boerennostalgie en een klassieke kasteelsfeer. * In het Groningse Zevenhuizen maakt Hanneke Kuppens diverse rauwmelkse geitenkaasjes. Chef-kok Ramon Brugman ontmoet haar tussen de geiten en proeft hoe de kaas met liefde is gemaakt. * Duurzame tuinvrouw Anne Wieggers doet mee aan de Nationale Zaaidag op 22 april. In de Binnenstebuiten-moestuin zaait zij kamille, een bestuiver met een dubbele functie. Want behalve dat hommels en bijen er gek op zijn, is het ook heerlijk als thee.

Épisode 81 - Aflevering 81

24 avril 2023

Roel en Anja wonen in wat ooit de bibliotheek van de landbouwschool was. Dankzij de originele 14 meter lange boekenkast ademt de woning nog de sfeer van bijna honderd jaar landbouwonderwijs. * Chef-kok Ramon maakt het op één na populairste gebakje op Koningsdag: échte oranjesoezen. * Bij Peter in de tuin bloeien meer dan 130 magnolia's. Zijn passie voor de boom is inmiddels overgeslagen naar de rest van Ossendrecht. * Van sinaasappelschil tot vegan mayonaise en schoonmaakmiddel. Marieke Eyskoot neemt een kijkje in de sinaasappelschillenfabriek van Bas van Wieringen. Duizenden kilo's citrusschillen worden er verwerkt tot nieuwe grondstoffen.

Épisode 82 - Aflevering 82

25 avril 2023

Duurzaam wonen met buren die aandacht en ontmoeting belangrijk vinden; met die gedachte verbouwt woongemeenschap Steinhagen een boerderij in het Limburgse Sevenum om tot woningen. Dorien en Johan zijn vanaf een vroeg stadium betrokken bij het project. * Chef-kok Sharon de Miranda maakt een lekker vegetarisch gerecht: zelfgemaakte spaghetti met bloemkool gegratineerd uit de oven met roquefortkaas. * Daslook, sleutelbloemen, goudveil en gele bosanemonen. Het is volop lente in het Bunderbos. Marieke Schatteleijn brengt een bezoek aan dit sprookjesachtige hellingbos in Zuid-Limburg.

Épisode 83 - Aflevering 83

26 avril 2023

Sinds corona werkt Rob het grootste deel van de week thuis. Langzaam heeft zijn werk de eettafel in de woonkamer overgenomen. Theo-Bert helpt Rob met het inrichten van een sfeervolle werkkamer en een opgeruimde eethoek. * Chef-kok Leon Mazairac is bij het Zeeuwse Brouwershaven. Daar laat Conny Schoenmakers op de zilte bodem kruiden groeien die ze verwerkt tot smaakvolle siropen voor topkoks. * Tijdens Koningsdag wordt op Marken door jong en oud speciale klederdracht gedragen. Sary maakt dagelijks met veel liefde de traditionele rijglijfjes voor deze kleding.

Épisode 84 - Aflevering 84

27 avril 2023

Chef-kok Rosah viert Koningsdag in Rotterdam met bier. Brouwer Chris zit met zijn stadsbrouwerij op een prachtige, historische plek in de wijk Delfshaven. * Hill Scholte krijgt in 2015 als allereerste bewoner de sleutel van een woning in het Rotterdamse Rem Koolhaas' Timmerhuis. Haar appartement bevindt zich op de tiende verdieping en heeft indrukwekkend uitzicht over de stad. * Verborgen in de Rotterdamse wijk ligt de Botanische Tuin Kralingen. De groene parel is volgens beheerder Judith een verademing tussen de stenen van de stad. * Kunsthistoricus Geert bezoekt koninklijke kunst: het beeld van de toenmalige koningin Wilhelmina in Den Haag.

Épisode 85 - Aflevering 85

28 avril 2023

Tijdens een Dakar-rally slaat de vonk over tussen Marije en Egbert. Het stel gaat samenwonen in de boerderij van Egbert. Het stel besluit de oude boerderij grondig te verbouwen, waarbij Marije veel met eigen handen maakt. * Alain Caron ziet in het Westlandse 's-Gravenzande hoe Siete Neef bladgroenten teelt in nauwe samenwerking met de natuur. En Alain steekt de handen uit de mouwen, want er kan al worden geoogst. * Van courgettes en zonnebloemen, tot worteltjes en radijs. Tuinexpert Manon gaat samen met Simon aan de slag in de schooltuin van De Vrije School in Dordrecht.

Épisode 86 - Aflevering 86

1 mai 2023

Architectuurhistoricus Valentijn Carbo is in het karakteristieke Zaandam, waar hij het Honig Breethuis bezoekt. Dit voormalige woonhuis van een welgestelde ondernemersfamilie, prachtig gelegen langs de Zaan, is een van de weinige bewaard gebleven 18e eeuwse fabrikantenwoningen. * Houd je van curry? Dan zit je vandaag gebakken in de keuken van chef-kok Sharon de Miranda. Ze maakt een Japanse curry met krokante kip, broccoli en jasmijnrijst. * In het Ulvenhoutse Bos zijn de zangvogels niet meer te stoppen. In de broedperiode zingen ze erop los. Boswachter Marieke is in het bos voor de broedvogeltelling.

Épisode 87 - Aflevering 87

2 mai 2023

Simon en Renske wonen met hun kinderen en beide ouders in een voormalige paardenboerderij in Westzaan. Samen onderhouden ze de grote tuin en de moestuin. * Chef-kok Ramon maakt harissa, met gebakken aubergine en een yoghurt-tahin-dip, op getoast Libanees brood. * Paardenbloemexpert Karst Meijer weet als geen ander hoe belangrijk dit gele plantje is voor de biodiversiteit. Samen met boswachter Jeroen Bredenbeek gaan ze op zoek naar een bijzonder exemplaar in natuurgebied de Brommert. * Rogier van Vugt van de Hortus Leiden vertelt over de avocadoboom en zijn verwantschap met bekende planten. En over hoe je met de pit kunt tuinieren.

Épisode 88 - Aflevering 88

3 mai 2023

Acht cellen van een voormalige gevangenis ombouwen tot kleurrijke woning. Tatiana en Nick uit Rotterdam geven kleur aan hun industriële huis. Het vier verdiepingen tellende huis heeft oude details, bijzondere lampen en een kast die door de glazen vloer heen komt. * Culinair expert Rosah van Schendelen is in Zuid-Holland, waar een echte Italiaanse likeur wordt gemaakt met Italiaanse citroenen, die nu op hun best zijn voor de likeur. Ze proeft ervan en maakt er wat lekkers mee. * Midden in Den Haag staat het indrukwekkende Vredespaleis. Tuinbaas Mark van IJzendoorn vertelt over de vredessymboliek die overal in de tuin terug te vinden is.

Épisode 89 - Aflevering 89

4 mai 2023

In Grevenbicht wonen Roy en Eefje in een molenaarswoning vol herinneringen aan WO II. In hun streekmuseum staan duizenden oorlogsattributen. * In de Achterhoek is Ramon op het biodynamische bedrijf van Gerjo en Jara, waar de kalfjes en stiertjes lang bij hun moeder blijven. Van de melk wordt unieke Nederlandse rauwmelkse bergkaas gemaakt. * Boswachter Joris Hellevoort duikt in de geschiedenis van De Breul in Zeist. Het landgoed, dat in het voorjaar vol narcissen staat, heeft een indrukwekkend oorlogsverhaal. * Van de oude Delftse Poort in Rotterdam was na een bombardement niets over. Kunsthistoricus Geert bekijkt de imposante reconstructie.

Épisode 90 - Aflevering 90

5 mai 2023

In Boxtel wonen Nico en Trees in een noodwoning. Houten woningen kwamen na WO II als bouwpakket naar Nederland in ruil voor voedsel. Bijna 75 jaar later staan de meeste woningen nog altijd overeind. * Chef-kok Rosah is in de de Bommelerwaard, waar Peter Wijgerden eetbare bloemen teelt. * Het wordt groener en voller in de Binnenstebuiten-moestuin. Duurzame tuinvrouw Anne laat zien hoe zij tulpen oogst: met bol en al op de vaas en daarna hup de tuin weer in. * In zijn ambachtelijke steenbakkerij in Heteren maakt Derck volgens eeuwenoud receptuur 'nieuwe' oude bakstenen, o.a. voor de restauratie van het Amsterdam Museum en het Centraal Station.

Épisode 91 - Aflevering 91

8 mai 2023

Sita en haar man vinden bij toeval een oude boerderij uit 1911, niet op het platteland, maar gewoon in hun stad Rotterdam. De plek schreeuwde om een opknapbeurt, maar die uitdaging ging het stel graag aan. * Culinair expert Alain Caron is in de Betuwe waar de hereford koeien van de familie Kreun rondgrazen in de boomgaard. Op de boerderij in Wadenoijen grazen meer dieren rond die de familie met liefde verzorgt. * In Demen liggen zestien verschillende siertuinen die elk hun eigen kleur hebben. Dat is het levenswerk van Martje en haar man Fridtjof. Dit voorjaar stelen de tulpen en narcissen de show.(

Épisode 92 - Aflevering 92

9 mai 2023

Amanda en Ron verbouwen met hulp van twee handige vaders een oude atelierwoning van top tot teen. Ze hergebruiken bouwmateriaal en richten de plek in met tweedehands meubels. * Volgende week komt KRO-NCRV met het initiatief Lief gebaar in actie voor mensen in armoede. We besteden er nu al aandacht aan. * Sharon gaat langs bij Johan. Hij smeert elke ochtend boterhammen voor schoolgaande kinderen die van thuis geen lunch meekrijgen. * Tuinexpert Manon gaat aan de slag in de beleeftuin van een wooncomplex voor mensen met dementie. * Kunsthistoricus Geert herontdekt een muurschildering van een wereldberoemde kunstenaar: Keith Haring.

Épisode 93 - Aflevering 93

10 mai 2023

De historische buitenplaats van stichting Erfgoed Landfort in Megchelen is een prachtige plek met een landhuis, koetshuis, park en moestuin. René Dessing en zijn levenspartner Wim Dröge hebben de enorme taak op zich genomen om het landgoed in oude luister te herstellen. * Alain Caron is vroeg uit de veren voor 'a trip down memory lane' met sterrenchef Sidney Schutte. Voor de serie 'Alain ziet sterren' gaat hij op zoek naar een Zeeuws culinair hoogstandje. * In de tuin van Rob en Timothea in Zuidoostbeemster gaat het om het lijnenspel. Met grote precisie snoeit Rob de vakken in strakke lijnen, geïnspireerd op de vakverdeling in de Beemster.

Épisode 94 - Aflevering 94

11 mai 2023

Aan een monumentale dijk in Schagen ligt op een idyllisch eilandje de woning van Jan en Jet. Het creatieve duo heeft de plek verbouwd tot hun droomparadijs. * Ramon maakt zoenen. Een krokant koekje met schuimvulling en knapperige chocolade er omheen. * Aan de rand van Doesburg kleuren de fruitbomen van Tessa en Aron in het voorjaar in honderden tinten wit en roze. Het bloesemspektakel in de museumtuin staat voor de twee beheerders voor het nieuwe leven. * Tynke van den Heuvel gooit het roer om en begint een sociale onderneming in vloertegels. De ontwerpen van haar duurzame tegels zijn geïnspireerd op het beroemde grafische werk van Escher.

Épisode 95 - Aflevering 95

12 mai 2023

Aandacht voor het KRO-NCRV initiatief Lief gebaar; een actie om mensen te inspireren tot het maken van een lief gebaar naar iemand die het hard nodig heeft. Theo-Bert helpt een alleenstaande moeder met het inrichten van haar huurwoning. * Chef-kok Rosah is in Oostkapelle op het biodynamisch gemengd landbouwbedrijf van Tim Moerman. Van de melk van zijn koeien maakt Tim biologisch roomijs. Rosah maakt er een heerlijk gerecht mee. * Het is mei en dat betekent volle bak in de BinnensteBuiten moestuin; bijna alle planten kunnen de volle grond in. Voor de koukleumen, zoals paprika en pepertjes, richt Anne de koude bak in.

Épisode 96 - Aflevering 96

28 août 2023

Voor Vincent en Nadia kwam een droom uit: verhuizen van een Amsterdams appartement naar een eigen stuk grond aan de rand van de duinen in Bergen. Ze lieten een huis bouwen van natuurlijke materialen en lemen muren. En in hun tuin een eigen voedselbos. * Als eind mei de vlierbloesem in ons land in volle bloei staat, kan Has van Helmont siroop gaan maken. Ramon Brugman is in Oisterwijk om dit spektakel te aanschouwen en om ermee te gaan koken. * Krabsporen en holletjes in hoge bomen. Boswachter Marieke volgt in het Drents Friese Wold het spoor van de boommarter. In dit uitgestrekte natuurgebied komen dit sierlijke kleine roofdier veel voor.

Épisode 97 - Aflevering 97

29 août 2023

Renske en Herwin wonen met hun zoons in een karakteristieke boerderij uit 1875. Na elf jaar klussen is hun huis in het Groningse dorpje Siddeburen geworden zoals ze willen: iedere kamer een andere vrolijke kleur. Het staat vol met voor hen waardevolle, tweedehands schatten. * Chef-kok Sharon maakt een lekkere Oosterse misosoep. Ze serveert er een pittige salade met peer bij. * René en zijn levenspartner Wim hebben de historische buitenplaats Erfgoed Landfort in Megchelen volledig in ere herstelt. De tuin is daarbij een belangrijke schakel die met zorg opnieuw ingericht is.

Épisode 98 - Aflevering 98

30 août 2023

Meindert woont in de radiostudio van de voormalige omroep KRO, een gebouw vol herinneringen aan het katholieke omroepverleden. * De sint-jansui is een vergeten groente. Deze ui zag je vroeger veel in Utrecht. Pieter heeft in zijn moestuin bij de Domstad weer een veldje vol staan. Chef-kok Leon kookt ermee. * In de Hortus staat een oude gingkoboom uit 1750. Deze boom is mannelijk én vrouwelijk. * Rogier van Vugt laat de wereld van de levende fossielen zien. Niels Treffers, nieuwe tuinspecialist van BinnensteBuiten, pakt in Diepenveen de achtertuin van de pas getrouwde Lieke en Bruno aan. Hun wensen? Minder tegels, meer groen, en meer bijen.

Épisode 99 - Aflevering 99

31 août 2023

De 10-jarige Freek is in de ban van Harry Potter. Zijn slaapkamer heeft uilen, kastelen én perron negen driekwart, maar de muren zijn wit. Daarom tovert Theo-Bert de kamer om tot een échte Harry-Potterslaapkamer. * Nadia maakt er een feestje van in de keuken: Irakese rijst met tuinbonen en veel specerijen. * Geert en Cor zijn gefascineerd door vroege haver, kropaar en het kruipertje. Ze kennen alle 100 soorten grassen die in Delft voorkomen en laten vele soorten zien. * In Utrecht werkt terrazzomaker Jilles op traditionele wijze zoals zijn voorvaders dat al generaties doen: noeste arbeid en precisiewerk én met heel veel kleine steentjes.

Épisode 100 - Aflevering 100

1 septembre 2023

Bij de Maas in Dieden wonen Han en Liesbeth naast een oude molen. Met hun twee honden genieten ze van de rust en natuur. In de tuin staan wel dertig oude perenbomen. * Chef-kok Sharon is in Zwolle bij aiolimaker Jeroen Kneijber. Met knoflook van een lokale leerwerkboerderij en hulp van zijn ouders maakt Jeroen deze Spaanse saus in eigen land. * De BinnensteBuiten-moestuin draait op volle toeren. Duurzame tuinvrouw Anne vult een mand vol sla, tuinbonen en bloeiende goudsbloemen. Van rozenblaadjes en tijm maakt ze een aromatisch badzout. * Kunsthistoricus Geert Pruiksma bekijkt in Stavoren een fontein: een grote vis met een waterspuwende bek.

Épisode 101 - Aflevering 101

4 septembre 2023

Kunsthistoricus Yvonne woont met haar gezin in Twisk in wat ze de mooiste straat van Nederland noemt. Hier staan maar liefst 52 rijksmonumenten, waaronder haar 17e-eeuwse stolpboerderij. De woning is een mix van oude details en werken van bevriende kunstenaars. * Chef-kok Ramon gaat koken in de BinnensteBuiten-moestuin, waar duurzame tuinvrouw Anne druk aan het oogsten is. Een lekker zomers gerecht: polpette di melanzane met zoetzure uien. * De Oosterdel is een van de laatste overgebleven stukjes van het Rijk der Duizend Eilanden. Boswachter Marieke vaart door het unieke eilandjeslandschap.

Épisode 102 - Aflevering 102

5 septembre 2023

Het bos, het zuidelijke leven en de Belgische cultuur. Allemaal ingrediënten die Monique en Arthur doen besluiten net over de grens in België een huis te bouwen. In en met de natuur bouwen ze zelf hun huis. * Ruud en Elma hebben hun hart verpand aan de blauwe bes. Alain Caron neemt een kijkje op hun kwekerij in Boskoop, waar ze meer dan dertig soorten van deze kleine, ronde en sappige vitaminebom telen. * In Rotterdam maakt papiermaker Marieke de Hoop op traditionele en ambachtelijke wijze allerlei soorten duurzaam papier. Hierbij experimenteert ze met gerecyclede grondstoffen. Zo maakt ze papier van oude spijkerbroeken en aspergeschillen.

Épisode 103 - Aflevering 103

6 septembre 2023

In Liempde herinnert een oude spoorlijn aan de tijd dat treinen het dorp passeerden. In het station woont nu Piet, die na een lange verbouwing het gebouw in ere heeft hersteld. * Sharon maakt oerbrood met tomatensalsa en burrata, geserveerd met basilicum-roomkaas. * Op 12-jarige leeftijd belooft Sterrin Smalbrugge zichzelf om zich in te zetten voor dieren. Inmiddels is ze ecoloog en reptielendeskundige en weet ze alles van reptielen in het Haaksbergerveen. * Energie opwekken via vliegers. Duurzame lifestyle-expert Marieke bezoekt de fabriek in Dirksland, waar deze vliegers gemaakt worden. Ze ziet hoe een enorm prototype de lucht in gaat.

Épisode 104 - Aflevering 104

7 septembre 2023

In Leeuwarden hebben Herman en Joke hun huis uit 1906 zelf verbouwd en volledig ingericht met antiek. Hun grote trots is een vijf meter breed antiek glas-in-loodplafond, waar ze speciaal een uitbouw voor hebben laten bouwen. * Chef-kok Rosah is op een bijzondere school in Amsterdam, waar volwassenen leren moestuinieren. In de moestuin volgt Rosah de praktijkles en kookt vervolgens wat lekkers met al het moois uit de tuin. * 2023 is uitgeroepen tot het Jaar van de Meervleermuis, omdat deze soort bijna is uitgestorven. In Friesland vangt vleermuisdeskundige Anne-Jifke Haarsma in het holst van de nacht meervleermuizen voor onderzoek.

Épisode 105 - Aflevering 105

8 septembre 2023

Het huis van Suus wordt de kelderwoning van Zwolle genoemd, een historisch huisje uit 1708 met als gezelligste plek de keuken in het souterrain. * Chef-kok Ramon bezoekt fruitteler Dirk-Jan, die met zijn moeder en zus een plukkerij runt. Daar telen ze als een van de weinigen in Nederland de tayberry, een kruising tussen braam en framboos. Ramon maakt er tiramisu mee. * Tuinexpert Manon geeft gulzige planten in haar moestuin graag extra voeding. Samen met Simon maakt ze van twee lege mayonaise-emmers een simpel maar functioneel wormenhotel. * Kunsthistoricus Geert bezoekt op de Universiteit Twente een kunstwerk dat onder water staat.

Épisode 107 - Aflevering 107

12 septembre 2023

Voor Niels en Janne Sophie voelt hun zelfgebouwde mini uusje, een tiny house in Zeeland, als een droom. Klein wonen, rekening houden met de natuur en met financiële ruimte om niet alleen maar te hoeven werken. * Ramon bezoekt Laura die afgekeurde bananen redt. In de Europese havens keuren ze tonnen en tonnen van dat gele, kromme fruit af, zodat het de vuilnisbak ingaat. Laura maakt er bananenpuree van. * Al decennialang monitoren Ronald en Pascal steenuilen rond Winterswijk. In het broedseizoen gaan ze alle 300 nestkasten af, wegen en ringen de jongen en controleren of ze het nest verlaten.

Épisode 108 - Aflevering 108

13 septembre 2023

Kasteel Gunterstein ligt prachtig aan de Vecht in Breukelen. De bijzondere plek is al sinds de 17e eeuw in handen van dezelfde familie. Bertien Quarles van Ufford heeft het huis en landgoed voortgezet en laat aan Valentijn dit unieke familiebezit zien. * Nieuwe chef-kok Geneal Harreman gaat aan de slag met broccoli. Hij laat zien hoe je makkelijk een hele broccoli gebruikt voor een pasta pesto met broodkruim van oud brood. * In het hartje van de Beemster, achter de kerk, ligt een prachtige wereldtuin, waar vrouwen uit allerlei landen samenkomen om in contact te komen met elkaar en de natuur.

Épisode 109 - Aflevering 109

14 septembre 2023

Het tuinhuis van Marleen in Harlingen is nog een beetje kaal en kan nog wel wat liefde gebruiken. Interieurstylist Theo-Bert Pot gaat samen met Marleen en haar vier kinderen aan de slag om er een inspirerende werk- en relaxplek van te maken. * Chef-kok Ramon maakt een overheerlijk Koreaans gerecht: buchimgae, groentepannenkoeken met saus en salade. * De tuin van Ellen en Hans bevat 600 meter beukenhagen en is geïnspireerd op de Engelse tuinkamertjes en klassieke borders. Het spectaculaire hoogtepunt zijn de rozen in bloei. * In Halfweg maakt Jeroen Vork met veel precisie van schuimblokken handgemaakte surfboards.

Épisode 110 - Aflevering 110

15 septembre 2023

Gea en Dick wonen in een rijksmonumentale koeienstal op Landgoed Windesheim in Zwolle. Nu is het compleet verbouwd en een fijn woonhuis. * Alain Caron ontmoet op Landgoed Twickel Martin, een vindingrijke bakker die 'groen' wil bakken met enkel lokale producten. Zo verwerkt hij in zijn desemstokbrood de gevallen citrusvruchten van het landgoed. * Duurzame tuinvrouw Anne geniet in de BinnensteBuiten-moestuin. Alles groeit in overvloed, maar het is ook de tijd om alvast winterspinazie te zaaien. * Kunsthistoricus Geert bezoekt in Harlingen een kunstwerk over het jongetje Hansje Brinker dat met zijn vinger in de dijk het water tegenhield.

Épisode 111 - Aflevering 111

18 septembre 2023

In Bergen op Zoom hebben Els en Francis een oude slagerij in mediterrane sferen omgetoverd. De achterplaats met druivenranken en het fonteintje tegen de muur voelt als een Toscaanse binnenplaats. * Chef-kok Rosah is in Loppersum waar een bijna verdwenen doperwt terug van weggeweest is. Piet en Angela hebben het ras opnieuw opgekweekt en staan in de regio bekend als de 'adoptieouders' van het erwtje. * Van verlaten vuilnisbelt tot beeldenpark; in Den Helder ligt een landschapstuin met beelden, dat onderdeel is van een kunstwerk waarbij gespeeld wordt met licht, kleur en ruimte. Ruud en zijn broer Gijs zetten het levenswerk van hun vader voort.

Épisode 112 - Aflevering 112

19 septembre 2023

In het Drentse dorpje Spier verbouwen Hilde en Harm stukje bij beetje hun boerderij. De bonte verzameling van retrospullen is niet te missen. * Chef-kok Ramon maakt een heerlijke pasta trapaneze met amandelpesto en geroosterde courgette. * Boswachter Marieke is in het gouden randje van de Randstad, Hollands Duin. In het grensgebied tussen bos en duin leeft de bruine eikenpage. Samen met collega Stefanie gaat Marieke op zoek naar deze zeldzame vlinder. * Op Prinsjesdag, de dag dat onze koning Willem IV de troonrede voor heeft gelezen, vertelt kunsthistoricus Geert het verhaal achter het standbeeld van een van zijn voorvaderen in Breda.

Épisode 113 - Aflevering 113

20 septembre 2023

De bewoners van Soesterhof hebben het voor elkaar gekregen om van een oud NS-rangeerterrein een groene ecologische en sociaal duurzame wijk te maken. Een bijzonder project waar het prettig wonen is. * Alain Caron duikt in de wereld van zeegroenten. In Zeeland snijden Jan en Frans elke dag verse lamsoor in de Westerschelde, maar kweken ook zeekraal in hun kwekerij bij Kruiningen. En een zeegroente, die Alain nog niet eerder zag: zeebanaan. * Pinstriper Lot schildert als enige vrouw in Nederland fijne lijnen. Haar eigen ontwerpen of belettering in opdracht, maakt ze op motoren, auto's, helmen en muziekinstrumenten.(

Épisode 114 - Aflevering 114

21 septembre 2023

Het oude, kleurrijke dijkhuisje van Karin en Paul staat vol leuke rariteiten. Van kleins af aan is het voor Karin een sport om tweedehands interieurparels te vinden en dat is te zien. * In de serie Leon bij de zuiderburen kan Gent niet ontbreken. Chef-kok Leon bezoekt Jeroen die een typische Gents drankje brouwt van vlierbloesem. Deze wordt gekweekt door Bart, die al als jongetje droomde van een leven als boer en die zich nu jaren later als een god in België waant. * Nette, aangeharkte tuintjes geeft oud-hovenier Cor van Esch geen voldoening meer. Hij besluit van zijn eigen tuin een wilde natuurtuin te maken, met veel wilde dieren.

Épisode 115 - Aflevering 115

22 septembre 2023

In de oudste boerderij van Vlijmen leeft de Brabantse Marie alsof de tijd al 100 jaar stilstaat. Ze slaapt in een oude bedstee, breit haar eigen borstrokken en teelt groenten in haar 'moeshof'. * Sharon maakt een monchoutaart met kersen en kandijkoeken. * Nieuwe-tuinexpert Niels gaat naar Zundert, waar Sharon na haar scheiding met haar zoon Bram woont. De voortuin moet nodig worden opgeknapt. Niels maakt er een sfeervolle plek voor beiden. * Een 100% biologische stoel. Gert-Jan maakt in Noord-Nederland stoelen van biologisch gekweekte hennep. De stoel kan oneindig hergebruikt worden. Duurzame-lifestyle-expert Marieke bezoekt de hennepvelden.

Épisode 116 - Aflevering 116

25 septembre 2023

Midden in het groen in het Zuid-Hollandse Groot-Ammers wonen Chantal en Merijn samen met hun drie kinderen in een voormalige melkveehouderij. Het Pippi Langkous-achtige huis zit vol kleur en oude elementen. Met hun grote moestuin probeert het gezin zo zelfvoorzienend mogelijk te leven. * Culinair schrijver Nadia Zerouali maakt een heerlijk gerecht dat niet kan mislukken: gevulde Maroc-broodjes met artisjoksoep. * Van kunstenaar in de Randstad tot schaapherder in Zuidoost-Friesland: samen met haar Drentse heideschapen en hond Bamboe beheert Hilde Groen verschillende natuurgebieden, zoals de prachtige, bloeiende heide van het Katlijker Schar.

Épisode 117 - Aflevering 117

26 septembre 2023

In voormalig bolwerk Sterrenburg in Utrecht wonen nu jonkheer Jacob Six en zijn jonkvrouw Carolien. De eeuwenoude woning is gevuld met de unieke kunstcollectie van Jacob en zijn familie. * Ramon maakt Portuguese pastéis de nata, heerlijke taartjes met custardvulling. * Dicht bij de Amsterdamse haven ligt de Houtrak, een natuurgebied dat van oudsher onder invloed van brak water staat, met als hoogtepunt manshoge lila bloeiende zeeasters en foeragerende lepelaars. * Rogier van Vugt laat de Clusiustuin van de Hortus Leiden zien, waar geneeskrachtige planten staan. Hij vertelt over de herkomst en de verzorging van de bekende supermarktkruiden.

Épisode 118 - Aflevering 118

27 septembre 2023

Van de wilde plannen voor de inrichting van de Haagse portiekwoning van de 29-jarige Fleur komt niks terecht. Een jaar na de verhuizing weet ze nog steeds niet hoe ze het moet aanpakken. Interieurstylist Theo-Bert helpt haar aan een fijne woonkamer. * Alain bezoekt de biologische varkenshouderij van Bas Antonissen aan de rand van Rucphen. Hier genieten zijn varkens van de ruimte en een heerlijk modderbad. Maar ook de biggetjes krijgen hier alles wat ze nodig hebben. * In Utrecht wordt met paard en wagen gehooid. In stadspark Bloeyendael ruimt boer Dirk met hulp van buurtbewoners en zijn Gelderse paarden het met de hand gemaaide gras op.

Épisode 119 - Aflevering 119

28 septembre 2023

Koen en Fadime wonen zeer efficiënt op 45 vierkante meter in Amsterdam. Hun grootste trots: de zelfontworpen alles-in-een-waskast en een tv-slider. * Sharon maakt een aardappelschotel met gerookte zalm, met daarbij oma's ijsbergsla. * De natuur in de Weerribben gonst in de zomer van het leven. Libelle-liefhebber René Manger stapt op de boot en laat zijn fascinatie voor dit kleurrijke vliegende insect zien. * In Hardenberg heeft oldtimerrestaurateur Niels Pasman een passie voor Franse klassiekers. Hij neemt een eend en een foodtruck met liefde onder handen; van het technische gedeelte van de motor tot aan de restauratie van de carrosserie.

Épisode 120 - Aflevering 120

29 septembre 2023

In Noord-Holland wonen Zoë en Jan op hun varende woonschip. In de zomer genieten ze volop van de wilde waltuin en varen ze regelmatig met of zonder vrienden naar de horizon. * In Nederland wordt er maar weinig suikermais geteeld én gegeten. Als het aan teler Adjan Vos ligt, komt daar snel verandering in. Op zijn land groeien sinds 2021 eetbare maiskolven. Ramon weet wel raad met de vers geoogste suikermais. * Tegels eruit en planten erin. Samen met Jan en Simon legt tuinexpert Manon Wijermars in Dordrecht een nieuw, groen schoolplein aan, van hoog gras, wilde bloemen en inheemse struiken, tot moestuinbakken, avonturenpaadjes en een wadi.

Épisode 121 - Aflevering 121

2 octobre 2023

Florine en Thijs verruilden vier jaar geleden hun pas verbouwde woning voor een mobiel onderkomen. Sindsdien reizen ze de hele wereld over, samen met dochter Doris. Behalve in de zomer, dan woont het jonge gezin in Wieringen in hun opgeknapte stacaravan. * Chef-kok Rosah is in Uffelte, waar Bernard als een van de eerste in Nederland sinds 2010 kiwibessen teelt. Na een moeilijke tijd, waarbij de oogst jaren op rij verloren ging, komen de bessen nu met bakken vol van de plant. * In Nijmegen ligt de schilderachtige jonge tuin van Karin en Geert. In twee jaar tijd hebben ze hun saaie tuin omgetoverd tot een kleurrijke bloemenweelde.

Épisode 122 - Aflevering 122

3 octobre 2023

In het Gelderse Epse wonen Wendy en Niek met hun drie dochters in een heerlijk gezinshuis, omringd door heel veel groen. In de enorme tuin ligt een zwemvijver en staat ook de woning van de ouders van Wendy. * Chef-Kok Sharon de Miranda gaat aan de slag met de Afrikaanse graansoort fonio. Ze combineert het met een malse kerrie-runderstoof. * Samen met veel andere gezinnen een boerderij runnen, dat kan op Herenboerderij Wenumseveld. De familie Maatkamp trekt er meerdere keren per week op uit om mee te helpen met onder andere de verzorging van de dieren.

Épisode 123 - Aflevering 123

4 octobre 2023

In een opgeknapte boerderij genieten Lucia en haar hulphond Joey van het buitenleven. Haar interieur is op stijlvolle wijze aangepast aan haar rolstoel. * Groenteteler Frank zorgt zo goed voor zijn bodem, dat zijn groenten meer voedingswaarden bevatten. Onze nieuwe chef-kok Geneal proeft deze en maakt er een lekker gerecht mee. * Op dierendag zet kunsthistoricus Geert de grote kunsthond Mannes bij station Assen in het zonnetje. * Het vernietigen van eendenkroos kost de gemeente Rotterdam veel geld. Duurzame lifestyle-expert Marieke bezoekt Hidde en Leon die van eendenkroos plantaardige tegels maken met inheemse zaden en zo de stad vergroenen.

Épisode 124 - Aflevering 124

5 octobre 2023

Gabrielle en Hille werden gek genoeg op slag verliefd op een voormalig slachthuis in Zaandam. Al zes jaar wonen ze in het kantoorgebouw. Op de plek waar het vlees werd gekeurd is nu de woonkamer. * Chef-kok Ramon Brugman maakt een eenvoudig, maar smaakvol gerecht: krieltjes met kaas uit de oven met daarbij gehaktballetjes en groentesaus. * Vogelaar Camilla is in het ongerepte natuurgebied de Dollard, helemaal in het uiterste puntje van noordoost Groningen. Deze plek staat bekend als de kraamkamer voor de zeehonden, maar bij het droogvallen van het wad laten ook vele wad- en watervogels zich zien, waaronder grote aantallen steltlopers.

Épisode 125 - Aflevering 125

6 octobre 2023

Architectuurhistoricus Valentijn is in het Diagoonhuis. Deze experimentele nulwoning, eind jaren 60 ontworpen door architect Hertzberger, was een kritische reactie op het standaard rijtjeshuis. Bewoner Robert toont het speelse karakter van zijn huis. * In Zevenaar bezoekt Alain de boerderij van de familie Arns. Waar eerst Hollandse koeien graasden, liggen nu Aziatische buffels ontspannen in het hooi. Van hun verse melk wordt in de kaasmakerij de lekkerste mozzarella en burrata gemaakt. * De BinnensteBuiten-moestuin rolt het najaar in en dat betekent uien oogsten. Van de opbrengst maakt zij een mooie uienvlecht.

Épisode 126 - Aflevering 126

9 octobre 2023

Het huis van Tessa, Jaap en hun kinderen in Noordbroek staat bekend als de woning met het torentje. Nog dagelijks luidt vanuit hier het carillon. Na een ingrijpende verbouwing is de oude onderwijzerswoning een familiehuis vol pasteltinten en grafische prints. * Chef-kok Ramon laat zien hoe je zelf volkorencrackers kan maken. Met daarop zalmfilet américain, een smeuïg smeersel van verse zalm. * In Leiden ligt het Singelpark, het langste park van Nederland. De inwoners van Leiden onderhouden dit park grotendeels zelf. Cecile Verburg laat o.a. de Pelgrimtuin zien die gereconstrueerd is naar de 17e eeuw, toen er veel pelgrims in Leiden woonden.

Épisode 127 - Aflevering 127

10 octobre 2023

In het oer-Hollands polderlandschap van Oud-Alblas staat de molen van Egbert en Yvonne, die al sinds 1866 het water van de polder bemaalt naar de rivier de Alblas. Ook Egbert en Yvonne houden de molen draaiende. * Sharon maakt een heerlijke snelle lasagne uit de pan met een salade van radijsjes. * Tuinspecialist Niels is in Hilversum waar Linda Versluis met haar gezin woont. De tuin was jarenlang van de kinderen maar nu ze ouder zijn, wil Linda de tuin weer naar eigen smaak inrichten. * In de Hortus Leiden neemt Rogier ons mee in de sprookjesachtige wereld van de waterplanten en lotusbloemen.

Épisode 128 - Aflevering 128

11 octobre 2023

In Eindhoven wonen Hava en Jafarali met hun kinderen in een voormalig Philips-huurhuis. Ze hebben de buurt zien veranderen, net als hun interieur, dat wel 40 keer is veranderd. * In de serie Leon bij de zuiderburen laat Leon zich culinair rondleiden in Leuven, door oud-studiegenoot Jeroen Meus, tevens Vlaamse tv-kok én ereburger van de stad. Ze proeven Leuvense paté met rabarber en peperkoek en ze bezoeken twee broers die met hun vader bier brouwen met hop en gerst van eigen teelt. * Volgens wespenvriend Sjoert heeft dit insect onterecht een slecht imago. Hij zet zich ervoor in om te laten zien dat de wesp een fascinerend en nuttig insect is.

Épisode 129 - Aflevering 129

12 octobre 2023

Huib en zijn zoons willen maar wat graag een mooie plek voor hun vele gitaren en piano, want jammen doen ze het liefst samen. Interieurstylist Theo-Bert helpt de familie aan een kleurrijke plek voor al hun instrumenten. * Chef-kok Ramon is in Groningen, in het dorpje Kiel-Windeweer. Hier ontmoet hij Pieter en Lotte. Zij brengen een oer-Hollands maar zeldzaam runderras weer terug in het landschap: de Groninger blaarkop. * In de nieuwe Serie 'Anne bij de kwekers' ontmoet duurzame tuinvrouw Anne Wieggers haar grootste groene helden. Vandaag duikt zij met Jasper Helmantel in zijn wereld van wilde, inheemse plantenzaden.

Épisode 130 - Aflevering 130

13 octobre 2023

Lenneke en Joey verruilden Rotterdam voor rust in Krimpen aan de IJssel. Ze werden verliefd op een houten dijkhuis dat aanvoelt als een fijne boomhut. Samen met hun dochters genieten ze van de ruimte binnen en het groen buiten. * Alain Caron is in Balkbrug. In de wijngaard van de familie Huisman klinkt klassieke muziek, van Mozart tot Vivaldi. De familie stelt dat hierdoor hun opbrengst is verviervoudigd. Alain onderzoekt hoe dit kan. * Noordvoort is een strandreservaat in de Randstad, drie km strand waar de natuur voorrang krijgt. Het is een rustplaats voor vogels en zeehonden. Boswachter Thomas vertelt over de bijzondere natuurwaarde.

Épisode 131 - Aflevering 131

16 octobre 2023

In hartje Den Bosch is het oude Claraklooster van de zusters Theresianen omgebouwd tot appartementencomplex. Evita en Vincent wonen in de voormalige ontvangstruimte en Mirthe woont in de kapel van het gebouw. Hier zijn nog de originele elementen uit de de 13e eeuw te zien, zoals muurschilderingen en een prachtig, enorm raam. * Chef-kok Geneal Harreman maakt pompoen-tarte tartin met gebakken peer en een salade met balsamico. * De schorren en slikken in Sint Annaland in Zeeland zitten vol bijzondere planten en dieren. Dat heeft alles te maken met eb en vloed en het zoute water. Boswachter Marieke loopt door het gebied.

Épisode 132 - Aflevering 132

17 octobre 2023

Wonen op 16 m2 met baby. Pieter en Alieke bewijzen met hun zelfgebouwde huisje in het groen dat dit kan. * Je kunt Wim en Tonny in Ospel de slakkenkoningen van Limburg noemen, want ze hebben een heuse slakkenboerderij. Hier proberen ze heel Nederland en ook chef-kok Rosah aan de gros gris-slak te krijgen. * Het is dit jaar twintig jaar geleden dat de Twentse dichter/schrijver Willem Wilmink overleed. Kunsthistoricus Geert bezoekt een kunstwerk in Oostmarsum ter nagedachtenis van hem. * In Nederland worden jaarlijks 1,5 miljoen matrassen afgedankt. Marieke Eyskoot bezoekt een fabriek in Brabant die een oplossing heeft voor deze berg matrassen.

Épisode 133 - Aflevering 133

18 octobre 2023

Op de Veluwe, in het pittoreske Uddel, woont Renée Provily met haar twee kinderen in de natuur met veel dieren. De honden, katten en paarden van Renée hebben alle ruimte. * Huis en haard achterlaten voor het boerenleven in Lekkerkerk; Jan Herm ging het avontuur aan met zijn grote liefde Jan. Chef-kok Sharon ontmoet ze in de melkput en proeft de kaas waar met passie en ambitie aan gewerkt wordt. * Het landschap succesvol herstellen? In de Ooijpolder is van een saai biljartlaken een gevarieerd en biodivers landschap gemaakt, waar van alles zoemt en bloeit. Initiatiefnemer Jaap Dirkmaat legt uit hoe belangrijk maar ook hoe simpel dit herstel is.

Épisode 134 - Aflevering 134

19 octobre 2023

Als begin dertiger wonen in een groot rijksmonument in Leeuwarden. Ruthger en Marijn genieten in het statige pand vol historie en verhalen. De heren hebben liefde voor oude details en dat zie je overal in hun droomhuis. * In de IJsselklei bij het Gelderse Empe groeit hop tot aan de hemel. Jeanine en Pieter telen op kleine schaal zeven verschillende soorten. * Chef-kok Ramon kraakt zijn culinaire brein en gebruikt de hop in een verrassend gerecht. * Op landgoed Zwaluwenburg, bij de Veluwe, is het een bloemenpracht. Tuinbaas Wilfred laat zien welke planten eetbaar zijn en welke bijzondere eigenschappen de verschillende soorten hebben.

Épisode 135 - Aflevering 135

20 octobre 2023

De buitenkant van de watertoren in Schoonhoven lijkt op een sprookjespaleis. Finn huurt dit rijksmonument uit 1901 en richt het in met eerbied voor de originele stijlelementen. * In Velp stijgt Alain met meesterkok Angelique Schmeinck op in een luchtballon voor een diner op grote hoogte. Hier kookt zij als enige ter wereld met de hete lucht van de ballon, want met een volume van 10.000 m3 en op 45 meter hoogte fungeert deze als een heteluchtoven. * Tegels eruit en planten erin. Samen met Jan, Simon en de leerlingen van openbare basisschool De Keerkring in Dordrecht legt tuinexpert Manon de laatste hand aan het gloednieuwe, groene schoolplein.

Épisode 136 - Aflevering 136

23 octobre 2023

Marloes en Ronald uit Grootebroek weten zich geen raad met de indeling van hun woonkamer vol ramen, kleine muren en een speelhoek die steeds uitbreidt. Interieurstylist Theo-Bert schiet te hulp. * Culinair schrijver Nadia maakt een herfstdessert: gevulde appels met rijstepap en afgetopt met pruimenjam. * In een voedselbos in Koedijk mag alles en moet niks. Oprichter Inge noemt het een bron van groen geluk en gezondheid. Als het even tegenzit in het leven, dan helpt dit bos je weer op weg, dat ervaart menig vrijwilliger. * Rogier van Vugt vertelt over de overeenkomsten tussen de ficus en de vijg en waarom een vijg geen vrucht is.

Épisode 137 - Aflevering 137

24 octobre 2023

In het Rotterdamse rijtjeshuis van de Nederlandse Victor en de Griekse Maria zitten veel handigheidjes. De architecten hebben over elk hoekje nagedacht. * Boswachter Marieke is aan de noordoever van de Lek. De bolwerken hier werden gebouwd met hetzelfde doel: de verdediging van Fort Honswijk. Marieke ziet de verdedigingsmechanismen; van beplanting tot waterbarrières. * In het Utrechtse Achterveld werken restauratiebeeldhouwer Koen en zijn neefje Tim aan de ornamenten van de Domtoren. De meester en zijn leerling gebruiken oude technieken, gecombineerd met moderne technologie. Puur vakwerk dat nog maar door weinigen wordt uitgevoerd.(

Épisode 138 - Aflevering 138

25 octobre 2023

Aan de haven van Medemblik wonen Richard en Kim in een monumentale woning uit 1650. De oude elementen van het huis in combinatie met een moderne uitbouw en tweedehands designklassiekers geven een leuk contrast. * Chef-kok Leon gaat naar Het Land van Herve in Wallonië. Hier bezoekt hij Antoine die echte Luikse stroop maakt van appels en peren. En hij ziet hoe Madeleine als enige overgebleven kaasmaker nog authentieke rauwmelkse hervekaas maakt. * In de BinnensteBuiten-moestuin is de zadenoogst begonnen. Van strobloemen en vingerhoedskruid, tot lathyrus en wilde inheemse bloemen in de weide. Duurzame tuinvrouw Anne laat alle tips en trucs zien.

Épisode 139 - Aflevering 139

26 octobre 2023

Het Teylers Hofje in Haarlem is sinds 1787 bewoond door oudere alleenstaande vrouwen en tot op de dag van vandaag wonen er nog steeds 22 alleenstaande vrouwen rondom de mooie binnentuin. Architectuurhistoricus Valentijn neemt een kijkje. * In aanloop naar Halloween gaat chef-kok Rosah langs bij Paul. Op zijn pompoenenkwekerij in het Zeeuwse Geersdijk heeft hij meer dan 50 soorten pompoen. * De kasteeltuinen in Arcen zijn nu één grote kleur- en geurexplosie, want de herfst heeft z'n intrede gedaan. Chantal Rijnen werkt op het landgoed met de seizoenen mee. De herfst is haar favoriet.

Épisode 140 - Aflevering 140

30 octobre 2023

Het Teylers Hofje in Haarlem is sinds 1787 bewoond door oudere alleenstaande vrouwen en tot op de dag van vandaag wonen er nog steeds 22 alleenstaande vrouwen rondom de mooie binnentuin. Architectuurhistoricus Valentijn neemt een kijkje. * In aanloop naar Halloween gaat chef-kok Rosah langs bij Paul. Op zijn pompoenenkwekerij in het Zeeuwse Geersdijk heeft hij meer dan 50 soorten pompoen. * De kasteeltuinen in Arcen zijn nu één grote kleur- en geurexplosie, want de herfst heeft z'n intrede gedaan. Chantal Rijnen werkt op het landgoed met de seizoenen mee. De herfst is haar favoriet.

Épisode 141 - Aflevering 141

31 octobre 2023

De gele courgette is minder bekend dan de groene. Als het aan Rob en Leontien in het Limburgse Neer ligt, komt daar verandering in. Ze zijn een van de weinigen in Nederland die gele courgette telen. Alain neemt een kijkje op hun boerderij. * Vijftien jaar geleden was het Panderplein in Den Haag volgens bewoonster Annechien een binnenstedelijke woestijn met plukjes schaamgroen. Zij start een project om van de stenen binnentuin een aangename groene plek te maken. * In zijn atelier in Amsterdam werkt haarwerkspecialist Sjoerd aan de mooiste haarstukken. Met precisie creëert hij pruiken voor mensen die om medische redenen hun haren verliezen.

Épisode 142 - Aflevering 142

1 novembre 2023

De centrale zigzaggende trap is de blikvanger in het huis van Jasper en zijn gezin in Utrecht. Jasper ontwerpt en bouwt het huis helemaal zelf en geniet van de lichtinval op de acht woonlagen. * Chef-kok Sharon maakt zelfgemaakte tortillawraps met krokante bloemkoolnuggets. En daar mag een lekkere yoghurt-knoflooksaus niet bij ontbreken. * Van eentonig grasland naar wilde natuur; tien jaar lang wordt er geëxperimenteerd in Malden met een cirkelvormige kruidentuin, moestuin, voedselbos en natuurlijke ruigte. Het resultaat: een eetbaar paradijs voor mens en dier.(

Épisode 143 - Aflevering 143

2 novembre 2023

Inge Becka ruilt vijftien jaar geleden de stad in voor het platteland. Haar oog valt op een vrijstaande rentenierswoning uit 1880, met een ruime stolpwoning eraan vast in Westbeemster. * Chef-kok Ramon maakt een klassiek Frans gebakje dat vernoemd is naar een wielrenwedstrijd: de Paris Brest. * Op Allerzielen zijn we in het Bos der Omarming. Dit rouwbos voor overleden kinderen vol magische bomen en symboliek biedt een plek voor rouw, ontmoeting en kracht. * Het klimaat verandert: hevige regenbuien en droogte komen steeds vaker voor. Marieke Eyskoot bezoekt de Green Village van de TU Delft waar oplossingen voor een beter klimaat getest worden.(

Épisode 144 - Aflevering 144

3 novembre 2023

In het Limburgse Posterholt woont Petra samen met haar dochter en kleindochters op het landgoed van Kasteel Aerwinkel, ontworpen door de beroemde architect Pierre Cuypers. Langs de Maas zijn de Maasheggen te vinden vol sleedoorn, wilde rozen en meidoornbessen. Maarten Pillen maakt er een bijzondere siroop van. Chef-kok Alain Caron proeft en kookt ermee. * Wie wordt de Nederlands Kampioen tegelwippen dit jaar? Zeven winnaars van de titel 'publiekswipper van de maand' strijden om de titel. Twee genomineerden laten hun tuin zien.

Épisode 145 - Aflevering 145

6 novembre 2023

In de werkkamer van Ingrid en Jan is het een constant geschuif met spullen. De zeventigers studeren graag en willen daar een geschikte ruimte voor hebben. Theo-Bert helpt. * In aanloop naar de verkiezingen kookt chef-kok Ramon met politici van de verschillende partijen. Hij gaat op zoek naar de culinaire mens achter de politicus. Vandaag kookt hij met Rob Jetten, lijsttrekker van D66, die dol is op koken, zijn kookclub en de Indische keuken. * De Nieuwe Driemanspolder bij Zoetermeer is een vogelparadijs. Vogelaar Camilla spot hier kluten, kleine plevieren en steltlopers. Vogels komen hier uitrusten op weg naar hun overwinteringsgebied.

Épisode 146 - Aflevering 146

7 novembre 2023

Bart en Karin hebben nog een klein zetje nodig om het roer om te gooien. Als ze op tv een pleidooi zien voor eenvoudiger wonen, besluiten ze hun huis in te wisselen voor een tiny villa. * In Schagerbrug bezoekt chef-kok Rosah de geitenboerderij van Theo, waar hij nog op ambachtelijke wijze geitenkaas en yoghurt maakt. Rosah helpt en knuffelt graag met de net geboren geitjes. * Tuinspecialist Niels is bij Yvette en Ed. Ze hebben in hun tuin een waterprobleem, omdat de grote taxushaag al het grondwater weghoudt van het gras. Daardoor wordt de grasmat dor en onooglijk. Niels heeft de oplossing. * Rogier van Vugt vertelt over de bananenplant.

Épisode 147 - Aflevering 147

8 novembre 2023

De mooiste trap van Nederland bevindt zich in het Amsterdamse appartement van Jan Hoek. Ook de rest van zijn interieur is een kleurrijke verzameling: je kijkt je ogen uit. * In de serie Leon bij de Zuiderburen bezoekt chef-kok Leon de Ardennen, waar hij gaat vliegvissen met Dany in de rivier de Ourthe, vól forellen. En hij bezoekt de biologische boerderij van Vanessa en Patrick, die Ardenner vleeswaren in hun slagerij maken. * In Zwolle geeft Christiaan tweedehands planten een nieuw leven in zijn straatboerderij. De gratis planten worden in de versteende voortuinen van sociale huurwoningen aangeplant. Goed voor de biodiversiteit!

Épisode 148 - Aflevering 148

9 novembre 2023

Het huis van Vok en Roelof uit 1621 in het historische centrum van Hoorn is met liefde opgeknapt. In de slaapkamer zit nog een oude doorgang naar een voormalig klooster. * In aanloop naar de verkiezingen kookt chef-kok Ramon met politici van verschillende partijen. Vandaag kookt hij met Lilian Marijnissen, lijsttrekker van de SP. Ze is dol op eten, haar oma's hete bliksem en haar hond. Ramon verrast haar met een lasagne van aubergine. * Natuur-beleef-expert Tim Hogenbosch is op een basisschool in Gorssel. Hij gaat met meester Martijn en juf Saskia mee naar de schoolmoestuin en ziet hoe de kinderen zelf kruidenboter maken met de verse kruiden.

Épisode 149 - Aflevering 149

10 novembre 2023

In de Houthavens van Amsterdam laten Daan en Maartje een huis bouwen van vijf woonlagen. Hun indeling is allesbehalve standaard. Hun dochters hebben zelfs een hele verdieping als speelruimte. * Alain Caron bezoekt in Warmond Joost, die op zijn boerderij biologische kaas maakt. Een man met een missie: hij wil binnen de landbouw de klimaatuitdagingen aanpakken. Samen met college Fennie en boeren uit de omgeving willen zij boer en buurt verbinden. * In de achtertuin van Jochem in Beek wemelt het van de beestjes. De gewone slobkousbij, de kattenstaartdikpoot en het klein vliegend hert. De wilde inheemse planten trekken meer dan 2.000 soorten aan.

Épisode 150 - Aflevering 150

13 novembre 2023

In Geertruidenberg zijn klapstoelen en popcorn vervangen voor een Balinese binnentuin en speelgoed. De oude bioscoop is de woning van Evert, Margot en hun zonen. * Voor deze verkiezingen kookt chef-kok Ramon met politici, op zoek naar de culinaire mens erachter. Hij maakt voor Joost Eerdmans, lijsttrekker van JA21, zijn lievelingsdessert: Haagse bluf. * Boswachter Marieke is in de Millingerwaard bij Nijmegen. In de herfst ziet het er rood en paars van de meidoorn- en sleedoornbessen. Ook andere planten hebben bessen, zaden en noten gemaakt. Het wachten is op de wind, het water en de dieren om ze te verspreiden, een natuurlijk knap proces.

Épisode 151 - Aflevering 151

14 novembre 2023

In Utrecht hebben Hans en Roberto een woning volledig naar hun wensen verbouwd en verduurzaamd. Het eindresultaat: een mix van mediterrane kleuren en design. * Chef-kok Geneal ontmoet in Almere Guno, die tot enkele jaren geleden kampte met psychische problemen. Dankzij zijn geloof en liefde voor tuinieren, dat hij al van jongs af aan meekreeg vanuit Suriname, herontdekt hij zijn kracht. Nu teelt Guno met succes biologische Surinaamse groenten op Hollandse bodem. * Inge woont in een appartement in Amsterdam, maar heeft haar eigen stadstuin in de tuinen van West, waarin ze haar fantasie de vrije loop laat en een eigen wereldje creëert.

Épisode 152 - Aflevering 152

15 novembre 2023

Wonen in een oud schippershuisje dat volhangt met antieke klokken. De Groningse Bram en Marloes zijn liefhebbers en verzamelaars. Elke dag doet Bram een ronde om de 40 staartklokken op te winden. * Voor de verkiezingen kookt chef-kok Ramon met politici. Henri Bontenbal, lijsttrekker van het CDA, houdt van grote pastaschelpen, gevuld met ricotta en spinazie in tomatensaus. Nu nog hopen dat ze net zo lekker zijn als die van zijn vrouw. * Bramenstruiken vol boomkikkers, poelen vol padden en hagedissen die zich opwarmen op de vele zandstrandjes. In het Drents-Friese Wold heeft bioloog en natuurfotograaf Edo een eigen natuurparadijsje gecreëerd.

Épisode 153 - Aflevering 153

16 novembre 2023

Klusgekken Yaudi en Patrick dromen van een bijzonder woonhuis als ze de oude basisschool van het Brabants dorp De Heen tegenkomen. Na een lange verbouwperiode hebben ze nu heerlijk veel ruimte voor het gezin met vier dochters. * Alain Caron ontmoet Nederlands grootste chefs in Alain ziet Sterren. Dit keer is hij in Utrecht voor een hele bijzondere sterrenchef: onze eigen Leon Mazairac, die dit jaar zijn eerste ster ontving. * John en Jan kochten twintig jaar geleden hun eerste Ouessantschapen en raakten verknocht aan de kleine schapen. Daar bleef het niet bij: hun erf in het Drentse Exloërveen vult zich met dwerggeiten en krielkippen.

Épisode 154 - Aflevering 154

17 novembre 2023

In Utrecht verbouwen Deborah en Rick hun ark tot een heerlijke gezinsboot. Een bijzondere plek, want in de wijk Lombok leerden ze elkaar kennen. * Voor de verkiezingen kookt chef-kok Ramon met politici. Vandaag maakt hij voor Dilan Yesilgöz-Zegerius, lijsttrekker van de VVD, haar lievelingsgerecht van vroeger: Turkse yoghurtsoep met munt. Voor Ramon een uniek gerecht. Het wordt voor hem de eerste keer dat hij yoghurtsoep gaat maken. * Tuinexpert Manon gaat samen met Simon aan de slag in voedselbos Klein Dongen. * Kunsthistoricus Geert Pruiksma bezoekt het Grote Trechterman-kunstwerk langs de A27 bij Breda.

Épisode 155 - Aflevering 155

20 novembre 2023

In Diepenheim woont Jackie met haar man onder de grond. Vanaf de weg is van hun droomvilla niets te zien. Op deze wijze wordt het weelderige landschap niet verstoord. * Chef-kok Ramon Brugman kookt met politici. Vandaag staat hij in de keuken met Jesse Klaver. De fractievoorzitter van GroenLinks houdt enorm van koken. Van zijn Indonesische oma heeft Jesse een berg kookkennis meegekregen. Zijn lievelingsgerecht is vega boemboe bali met atjar tjampoer. * Boswachter Marieke Schatteleijn is op de Galgenberg op de Utrechtse Heuvelrug. Al 45 jaar wordt hier niks aan het bos gedaan. In dit bosreservaat mag het bos zijn eigen gang gaan.

Épisode 156 - Aflevering 156

21 novembre 2023

Een arbeidershuisje in Burdaard is rond 1960 van binnen geheel beschilderd door bewoner Ruurd Wiersma. Valentijn bezoekt het huisje in Friesland. * Chef-kok Rosah bezoekt de melkveehouderij en kaasmakerij van de familie Ansems, waar kalfjes bij hun moeder lopen, varkens in de modder wroeten en de weides vol kruiden staan. Rosah helpt met het verplaatsen van de stierkalveren naar het natuurgebied. * Café au lait, Schipper's Bronze en Totally Tangerine. Het is nazomer en de dahlia's van tuinbloemist Marieke zijn op hun hoogtepunt. Samen met haar man heeft zij op landgoed Den Treek in Leusden een uitbundig bloeiende tuin aangelegd.

Épisode 157 - Aflevering 157

22 novembre 2023

Mena en Bart wonen sinds zeven jaar in Alkmaar. In de slaapkamer hebben ze de vloerbedekking van de oude bewoners nog liggen en snel gordijnen opgehangen om deze later te vervangen. Nu is het tijd om interieurstylist Theo-Bert Pot in te schakelen. * Chef-kok Sharon maakt een winterse plaattaart met stoofperen, camembert en walnoten. * Op de dag van de verkiezingen bezoekt kunsthistoricus Geert een kunstwerk van de gebroeders De Witt, die aan de basis stonden van onze parlementaire democratie. * In het Gelderse Empe maakt Erik Daaleman met de hand en met de allerbeste materialen nog zadels op maat voor ruiter en paard.

Épisode 158 - Aflevering 158

23 novembre 2023

In Vinkeveen bouwen Cora en Dick een energiezuinige, levensloopbestendige ark op een historische plek: een legakker. Vanaf hun ligplaats werden vroeger groente en fruit naar de veiling gevaren. * Chef-kok Geneal maakt een gerecht met orzo en een gevulde portobello. Het gerecht gaat, net zoals lasagne, de oven in. * Rogier laat zien dat in de kas van de Hortus van Leiden naast planten ook ander leven is. * Iedereen kent de zware houten bok en springkast uit het gymlokaal, maar wat gebeurt ermee als ze worden afgedankt? Duurzame lifestyle-expert Marieke gaat naar Stefan en Jan-Willem, die daarvoor een mooie herbestemming hebben gevonden.

Épisode 159 - Aflevering 159

24 novembre 2023

Glas-in-lood, hoge en-suite-deuren en gezandstraalde ramen. Coby en Martin troffen hun statige jaren 20-woning in Helmond aan als één bouwval, maar maakten er hun paradijs van. * Sharon bezoekt Harm en Rieky die op biologische wijze hazelnoten kweken bij hun oude familieboerderij in de Achterhoek. Harm was vroeger leraar techniek, dus de schuur staat vol zelfgebouwde apparaten om het werk makkelijker te maken. * Duurzame-tuinvrouw Anne geniet nog één keer van de winterse weldaad in de BinnensteBuiten-moestuin. Na twee seizoenen gaat het hek dicht en krijgt de tuin een nieuwe bestemming.(

Épisode 160 - Aflevering 160

27 novembre 2023

In het huis van Marije en Andy in Hengelo is het altijd zomer. Overal zijn vrolijke bloemenprintjes in allerlei kleuren te zien. De oude elementen van de woning uit 1910 hebben ze gecombineerd met hun eigen eclectische stijl. *Chef-kok Leon Mazairac maakt in zijn BinnensteBuiten-keuken heerlijke gerechten. Hij bereidt een met gemarineerde vis gevulde koolrabi en gepofte biet met scholfilet en salade van paarse wortel. * In het Brabantse Schijf heeft Willemien haar eigen hobbyboerderij gecreëerd met wel meer dan 150 dieren. De mini-ezels hebben een speciaal plekje, want deze ezeltjes zijn de grote passie van de hobbyboerin.

Épisode 161 - Aflevering 161

28 novembre 2023

In Berlicum wonen Joeri en Greta op landgoed De Wamberg in een zelfontworpen houtenskeletbouwwoning. Dankzij de grote raampartijen genieten ze de hele dag van de natuur en het dierenleven rondom het huis. * Chef-Kok Sharon maakt in een handomdraai een lekkere en gezonde auberginecurry met bloemkoolrijst. Daarbij serveert ze een friszoete appelchutney. * Glazenier Fernando heeft van zijn grote liefde voor glas-in-lood zijn beroep gemaakt. Opgroeiend in Portugal is Fernando van kinds af aan al gefascineerd door de raampartijen in de katholieke kerk. Voor de liefde verhuist Fernando naar Nederland en hier maakt hij de mooiste ramen.

Épisode 162 - Aflevering 162

29 novembre 2023

Op het Amsterdamse IJburg woont kunstenaar Noor met haar gezin in een moderne atelierwoning. Het huurhuis staat vol met prachtige tweedehands designmeubels. De Amsterdamse houdt van vintage, recyclen én van zelf creëren en dat is overal te zien. * Chef-kok Ramon bezoekt een bijzondere plek in het Overijsselse Vechtdal. Hier hebben Henk en Wilma een theeplantage. Gemengd met kruiden uit eigen tuin geven ze een lokale draai aan een heerlijk, warm drankje. * Boswachter Marieke is in Twente, op zoek naar het onontgonnen en pure hoogveen van de Engbertsdijksvenen, een relatief onbekend gebied vol veenmossen.

Épisode 163 - Aflevering 163

30 novembre 2023

In Tiel wonen Fons en Cora in het oude postkantoor. De ramen van vijf meter hoog en de brede voordeur van het appartement doen nog denken aan de stapels post die vroeger in- en uitreden.* Alain Caron vaart naar het eilandje Gouden Bodem, midden in het Friese landschap. Hier laten natuurboeren Siebe en Pytsje zien hoe ze boeren en samenwerken met de natuur. * Tuinspecialist Niels Treffers mag aan de slag in een bostuin in het Veluwse Eerbeek. Ellen en Rolf missen hier privacy, ondanks al het groen. * Kunsthistoricus Geert bezoekt in het Drentse Borger een lichtbaken. Het kunstwerk lijkt net te zijn weggelopen uit een sciencefictionfilm.

Épisode 164 - Aflevering 164

1 décembre 2023

Lorraine en Sam wonen in het hippe, multiculturele Delfshaven in Rotterdam. Ze hebben van een voormalig winkelpand een heerlijke woning gemaakt. * Kiki uit Heythuysen zat al op een paard voor ze kon lopen. De grond om haar huis staat vol kippen, varkens en paarden. Nog steeds is ze straalverliefd op haar IJslandse paarden. * Sinterklaas is weer in het land. En dan zit je met deze heerlijke speculaasstaven van chef-kok Ramon sowieso gebakken. * Een broekriem van versleten fietsbanden en oorbellen van bierdoppen. Duurzame lifestyle- expert Marieke is in Gouda om te zien hoe Feiko en Julie van afval duurzame accessoires maken.(

Épisode 165 - Aflevering 165

4 décembre 2023

Op de zesde verdieping van een serviceflat in Vught wonen Frank en Gudule samen met heel veel kunst en stillevens. Na 30 jaar in een groot herenhuis te hebben gewoond, genieten ze nu in de flat van mooie werken en elkaar. * Culinair schrijver Nadia Zerouali maakt een makkelijke en snelle groente-tajine. * Boswachter Marieke ontdekt de herfst op de Kalmthoutse Heide. De mossen op het ven behouden hun groene kleur, maar de bladeren van de berken kleuren knalgeel en de rugstreeppad zoekt een rustplek voor de winter. * De begonia lijkt een suf plantje maar niets is minder waar. Rogier van Vugt laat de bijzondere soorten van de Hortus Leiden zien.

Épisode 166 - Aflevering 166

5 décembre 2023

In de Kleiburgflat in de Amsterdamse Bijlmer woont Jentie Youna samen met haar vriend. Na de renovatie trekt Jentie Youna in haar klusflat om te wonen en werken. De modefotograaf creëert hier een unieke plek. * Chef-kok Ramon is op Urk, hét vissersdorp van Nederland, om kennis te maken met plantaardige vis. Vegan visboer Simon durfde het aan om in zijn vissersdorp plantaardige vis te ontwikkelen. Ramon laat zich graag verrassen! * In het Westerveldse Bos bij Zwolle laat paddenstoelenkenner Herman Sieben diverse parels zien; van de heksenboleet tot de witte kluifzwam. Herman neemt ons mee in de mystieke wereld van de paddenstoel.

Épisode 167 - Aflevering 167

6 décembre 2023

De Hilversumse Wandelmeent is een bijzondere woongemeenschap waar samen wordt gewoond en wordt gedeeld. Architectuurhistoricus Valentijn ervaart hoe dit sociale experiment uit de jaren 70 nog steeds een succes is. * In een Twentse boerderij brouwen Jurgen en Geralda bijzondere houtgerijpte bieren. Maandenlang rijpt het vers gebrouwen bier in oude vaten waar ooit whisky, tequila, rode wijn of port in zat. Chef-kok Rosah gaat ontdekken wat dat doet met de smaak. * Bramenstruiken zijn niet populair en dat is onterecht vindt ecoloog Rense Haveman. Want dé braam bestaat niet. Er zijn namelijk wel 220 soorten met ieder een eigen verhaal.

Épisode 168 - Aflevering 168

7 décembre 2023

Arend en Trijntje wonen met hun dochter in een oud koetshuis in Twello. Het monumentale pand uit 1762 hebben ze met liefde opgeknapt. Overal vind je nog veel knipogen naar de tijd van koetsen, paarden en het oude boerderijleven. * Op het menu van chef-kok Sharon de Miranda staat de Cubaanse gehaktschotel picadillo, een gerecht boordevol smaken. * In de egelopvang in Papendrecht krijgen zieke en verzwakte egels een tweede kans. Als de egels in de kamers van de opvang eenmaal aangesterkt zijn, mogen ze in de zogenaamde 'egeltuin' van beheerder Ferry weer wennen aan het leven buiten. De verhuizing naar de tuin is altijd een spannend moment.

Épisode 169 - Aflevering 169

8 décembre 2023

In Rotterdam woont Cansu in een loft met een fenomenaal uitzicht op de Erasmusbrug. De minimalistische inrichting is voor Cansu het perfect contrast met de bruisende stad. * Culinair expert Alain Caron bezoekt in Velddriel Derk en Robin die exotische paddenstoelen kweken. In hun koelcellen is het altijd herfst en groeien shiitake, nameco en eryngii als kleine kunstwerkjes in de meest bijzondere vormen en kleuren. * De paarden van Albert en Angélique hebben in het Achterhoekse Toldijk hun eigen ecologische droomparadijs. Hier leven mens en dier in harmonie met de natuur. Op hun boerderij krijgen ook allerlei verstoten dieren een warm welkom.(

Épisode 170 - Aflevering 170

11 décembre 2023

De 85-jarige Ankie woont in een architectonische woning die in 1954 is ontworpen door haar man. Binnen lijkt het alsof de tijd stil heeft gestaan. * Ben je een liefhebber van stamppotten, maar wil je er net even een andere draai aan geven? Dan heeft Sharon de Miranda het ideale gerecht. Ze maakt een heerlijke pompoenstamppot met gekaramelliseerde uien. * Stef is al zijn hele leven gefascineerd door spinnen en heeft zijn tuin spinvriendelijk ingericht. * In Barneveld bezoekt kunsthistoricus Geert het standbeeld van Jan van Schaffelaar, een volksheld die vijfhonderd jaar geleden van de kerktoren sprong om het leven van zijn kameraden te redden.(

Épisode 171 - Aflevering 171

12 décembre 2023

In Vinkel woont Annet met haar gezin in het huis waar ze is als kind is opgegroeid. De 150 jaar oude boerderij heeft ze ingericht met eigen vondsten, zoals een pauwenstoel en een turnkast. * Chef-kok Ramon zet in een handomdraai een lekkere hartige kerriepannenkoek gevuld met prei en gehakt op tafel. Hij maakt er een yoghurt-knoflooksaus en een heerlijke salsa bij. * Bij het Gelderse Breedenbroek ligt de gigantische tuin van Wendy en Teun. Juist in het najaar komt de plek tot leven dankzij de vele kleurrijke grassen. * Duurzame lifestyle-expert Marieke Eyskoot is in Rotterdam waar ze twee ontwerpers ontmoet die servies glazuren met fijnstof.

Épisode 172 - Aflevering 172

13 décembre 2023

De 76-jarige Ineke uit Ridderkerk houdt van gezellige hoekjes en samenzijn, zeker rond de kerst. Interieurstylist Theo-Bert zorgt dat ze kerst kan vieren in een heerlijk, sfeervolle woonkamer met vrolijke kerstdecoraties. * Chef-kok Sharon brengt een bezoek aan de het melkveebedrijf van Hans en Toos in Harmelen. Op hun erf maakt Indiër Amarjit Singh sinds kort, met de melk van hun koeien, paneerkaas. * In het dorp Silvolde in de Achterhoek is Dennis Wissink de vierde generatie koperslager in zijn familie. Dennis weet vanaf kinds af aan al dat hij niets liever wil doen dan werken met het bruinkleurige metaal. Vandaag maakt hij een stallamp.

Épisode 173 - Aflevering 173

14 décembre 2023

Het huis van Marjon en Jarno in het Noord-Brabantse Woudrichem staat vol met antiek keukengerei, oude blikken en heel veel gietijzeren fornuizen. Hier ga je echt terug naar grootmoederstijd en met kerst is het extra gezellig. * Ken je klassiekers. Chef-kok Leon Mazairac maakt klassieke gerechten met een eigen twist. Hij maakt gravad lax en artichaut cavour, oftewel in suiker en zout gegaarde zalm en in bouillon gegaarde artisjokken. * Marente en haar moeder leasen kerstbomen vanuit hun eigen kerstbomenbos. De bomen worden het gehele jaar door liefdevol verzorgd, zodat ze met Kerstmis weer herenigd kunnen worden met hun eigenaar.

Épisode 174 - Aflevering 174

15 décembre 2023

BinnensteBuiten viert kerst. Chef-koks Rosah en Sharon zijn op een natuurkampeerterrein in de Kop van Noord-Holland, waar ze een 'engelentafel' dekken. Dat is een initiatief waarbij mensen hun huis en hart openstellen voor iemand die alleen is met kerst. Kunsthistoricus Geert bezoekt een voormalige schuilkerk met toepasselijke kunst uit de 17e eeuw. Vogelaar Camilla haalt haar hart op bij de wintergasten; de kuifeend en topper overwinteren in groten getale in dit waterrijke gebied. Aan het einde van de dag schuift iedereen aan bij de prachtig gedekte engelentafel om samen te genieten van de lokale en vegetarische gerechten.

Épisode 175 - Aflevering 175

18 décembre 2023

Na een intensieve verbouwing hebben Eva en Mark van een 17e-eeuwse stolpboerderij hun droomplek gemaakt. De sfeer van vroeger is helemaal terug en rond kerst pakken Eva en Mark extra uit. * In aanloop naar de feestdagen bereiden de chefs weer een heerlijk BinnensteBuiten-kerstmenu. Culinair schrijver Nadia Zerouali trapt af met een kersttaart met cranberry en Turks Fruit. * Net over de grens in Duitsland ligt de dierenopvang van Marc Winters en Lothar Vermeulen. Hier hebben de mannen een zogenaamde 'levensboerderij' gecreëerd, waar mishandelde dieren en dieren uit de bio-industrie een tweede kans in het leven krijgen.

Épisode 176 - Aflevering 176

19 décembre 2023

In Lienden woont Jetty samen met haar man in een landelijk huis met rustige kleuren. Met de feestdagen pakt Jetty wél uit met opvallende kerstversieringen. De gedekte tafel voor vrienden en familie is om door een ringetje te halen. * Voor het BinnensteBuiten-kerstmenu maakt chef-kok Geneal twee amuses om je vingers bij af te likken. * Anne Wieggers gaat met een mand vol gedroogde bloemen uit de BinnensteBuiten-moestuin langs bij bloemkunstenaar Anne van Midden. Samen maken ze een natuurlijke kerstkrans. * Licht uit planten; heel veel groener gaat het niet worden. Hoe dit precies werkt leert duurzame lifestyle-expert Marieke in Rotterdam.

Épisode 177 - Aflevering 177

20 décembre 2023

In het bohemian bovenhuis in Buren van Jeroen en Michiel beleef je een nostalgische kerst. De boom met vooral oude kerstballen staat vanaf november in de woonkamer. * Chef-kok Rosah van Schendelen bereidt het voorgerecht van het BinnensteBuiten-kerstmenu. Dat doet ze op heilige grond bij familie Wismans, die al generaties lang kaas maakt binnen de kloostermuren van de Sint-Paulusabdij. * Boswachter Marieke ziet op de Veluwe hoe Roemeense Karpatische herdershonden schapen beschermen tegen de wolf. Na 150 jaar van afwezigheid van de wolf zoeken ze in het gebied naar een manier om samen met de wolf te leven.

Épisode 178 - Aflevering 178

21 décembre 2023

Het historische huis uit 1646 in Oudewater heeft al veel sfeer, maar met Kerst pakt Noor echt uit. De kerstboom zit vol met kringloopkerstballen en de kerstornamenten, kussentjes en menukaartjes maakt Noor allemaal zelf. * Aan chef-kok Ramon de eer het hoofdgerecht van het BinnensteBuiten-kerstmenu te verzorgen. Hij reist daarvoor af naar het Limburgse Heythuysen. Hier scharrelen de bronzen kalkoenen van de familie Coolen lekker buiten op het erf. * Naast kalkoenen denk je ook aan hulst bij kerst. Arboretum Trompenburg in Rotterdam heeft meer dan 150 soorten hulst. Dat de ene hulst de andere niet is, weet dendroloog Jaap Smit alles van.

Épisode 179 - Aflevering 179

22 décembre 2023

Boven op de Wageningse berg woont Marina samen met haar gezin in een idyllisch boshuis. Met kringloopparels, erfstukken en dennenappels uit eigen tuin ademt de woning kerst. * Chef-kok Sharon is de hekkensluiter van het BinnensteBuiten-kerstmenu. Zij maakt een kerstdessert met bijzondere tropische vruchten. Hiervoor is ze in het Limburgse Belfeld, waar Marcel en Ad een test doen met Hollandse passievruchten. * Tuinexperts Manon en Simon maken een nieuw moestuinbed in de oogsttuin van Ben en Anika in Almkerk. * Rogier van Vugt laat zien hoe je ook na de kerst nog lang kan genieten van de prachtige amaryllis.

Épisode 180 - Aflevering 180

25 décembre 2023

Erik en Diana wonen in een jacht van twintig meter in een haventje in Dordrecht. Het is op eerste kerstdag aan boord nu extra gezellig met alle kerstversiering en lampjes. * Verhalenjutter Marloes verzamelt al jaren verhalen over het eiland om zo de liefde voor het eiland en zijn prachtige natuur te delen. * In Maastricht restaureert Pascal eeuwenoude kroonluchters. Met veel liefde en passie herstelt hij oude werken in originele staat, maar creëert als kunstenaar ook nieuwe moderne ontwerpen voor aan het plafond.

Épisode 181 - Aflevering 181

26 décembre 2023

De familie Moes viert in een oude Groningse boerderij al generaties lang Kerstmis met elkaar. Schoonzussen en beste vriendinnen Kornelia en Frouktje houden van kerstversieringen en stylen, en dat zie je. * Chef-kok Sharon tovert op tweede kerstdag snel een heerlijke maaltijd op tafel met restjes van eerste kerstdag: gefrituurde gevulde aardappelballetjes. * Het Mangalitza-varken en de Ronquières-kalkoenen leven in Beverwijk in harmonie samen. Bij Arthur en Monique op de boerderij mogen deze twee bijna uitgestorven diersoorten heerlijk in hun eigen tempo leven. * In haar atelier restaureert Erica met grote precisie heiligenbeelden.

Épisode 182 - Aflevering 182

27 décembre 2023

In Utrecht wonen Pascal en Rosana in een oud monumentaal arbeidershuisje. Door hun passie voor vintage en dankzij de bijzondere verzameling gothic voorwerpen ervaar je hier thuis de museumbeleving. * In Alain ziet sterren, ontmoet de culinair expert tweesterrenchef Dick Middelweerd. Deze sympathieke chef is zeer geliefd in de keuken en daarbuiten. Zijn zoon staat het liefst in de keuken en treedt graag in zijn voetsporen. * Tuinspecialist Niels knapt in Berkel en Rodenrijs de voortuin van Marloes op. Zij wil graag een tuin die de buurt verbindt: met meer kruiden en fruit in de tuin zodat buren dit kunnen plukken als ze daar zin in hebben.

Épisode 183 - Aflevering 183

31 décembre 2023

Op oudejaarsavond komt BinnensteBuiten met een speciale aflevering. Architectuurhistoricus Valentijn neemt kunsthistoricus Geert mee langs verschillende oud-en-nieuwtradities in Amsterdam. * Duurzame-lifestyle-expert Marieke ontdekt samen met Nadia hoe je van oude boterhammen een oliebol kan bakken. * Oudejaarsavond wordt in omringende landen ook wel Silvesteravond genoemd. Silvester is de beschermheilige van de huisdieren. Een lichtend voorbeeld voor Yvonne en Esther die op hun eigen Friese eiland wonen met hun 35 huisdieren. * Tot slot kookt Leon in de Hortus Leiden met Rogier een bijzonder gerecht om het jaar in stijl af te sluiten.

Épisode 199 - Aflevering 199 (Keti Koti special)

30 juin 2023

Speciale aflevering in het teken van Keti Koti: kunsthistoricus Valentijn bezoekt de ambtswoning van Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam. Een pand met een pijnlijk slavernijverleden. * Andy beheerst de kunst van angisa vouwen: een hoofddoek waarmee de tot slaafgemaakten op de plantages communiceerden. * De zussen Kip delen op 1 juli duizenden heri heri-maaltijden gratis uit. Dit Surinaamse gerecht van restanten op de plantages werd gegeten door de tot slaaf gemaakte voorouders. * Chef-kok Sharon helpt met koken. Kunstenaar Patricia vertelt over haar ontwerp van het nieuwe slavernijmonument in Utrecht, dat lijden én verzet uitstraalt.

Épisode 2147483647 - Aflevering 183

31 décembre 2023

Op oudejaarsavond komt BinnensteBuiten met een speciale aflevering. Architectuurhistoricus Valentijn neemt kunsthistoricus Geert mee langs verschillende oud-en-nieuwtradities in Amsterdam. * Duurzame-lifestyle-expert Marieke ontdekt samen met Nadia hoe je van oude boterhammen een oliebol kan bakken. * Oudejaarsavond wordt in omringende landen ook wel Silvesteravond genoemd. Silvester is de beschermheilige van de huisdieren. Een lichtend voorbeeld voor Yvonne en Esther die op hun eigen Friese eiland wonen met hun 35 huisdieren. * Tot slot kookt Leon in de Hortus Leiden met Rogier een bijzonder gerecht om het jaar in stijl af te sluiten.

Épisode 1 - Aflevering 1

2 janvier 2024

Michel Bokkers woont in de oude badkuipenfabriek in Ulft. Eeuwenlang zijn hier haarden, braadpannen en badkuipen geproduceerd. Na de sluiting zijn in de fabriek lofts gemaakt, waar Michel zijn eigen industriële mancave heeft gecreëerd. * Chef-kok Ramon maakt mihoen 'Singapore', heerlijke rijstnoedels met Chinees gekruide gamba's en zelfgemaakte pindasaus. * Een bananenboom, metershoge bamboe en een wintertuin met exotische planten. In de weelderige tuin van Marjo en Anneke in Oudemolen kijk je je ogen uit. * Kunsthistoricus Geert bezoekt een vrolijk, veelbesproken lichtkunstwerk aan de gevel van de bibliotheek aan de Neude in Utrecht.

Épisode 2 - Aflevering 2

3 janvier 2024

In Nijmegen wonen Claudia en Luc in een jaren 50-huis dat ze zelf hebben opgeknapt, met als resultaat een heerlijk gezinshuis met een prachtige sobere en landelijk uitstraling. * Culinair expert Alain Caron proeft de Zeeuwse gin van chef-kok Cees. Hoewel alle ingrediënten van Zeeuwse bodem komen, wordt de gin gestookt door Thomas in België. Een unieke Zeeuwse smaak, gecreëerd door mannen met een passie. * In de beschutte baai van de Gouwzee zoeken veel watervogels de luwte op om te rusten. Het gebied boven Amsterdam is een belangrijke plek voor vogels in hun trek naar het zuiden. Vogelaar Camilla spot krooneenden, goudplevieren en wulpen.

Épisode 3 - Aflevering 3

4 janvier 2024

Een mooie klus voor interieurstylist Theo-Bert, want hij helpt de muzikale Jasper. Jasper heeft het downsyndroom en woont begeleid in een appartement in Almere. Hij luistert graag cd's en zingt karaoke. Theo-Bert tovert zijn woonkamer om tot een muziekstudio. * Chef-kok Leon is in het Friese Sint Jacobiparochie, waar Piet en Griet de Dik Trom-erwt telen, een oud ras dat heerlijk is voor in de erwtensoep. * In het Tilburgse stadsbos wonen heel bijzondere eekhoorntjes die nergens anders in Nederland voorkomen. Rob Vereijken woont al zijn hele leven in Tilburg en weet nog hoe ze hier terecht kwamen en vertelt over dit bijzondere bos.

Épisode 4 - Aflevering 4

5 janvier 2024

Kea woont in een hofje in de Haagse Schilderswijk. In haar huurhuis mengt zij restjes verf tot unieke kleuren. Het is een kakofonie van kleur en tweedehands vintagemeubels. * Chef-kok Geneal maakt een winterse soep met een maispannenkoek met topping, helemaal plantaardig. * In Geldermalsen hebben Dick en Ineke een tropische tuin gecreëerd met bijzondere planten en een mozaïekbank vol herinneringen. * Iris Compiet is een veelgevraagd fantasy illustrator in binnen- en buitenland. Ze heeft ook meerdere buitenlandse prijzen gewonnen. Met haar potlood en kwast weet ze sprookjeswerelden tot in detail tot leven te wekken.

Épisode 5 - Aflevering 5

8 janvier 2024

Douwe en Leoni uit Franeker wonen in een voormalig pakhuis en in een oud herenhuis. Er wordt geslapen in het ene huis en gegeten in het andere. In beide huizen zie je hun grote liefde voor beelden en kunstwerken uit alle delen van de wereld. * Chef-kok Ramon maakt een winters stoofgerecht van kabeljauw met witte bonen, paksoi en saffraan. * Boswachter Marieke is op Texel voor de juweeltjes onder de paddenstoelen: de wasplaten. Citroengeel, karmijnrood en zwartwordend. Wasplatenexpert Arthur vertelt er alles over. * In Gorinchem vertelt kunsthistoricus Geert het verhaal achter een kunstwerk, dat bestaat uit diverse geometrische vormen.

Épisode 6 - Aflevering 6

9 janvier 2024

In Rotterdam woont Isabelle met haar vriend en zoontje in een bovenwoning, voor hen een oase van rust. In haar ton sur ton-interieur gebruikt ze veel natuurlijke materialen. * Chef-kok Sharon maakt orzo met een salade van courgetteslierten en pesto. * In de winter lijkt de natuur tot stilstand te komen, maar als je goed kijkt bloeit er altijd nog iets. Plantenonderzoeker Stef van Walsum gaat in de Bemmelse Waard op zoek naar de wilde winterbloeiers. * Duurzame lifestyle-expert Marieke is in Haarlemmermeer bij twee boeren die hun boerenbedrijf radicaal hebben omgegooid. Van een aardappelveld naar het nieuwe duurzame goud: olifantsgras.

Épisode 7 - Aflevering 7

10 janvier 2024

De kleuren spatten van de muren en zelfs van de stopcontacten in het huis van Astrid in het Utrechtse Lombok. Het liefst speurt ze dagenlang naar tweedehands schatten om deze dan te pimpen met een vrolijke kleur. * Chef-kok Ramon bezoekt in het Limburgse Neer teler Joep, die de biologisch tuinderij van zijn ouders voortzet. Het introduceren van nieuwe groenten in Nederland is al jaar en dag hun specialiteit. Ramon maakt kennis met palmkool en boerenkoolspruiten. * In Rotterdam blaast glasontwerper Selma met veel precisie en toewijding haar eigen glas. Sinds kort heeft ze in Leerdam het vak van het glasslijpen erbij geleerd.

Épisode 8 - Aflevering 8

11 janvier 2024

Het huis van Linda en haar gezin in Hurdegaryp heeft veel kleur. Na een burn-out begon Linda steeds meer kleur toe te voegen in huis. Ze bloeide hier enorm van op. Daarnaast siert Linda's liefde voor Deens design het interieur. * Culinair schrijver Nadia maakt talbina, een van de oudste comfortfoodgerechten die ze kent uit de Arabische/islamitische cultuur. * Bij steeds meer bedrijven zie je prachtige plantenwanden. Rogier van Vugt laat zien hoe je zelf thuis een groene wand maakt. * Natuur-beleef-expert Tim gaat mee buitengymen met meester Maikel en gymjuf Jikke van basisschool De Schittering.

Épisode 9 - Aflevering 9

12 janvier 2024

Een vriendengroep besluit door de woningnood samen te gaan wonen. Zo ontstaat woongroep De Warren, de eerste zelfbouw-wooncoöperatie van Amsterdam. Een combinatie van sociale huur, duurzame zelfbouw en gemeenschappelijk wonen. * Chef-kok Rosah maakt in De Kwakel kennis met misschien wel het voedsel van de toekomst. Hier vond Sander Hazewinkel een efficiënte en duurzame manier om algen te kweken. Rosah maakt er iets heerlijks mee. * In Wedde begon professor Oudemans achttien jaar geleden een arboretum. Nog elke dag wordt hij vrolijk van een unieke collectie treurbomen.

Épisode 10 - Aflevering 10

15 janvier 2024

De oude ketels en schoorsteen in de woning van Gert en Natalie zijn niet te missen. Ze wonen in het ketelhuis van een voormalig psychiatrisch ziekenhuis in Ermelo. Voor Gert is het een vertrouwde plek, omdat hij jarenlang vanuit zijn kantoor uitkeek op het ketelhuis. * Sharon maakt in een handomdraai gebakken rijst en zeevruchten. Ideaal als je weinig tijd hebt. * In Epe hebben Reinanda en Jan een hobbyboerderij met heel veel schattige shetlandpony's, klein van stuk, maar door hun Scandinavische afkomst oersterk. * Geert vertelt bij de A28 bij Hoogeveen over het kunstwerk Velden van Nevel, dat gaat over een nevelhekse.

Épisode 11 - Aflevering 11

16 janvier 2024

In Beemte-Broekland woont Beate samen met haar vriend in een oud bakhuisje. Ondanks dat ze dit huisje huren, hebben ze het helemaal eigen gemaakt. * Chef-kok Ramon maakt een overheerlijk winters gerecht: een hartige taart, gevuld met groene kool, spekblokjes en knolselderij. * De achtertuin van Ghezal uit Delft heeft haast geen schaduwplekken, weinig groen en het wordt er in de zomer flink warm. Ze roept de hulp in van tuinspecialist Niels. * In Medemblik restaureert Relinde Bood als een van de weinige mensen in Nederland nog papieren affiches uit de vorige eeuw. Relinde heeft veel bijzondere exemplaren door haar vingers zien gaan.

Épisode 12 - Aflevering 12

17 janvier 2024

Het Afrikaans geïnspireerde interieur van Maaike staat vol herinneringen aan haar reizen. In haar appartement in Amsterdam is geen ruimte te vinden zonder kleur of prints. * In 'Alain sterren' bezoekt Alain in het Zeeuwse Kruiningen het jonge horecakoppel Sanne en Jeroen Achtien, dat vorig jaar het driesterrenrestaurant van Jannis en Claudia Brevet over nam. Zij beginnen nu met nul sterren, maar willen dit snel veranderen. Hoe gaan zij om met de druk die hierbij komt kijken? * Boswachter Marieke is op de Gorsselse heide, een bijzonder natuurgebied. Hier zijn omwonenden samen verantwoordelijk voor het beheer van dit oude militair oefenterrein.

Épisode 13 - Aflevering 13

18 janvier 2024

Interieurspecialist Theo-Bert Pot gaat in Utrecht aan de slag met de woonkamer van Noor en haar dochter Sara. De ruimte leent zich uitstekend voor gezellige en kleurrijke hoekjes, maar daar is Noor nog niet aan toegekomen. * Chef-kok Leon laat zich inspireren door het winterse Zwitserland. Hij maakt zijn klassieke Simmenthaler racletteburger, met rösti en kruidenmayonaise. * Het oostelijke havengebied van Amsterdam ziet er op het eerste oog versteend uit, maar als je goed kijkt is er een prachtige verticale tuin te vinden. Claud Biemans bestudeert al dertig jaar de muurplantjes en vindt ze prachtig.

Épisode 14 - Aflevering 14

19 janvier 2024

In Groningen wonen Daphne en Daan in een bovenwoning die ze zonder enige ervaring in zeven maanden tijd hebben verbouwd. Tegelen, kitten, schilderen; alles hebben ze zelf gedaan. Hun gedeelde liefde voor tweedehandsspullen komt overal in huis terug. * Adrie Oppers kweekt op zijn kwekerij in het Brabantse Middelbeers veel verschillende groenten, maar zijn trots is witlof. Alain leert alles over deze bittere, witte lekkernij. * Landgoed Oude Buisse Heide staat bekend om zijn befaamde bewoners: dichteres Henriëtte Roland Holst en haar man Richard. Boswachters Miranda en Donald zorgen ervoor dat iedereen kan genieten van dit bijzondere landgoed.

Épisode 15 - Aflevering 15

22 janvier 2024

In een voormalig pakhuis in Rotterdam heeft Ivo zijn woning omgetoverd tot lichte loft. Iedere dag worden hij en zijn kinderen getrakteerd op prachtig uitzicht over de Maas. Ivo is gek op het robuuste, Rotterdamse gevoel en laat dit graag terugkomen in zijn woning. * Na jaren ontwikkeling en veel proberen is Pieter Kaptein erin geslaagd vissaus te maken op Urk. Chef-kok Sharon haalt met Pieter vis op van de veiling om daar samen vissaus van te maken. * Tuinexperts Manon en Simon gaan wilgen knotten in Giessenburg, een groene dagbestedingsplek voor mensen met een beperking. Ze krijgen daarbij speciale hulp van medewerkers Dennis en Jaco.

Épisode 16 - Aflevering 16

23 janvier 2024

Milou en Jeroen hebben hun woning omgetoverd tot een paleisje met porseleinen beelden en andere vondsten. Met een zebra boven de schouw en her en der een panterprint is hun huis zeker niet saai. * Chef-kok Geneal duikt in de wereld van de koffie. Hij bezoekt een bijzondere koffiebranderij, een die in de gevangenis zit. Eigenaar Jemuel Lampe kreeg als ex-gedetineerde ooit een tweede kans. Dat vertrouwen biedt Jemuel nu zelf aan gedetineerden: hij leert ze het vak van barista, zodat ze succesvol kunnen terugkeren in de samenleving. * Gerard Janssen heeft een fascinatie voor dikke, oude bomen. Hij laat zijn favoriete exemplaren in Utrecht zien.

Épisode 17 - Aflevering 17

24 janvier 2024

Een 'verborgen parel in het bos' in neoclassicistische stijl, midden in de Achterhoek. Dat is Huis Verwolde Laren, een edelmanshuis uit de 18e eeuw. Architectuurhistoricus Valentijn duikt in de geschiedenis van het huis en zijn bewoners. * Chef-kok Rosah gaat op bezoek bij de schapenboerderij van de familie Van Assen, een echt familiebedrijf waar ze onder andere de van oorsprong Cypriotische kaas halloumi maken. * Vogelaar en ecoloog Camilla is bij collega Hanne Tersmette, die een grote bostuin heeft die ze zo vogelvriendelijk mogelijk maakt. Eind januari is de jaarlijkse tuinvogeltelling en daar doen Hanne en Camilla altijd aan mee.

Épisode 18 - Aflevering 18

25 janvier 2024

Het huurhuis van Sem en Sam in Amsterdam is gevuld met een bonte verzameling van meubels met een verhaal. Het meeste komt van het grofvuil of de kringloop. Het tweedehandsflessenkastje in de whiskeykamer heeft wel een heel bijzonder verhaal. * Sharon maakt een heerlijk kipgerecht met een sinaasappel-aardappelpuree. * Jaren geleden gooit Aad het roer om: 'Ik wil buiten in de natuur werken én in de zorg'. Inmiddels onderhoudt hij samen met een klein groepje de natuur op de Veluwe en begeleidt hij hen waar nodig. * Kunsthistoricus Geert Pruiksma is in Zwolle, waar hij een inkijkje krijgt in de bekendste toren van de stad: de Peperbus.

Vidéos

Oups aucune vidéo pour le moment... Revenez plus tard pour des aventures en images !

Derniers avis

Aucun avis pour le momment...